VESELI VZKLIKI ZAGRAŠKIH UČENCEV ODMEVALI MED GORAMI

Na mrzlo soboto, 27. 1. 2024, smo se učenci OŠ Zagradec z našimi učiteljicami začeli zbirati pred matično šolo in podružnico na Krki. Veseli in polni pričakovanj smo na avtobus spakirali tudi sanke in se pripravili na vožnjo do čudovite Gorenjske.

Ustavili smo se malo ven iz Kranjske Gore, pri jezeru Jasna, kjer smo parkirali avtobus in vzeli sani. Odpravili smo se proti našemu cilju – koči v Krnici, ki leži na 1113 metrov nadmorske višine.

Koča se nahaja v osrčju alpske doline Krnica. Pot do koče je nezahtevna, zasnežena pa je primerna tudi za sankanje. Med potjo smo opazovali lepo okolico, visoke okoliške gore in reko Pišnico, ki se je spuščala po slapovih. Zadnji del poti se je strmo dvignil. Čeprav smo bili že prijetno utrujeni, smo se tolažili z mislijo, da se bomo nazaj grede spuščali s sanmi. 😊

Uživali smo in komaj že čakamo naslednje druženje. Zahvala tudi vsem vodnikom PD Polž, ki so nas spremljali! 😊

Zapisala: Maruša Pust

Učenci OŠ Zagradec – četrtfinalisti državnega šolskega tekmovanja v odbojki

Po zmagi na občinskem in medobčinskem tekmovanju v odbojki za starejše dečke so si učenci OŠ Zagradec z osvojenim drugim mestom na področnem tekmovanju na Brezovici priborili prvi četrtfinale za našo mlado šolo v ekipnih športih.

Ekipa OŠ Zagradec: Lovrenc Tratar, Adam Perko, Vid Blatnik, Matic Grm, Jošt Pajk, Jakob Globokar, Aljaž Amon, Vid Hočevar, Gal Sever Virant, Anže Učakar, David Maver, Tobija Perko in Jure Perko.

Čestitamo.

ZIMSKI ŠPORTNI DAN

V torek, 23. 1. 2024, smo učenci prve triade PŠ Krka izkoristili zapadli sneg in nizke temperature za uživanje na snegu. Peš smo se odpravili do bližnjega hribčka, kjer smo na različnih progah preizkusili sanke, bobe in lopatke.

Učenci so neizmerno uživali in si želijo še več takšnih dni. 😊

Zapisala: Maruša

Fotografije: Nadja, Tončka, Maruša

50 LET TURISTIČNEGA DRUŠTVA KRKA 

V petek, 19. 1. 2024, je ob 19. uri potekala prireditev v počastitev obstoja 50 let Turističnega društva Krka. Tudi mi smo bili del tega dogodka. Učenci 5. razreda Podružnične šole Krka so pod mentorstvom Nike Bracovič Blatnik uprizorili gledališko igro Zakladi Krke, ki je nastala kot priredba originalne knjige Dragice Šteh z naslovom Škrat Ivan in princesa Ivanka najdeta zaklade na Krki. Igro je prvotno dramsko priredila in uprizorila kolegica Mateja Jere Grmek. Vmes so nam škratje 3. razreda pod mentorstvom Nadje Jankovič Fortuna z živobarvnimi modrimi, rumenimi in rdečimi kapicami v nagajivem elementu popestrili igro s plesom. Dih nam je zastal tudi ob plesu netopirjev, ki so nastopali ob medlih odrskih lučeh in s svetilkami. Med iskanjem zakladov  škratov in princese pa so z dvema pevskima točkama pod zborovodsko taktirko Tončke Rajer sodelovali tudi učenci pevskega zbora od 1. do 5. razreda. Pevski zbor je v vokalu spremljala ga. Minka Strah, ki smo jo z veseljem povabili tudi na pevske vaje. Pesem Kristali, ki so jo skupno zapeli, nosi besedilo, ki se je prenašalo po ustnem izročilu Jožice Zrimšek s Podbukovja. 

Zapisala: Nika Bracovič Blatnik 

Foto: Nika Bracovič Blatnik 

Pouk v računalniški učilnici

Drugošolci smo končno dočakali dan, ko nas je avtobus odpeljal v Zagradec, kjer smo na matični šoli imeli pouk v računalniški učilnici.

Učitelj Lovro nam je pokazal, kako je sestavljen računalnik, kaj vse je potrebno, da ga lahko sploh uporabljamo. Nekaj stvari smo že poznali, prvič pa smo videli še notranjost računalnika. Razložil nam je tudi, kako pomembno je, da smo pazljivi pri brskanju po spletu.

Seveda pa smo bili tudi aktivni. Spoznali smo se s programom Slikar. Učitelj nam je pokazal različne možnosti uporabe, ki smo jih nato preizkušali. Na koncu je vsak učenec izdelal svoj likovni izdelek in ga shranil.

Ugotovili smo, da ustvarjanje z računalniško miško res ni najbolj enostavno, vendar smo pri delu zares uživali. 😊

Maruša

4. kuharska delavnica

V sredo, 10. 1. 2024, smo v okviru projekta Sobivanje – Zdravo živim z učenci 2. in 4. razreda pripravljali še zadnji obrok – večerjo.  Pripravili smo štiri zdrave in okusne obroke. Učenci so pri delu zelo uživali. Dokaz so spodnje fotografije.  Vse pripravljene obroke smo ob koncu dekorirali in vsebino na krožniku z veseljem in užitkom pojedli. Bilo je odlično.

Besedilo in fotografije: Vanja Peček Janoš in Neja Zaplotnik 

Neustrašna raziskovalka

V četrtek 11.1.2024 smo se z učenci izbirnih predmetov Poskusi v kemiji, Kemija v življenju ter Gledališki klub ogledali predstavo Neustrašna raziskovalka na OŠ Stična. Predstavo izvaja Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju. V predstavi se na humorističen način predstavi dvakratno Nobelovo nagrajenko Marie Curie, ki je odkrila dva nova elementa ter pojem radioaktivnost.  Učenci so se zabavali ob spodrsljajih asistenta Aleksandra ter zanimivih podatkih profesor Kranjca.  

Zimska pravljica – božično-novoletna prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti na OŠ Zagradec

V telovadnici OŠ Zagradec je 22. 12. 2023 zaživela prav posebna zimska pravljica, ob kateri smo se naenkrat znašli na snežno beli poljani z božično smrečico, polarnimi medvedi in radovednimi pingvini. Zadnji šolski dan v letu smo namreč obeležili s kulturno prireditvijo, ki je združila duh samostojnosti in enotnosti ter pričakovanje božiča in novega leta. Slovesnost smo pričeli s ponosnim petjem himne mladinskega pevskega zbora pod vodstvom Žige Jernejčiča. Prireditev sta povezovali učenki Neža Zajc (9. b) in Nika Šinkovec (6. a), ki sta nas s svojim pripovedovanjem popeljali v pravljično deželo ter nas spomnili, česa se vsako leto 26. decembra tako ponosno spominjamo. Sledili so raznovrstni nastopi učencev razredne in predmetne stopnje, preko katerih so ob glasbi, petju in plesu tudi gledalci občutili povezanost in enotnost.

Najprej smo se prepustili petju 7. b razreda, ki nam je s skladbo z naslovom Slovenskega naroda sin ob spremljavi kitare pričaral pristno čustveno doživetje. Na nastop jih je pripravil  Marko Majerle. Sledil je glasbeni kvartet pihal učencev glasbene šole, Neže Zajc in Jaka Zajca ter Ajde Kastelic in Nine Rajer, ki nas je očaral z interpretacijo skladbe Joy to the world. Učenci 2. razreda so pod vodstvom Neje Zaplotnik zazibali boke in nas s plesom popeljali na lučke, otroški pevski zbor pa nam je s čudovitim petjem pod vodstvom Vanje Peček Janoš pričaral skoraj prave snežinke. Ob spremljavi prečne flavte in violine so zapeli dve skladbi – Sneženi mož ter Snežinke. Na oder so pod vodstvom Bojane Miklič prvič stopili tudi naši najmlajši učenci, prvošolci, in razveselili srca vseh prisotnih. Dečki so pogumno deklamirali pesem z naslovom Snežinke balerinke, deklice pa so jih spremljale z drobnimi baletnimi koraki. Vzdušje je dodatno zaživelo s plesnima točkama, ki sta nas popeljali v božične ritme ter ritme Retro banda. Učence plesno-gibalnega krožka je na živahen nastop pripravila Helena Barle, učenci 6. razreda pa so cik-cakali pod vodstvom  Darje Kos Strmec. Ob koncu prisrčnih nastopov nas je še zadnjič v letu 2023 nagovorila ravnateljica Barbara Maver. Njene misli so nas povezale z vtisi, ki jih prinaša državni praznik, ter občutki, ki nas obdajajo v pričakovanju prihajajočega božiča in novega leta. 

Prireditev smo zaključili tako, kot smo jo začeli, in sicer s petjem. Skladbe Božič pri nas, Božični čas in Silvestrski poljub so tokrat zazvenele po vsej telovadnici, saj smo se skupaj z mladinskim pevskim zborom prepustili prazničnemu vzdušju in tako z optimizmom, pripravljeni na novo poglavje v letu 2024, sklenili še eno šolsko leto.

Program sta koordinirala Matic Košir in Tjaša Mrvar.

Pripravila: Tjaša Mrvar