Pečemo kruh v Beli Krajini

Na kulturnem dnevu osmošolcev smo se v ponedeljek, 20. 11. 2023, odpeljali v Belo Krajino. Pot nas je vodila v vasico Rosalnice v bližino Metlike. Tam nas je pričakala prijazna gostiteljica ga. Mojca Kramarič v njeni Hiši dobrega kruha.  Za dobrodošlico nas je pogostila z Mojčino pogačo, domačim pecivom in s čajem iz domačih zdravilnih rožic. Vse je bilo slastno.

Tudi sami smo se preizkusili v peki kruha. Testo je bilo že vnaprej pripravljeno, mi smo ga le pregnetli in ga dali vzhajati. Nato nam je gospa Mojca pokazala pripravo tradicionalne belokranjske pogače. Ko je kruh dovolj vzhajal, je gostiteljica vse naše hlebčke položila v vročo krušno peč, mi pa smo odšli na krajši sprehod do bližnjih Treh far.

Ko smo se vrnili, nas je že pričakal omamen vonj sveže pečenega kruha. Vsak je domov odnesel hlebček svežega kruha in recept za belokranjsko pogačo, ki jo bomo doma z veseljem kdaj spekli.

Na koncu smo se ustavili še v Metliki, kjer smo ob reševanju učnega lista in s pomočjo učiteljice Špele iz CŠOD spoznavali center tega kraja.

Zapisala: Darja Strah

Fotografije: Darja Strah, Silvia Valenčič

Prireditev na Krki

Ob 130. letnici rojstva duhovnika Alojzija Zupanca.

Letos mineva  130 let  rojstva duhovnika Alojzija Zupanca in  100 let, kar je postal upravitelj  župnije Šmihel pri Žužemberku, kjer je ostal vse do svoje smrti , 22. julija 1974.

Ob 130 obletnici rojstva duhovnika Alojzija Zupanca je Kulturno društvo Krka v sodelovanju z Osnovno šolo Zagradec, Kulturnim društvom Šmihel pri Žužemberku, Župnijo Krka in sorodniki pokojnega duhovnika pripravilo prireditev v Družbenem domu na Krki, kjer smo se spomnili njegovega življenja.  Zupančevo življenje sta skozi izbrane zapise iz njegovih kronik  predstavila Mateja Jere Grmek, učiteljica na OŠ Zagradec in Matej Kocjančič, avtor glasbenih narodnozabavnih besedil in pisatelj iz Žužemberka. Kulturni program je vodila Anica Kozinc.  Zbrane sta nagovorila duhovnikova pranečakinja Darka Puš Zupanc in sedanji krški župnik Dejan Pavlin. Kulturni program so popestrili učenci PŠ Krka pod mentorstvom učiteljic Tončke Rajer in Erike Smrke ter domačinka Minka Strah. Otroški pevski zbor je spremljala na klaviaturi učenka OŠ Zagradec Neža Zajc. Udeleženci so si lahko ogledali razstavo fotografij nekaterih projektov, pri katerih je imel Zupanc pomembno vlogo, rokopise njegovih kronik, katere že vrsto let zbirata članici KD Šmihel pri Žužemberku Maja Papež Iskra in Helena Barle, katera je tudi pripravila celoten scenarij prireditve. Ogledali smo si  lahko raziskovalne naloge OŠ Žužemberk, likovne izdelke učencev Podružnične šole Šmihel, na katerih so upodabljali portret nepozabnega župnika ter duhovnikove osebne predmete, katere hranijo njegovi družinski člani.

Poleg vseh dobrih del, ki jih je Zupanc kot duhovnik naredil za Suho krajino, ga je veselilo raziskovanje in pisanje zgodovine in kronik številnih župnij v dekaniji. Med drugim je sestavil kronike župnij od Muljave, do Dobrniča, Ajdovca in Hinj, iz katerih lahko še danes prebiramo o življenju v daljni zgodovini ali o življenju v tistem obdobju, v katerem je živel Zupanc.

Zapisala: Helena Barle

Fotografije: Slavko Mirtič

3. kuharska delavnica – kosilo

Spet je prišel čas za pripravo novega obroka. Tokrat smo v okviru projekta Sobivanje – Zdravo živim z učenci 2. in 4. razreda pripravljali kosilo. Izbrani učenci so bili pri delu zelo spretni, v večini zelo samostojni in so pri delu izjemno uživali. Vse pripravljene obroke smo ob koncu dekorirali in vsebino na krožniku z veseljem in užitkom pojedli. Res je bilo dobro.

Besedilo in fotografije: Vanja Peček Janoš in Neja Zaplotnik

Tečaj – Team Building for School

Prva se je na pot odpravila učiteljica angleščine Barbara Tomše. V Španiji, natančneje v Barceloni, je v začetku oktobra 2023 obiskala tečaj z naslovom Team Building for School: Play and Fun, Building Educators’ Communities (Team building za šole: igra in zabava, gradimo skupnosti učiteljev).

Pozitivna šolska klima, povezanost, sodelovanje učiteljev in motivacija imajo velik vpliv na učence. Prav zato se je učiteljica Barbara na tečaju izobraževala  o zabavnih in motivacijskih dejavnostih,  ki pozitivno vplivajo na razvoj občutka pripadnosti in strpnosti, sodelovanje pri delu v parih in skupinah  ter izboljšanje komunikacijskih veščin. Team building aktivnosti prispevajo tudi k boljšemu skupnemu reševanju problemov, k razvoju empatije in zaupanja ter povečujejo ustvarjalnost in samozavest.

Na tečaju so med drugim obiskali tudi Univerzo v Barceloni z njihovim edinstvenim botaničnim vrtom ter izvajali aktivnosti na prostem.

Tečaj – Effective Classroom

Po izobraževanju učiteljice Barbare je na Tenerife poletela Tanja Rajer, učiteljica dodatne strokovne pomoči. Prek tečaja Effective classroom management strategies for teachers and education staff (je pridobila nova znanja in veščine, ki jih bo uporabila pri poučevanju učencev s posebnimi potrebami. Novo znanje bo podelila tudi med ostale pedagoške delavce. Preko tečaja je spoznala nove pristope, ki vzpostavljajo spodbudno učno okolje in gradijo kakovostne medsebojne odnose. Dobri odnosi, ki temeljijo na spoštovanju razlik, so namreč tisti, ki gradijo šolsko okolje, kjer vsi učenci dosegajo boljše učne rezultate.

Na tečaju so imeli tudi bogat spremljevalni program, kjer so raziskali naravno in kulturno dediščino otoka, na tradicionalni večerji pa okusili tudi gurmanske specialitete lokalnih ljudi.

Sledenje na delovnem mestu

Učiteljici Katja in Maruša sva med jesenskim počitnicami odpotovali v špansko mesto Sant Antoni de Vilamajor. Tam sva na šoli Joan Casas sledili vzgojiteljem in učiteljem ter spoznavali nove metode poučevanja in motiviranja učencev za delo. Predstavili sva jim tudi šolski sistem v Sloveniji in Osnovno šolo Zagradec. Vodstvo šole, učitelji in učenci so naju zelo lepo sprejeli in nama z veseljem pokazali delovanje šolskega sistema v Kataloniji. Zelo sva hvaležni, da sva lahko novo znanje pridobivali na njihovi šoli, med prijaznimi ljudmi in v sproščenem vzdušju.

Zapisali: Maruša Pust in Katja Godec

Fotografija: Arhiv šole Joan Casas

Tečaj – Mindfullness and Meditation

Naslednji se je izobraževanja na oddaljeni Islandiji udeležil naš računalnikar in učitelj Lovro Ulcej. Skozi tečaj Mindfullness and Meditation (čuječnost in meditacija) je pridobil nova znanja in prijeme za umirjanje in osredotočanje učencev na delo v razredu. Preko tečaja je spoznal nove pristope, ki vzpostavljajo mirno in spodbudno učno okolje ter spoštljive medsebojne odnose. Seznanil pa se je tudi z islandskim šolskim sistemom ter poukom na novi, moderni šoli Dalskoli v Reykjaviku. Pridobljena znanja bo podelil med ostale pedagoške delavce.

Tečaj je bil podprt tudi z bogatim spremljevalnim programom, v katerem so raziskali naravne lepote in kulturno dediščino otoka, na družabnem večeru pa okusili gurmanske dobrote učiteljev iz vseh sodelujočih evropskih držav.

Tečaj – Mindfulness and Well-being

Učiteljica Silvia Valenčič se je od 5. do 11. novembra v Madridu udeležila tečaja z naslovom Mindfulness and Well-being in the classroom: Creating a positive learning climate (Čuječnost in dobro počutje v razredu: Ustvarjanje pozitivne učne klime). Tam je spoznala različne sprostitvene in dihalne tehnike, ki nam pomagajo biti prisotni v sedanjem trenutku, ne pa razmišljati o preteklosti ali prihodnosti. Ker učitelji učence izobražujemo za poklice v prihodnosti, ki jih morda danes še ne poznamo, jih ni potrebno opremiti le z znanjem z določenega področja, ampak jih tudi opolnomočiti za prepoznavanje njihovih čustvenih stanj ter s tem, kako ta čustva izraziti na primeren način, da odrastejo v zadovoljne in odgovorne posameznike. Potrebno je ponotranjiti zavedanje, da imajo vsa naša dejanja vpliv ne le na nas osebno, temveč tudi na ljudi okrog nas. Na ta način lahko gradimo sočutje in empatijo, zmožnosti, ki lahko spreminjata svet. Pomemben del tečaja je bil tudi izkustveni projekt Contexts4Content, ki med drugim temelji na spoznavanju zgodovine, umetnosti, jezika, kulture in arhitekturne dediščine španske prestolnice ter starodavnega mesta Toledo.

Šola v naravi – Medvedje Brdo, 4. razred

Ponedeljek, 6. 11. 2023

Po nastanitvi v sobah smo se sprehodili po okolici doma Medved. Sledilo je okusno kosilo. Ponedeljkovo popoldne je bilo prepleteno s čarobnostjo vesolja. Zaključili smo ga z večernim sprehodom z lučkami in pogledom v zvezde.

Torek, 7. 11. 2023

Prebudili smo se v prečudovito, sveže torkovo jutro. Po jutranjem razgibavanju, zajtrku in urejanju sob je sledil jutranji sestanek. Razdeljeni v dve skupini smo začeli delovno dopoldne. Ogledali smo si proizvodni proces na žagi, raziskovali gozd in življenje v njem. Sledilo je kosilo in kratek, vendar sladek, popoldanski počitek.

Popoldne smo se vsi skupaj odpravili na pohod v dolino reke Piklce. Po večerji in ustvarjalni delavnici je sledil zaslužen nočni počitek.

Sreda, 8. 11. 2023

Sredino dopoldne je bilo zelo delavno. Razdeljeni v dve skupini smo spoznavali in utrjevali znanje o orientaciji ter se preizkusili v plezanju na plezalni steni pred domom Medved. Teoretični del o orientaciji smo popoldne preizkusili še v praksi in se po kosilu podali na orientacijski pohod. Popoldne smo se zabavali ob družabnih igrah. Večer pa so nam učiteljice popestrile z reševanjem letečega kviza, kjer smo se razgibali in zelo zabavali. Sledil je zaslužen počitek.

Četrtek, 9. 11. 2023

Četrtkovo dopoldne smo preživeli razdeljeni v dve skupini. Predajali smo se energijam okrog nas ter se preizkušali v kuharskih veščinah. Skuhali smo zelenjavno obaro z drobnjakovimi cmočki, vahče – kruh, ki so ga včasih pripravljali za praznik vseh svetih ter pripravili okusno sladico. Popoldne smo spoznavali in se preizkušali v pastirskih igrah. Večer smo zaključili s plesom in zabavo.

Kljub temu, da smo se imeli v šoli v naravi lepo, se veselimo petkovega prihoda domov.