Muzej čebelarske kulturne dediščine v Šmarju – Sap

Skupaj z našim čebelarjem smo se učenci Čebelarskega krožka ter nadarjeni učenci razredne stopnje v ponedeljek, 28. 11. 2022, odpravili do Šmarja – Sap. Pričakal nas je izkušen in nasmejan čebelar G. Koželj. Pred vhodom v njegovo delavnico smo si ogledali zbirko vseh tipov panjem poslikanih z izredno zanimivimi panjskimi končnicami. Poleg čebelarske opreme nam je gospod predstavil tudi svojo zbirko starinskih predmetov.

V nadaljevanju smo si ogledali notranjost njegove delavnice. Pokazal nam je priprave za točenje medu in nam razložil postopek pridelave tekočega zlata iz čebeljega panja. Učence je njegova žena razveselila z medeno malico. Poizkusili smo različne vrste medu ter se posladkali z medenjaki in medenim pecivom.

S polnimi trebuščki smo si nato ogledali Muzej čebelarske kulturne dediščine. V njem je zbrana čebelarska literatura od l. 1700 do danes  in predstavljeni veljaki slovenskega čebelarstva. Ogledali smo si tudi panje, panjske končnice, točila, čebelarsko orodje in pripomočke, ki so jih predniki uporabljali v več stoletji.

Za zaključek prijetnega dne smo se do Ivančne Gorice odpeljali z vlakom. Za nekatere je bila to prva, nepozabna izkušnja.

Mentorici: Mateja Jere Grmek in Tanja Rajer

MEDNARODNI DAN STRPNOSTI – DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO

“Lepa beseda lepo mesto najde”

Na OŠ Zagradec smo se v letošnjem šolskem letu vključili v projekt Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo, ki poteka v okviru Izobraževalnega centra Eksena. Projekt je potekal v tednu mednarodnega dneva strpnosti (16. november). Pri projektu so sodelovali učenci 1.–9. razreda matične šole v Zagradcu, PŠ Krka in PŠ Ambrus. Otroke smo ozaveščali o pomenu strpnosti, posebno pozornost smo namenili letošnji osrednji temi – lepim besedam, ki jih lahko namenimo sošolcem, prijateljem, staršem … ter medsebojnemu prijateljstvu in spoštovanju. 

Koordinatorica: Sabina Grčman

ŠOLA V NARAVI – KRANJSKA GORA

Zagraški osmošolci smo se v sredo, 23. 11. 2022, odpravili v šolo v naravi v Kranjsko Goro. Sprejelo nas je prijazno osebje in domski učitelji. Spoznali smo znamenitosti Kranjske Gore, naravni rezervat Zelence in Triglavski narodni park. Preizkusili smo se v nordijski hoji in se poučili o varnosti v naravi. Poleg naravoslovnih in športnih vsebin pa smo krepili tudi medosebne odnose in se zabavali.

Še nekaj utrinkov iz naše šole v naravi:

Zapisala: Ana Jurglič

USTVARJALNE DELAVNICE

Počasi se izteka koledarsko leto in še preden smo vstopili v veseli december smo učiteljice DSP pripravile zanimive delavnice. V sproščenem vzdušju so učenci izdelali zeliščno sol ter uživali ob pripravi kozarca presenečenja. Poleg nekaj meric moke in čokolade so dodali tudi veliko mero smeha in ščepec iskrivosti.

Izdelke učencev boste lahko kupili na bazarju, ki se bo odvijal v četrtek 1. decembra 2022 ob 17.00 v avli matične šole.

Zapisala: Tanja Rajer

DEL DOHODNINE (0,3 %) ZA ŠOLSKI SKLAD OŠ ZAGRADEC


Spoštovani!

Nova pravila omogočajo, da Šolskemu skladu OŠ Zagradec namenite del svoje dohodnine, kar pomeni, da lahko del vaše dohodnine (do 0,3 %) namesto državnemu proračunu donirate šolskemu skladu.

To lahko storite na naslednja načina:

V portalu eDavki oddate obrazec »Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije«, v katerem kot davčno številko upravičenca navedete »51808340« in vpišete odstotek »0,3« in kliknite oddaj
vlogo.

ALI

V izpolnjen obrazec v PRILOGI: »dohodnina_os_zagradec.pdf« izpolnite še s svojimi podatki, ga natisnete in podpišete ter prinesete razredniku.

Najlepša hvala za sodelovanje.

S prijaznimi pozdravi,

predsednica Šolskega sklada OŠ Zagradec:
Mojca Pustovrh

VABILO PŠ KRKA

KD Krka vas v sodelovanju z Osnovno šolo Zagradec vabi na predstavitev knjige avtorice Dragice Šteh:

ŠKRAT IVAN IN PRINCESA IVANKA NAJDETA ZAKLADE NA KRKI,

ki bo v sredo, 23. 11. 2022, ob 18. uri vdvorani DC Krka.

Sodelujejo: avtorica Dragica Šteh, ilustratorka Anka Švigelj Koželj, učenci OŠ Zagradec, člani KD Krka, Otroški pevski zbor s Krke.

Vljudno vabljeni, da popestrite jesenski večer sebi, otrokom in vnukom.

Pripomočki za pouk tehnike in tehnologije ter robotike v tehniki

Z vašo pomočjo smo lahko delno financirali in si tako ‘privoščili’ super kocke LEGO Spike – PRIME, brez katerih si ne znamo predstavljati pouka izbirnega predmeta ROBOTIKA V TEHNIKI, katerega obiskujejo učenci 8-ih razredov. Poglejte si kako ustvarjamo:

Slike sledijo…

Delo pri pouku TEHNIKE IN TEHNOLOGIJE ter izbirnem predmetu OBDELAVA KOVIN ste nam olajšali, saj smo ‘bogatejši’ za 20 škarij za pločevino, s fenom na vroči zrak pa bomo lažje ukrivljali umetne snovi.

Slike sledijo…

PŠ KRKA JE DOBILA KOLESARSKI POLIGON

Na zadnji petek pred jesenskimi počitnicami je pred Podružnično šolo Krka potekala manjša slovesnost ob uradnem zaključku Evropskega tedna mobilnosti, ki je potekal od 16. do 22. septembra. Župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad nam je ob tej priložnosti podaril kolesarski spretnostni poligon. Namenjen bo učencem 5. razreda za učenje spretnostne vožnje in opravljanje kolesarskega izpita. Osnovni šoli Zagradec ter podružnicama Krka in Ambrus je podelil priznanja za sodelovanje projektu Evropskega tedna mobilnosti. Priznanja je prejela tudi OŠ Stična s podružnicami Stična, Muljava in Višnja Gora, Vrtec Ivančna Gorica, Srednja šola Josipa Jurčiča, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ivančna Gorica in Zveza šoferjev in avtomehanikov Ivančna Gorica.

Učenci 5.razreda so ob tem dogodku pripeljali v šolo svoja kolesa in se z veseljem zapeljali po majhnem delu poligona. Komaj čakajo, da ga tudi v celoti preizkusijo. Zahvaljujemo se občini Ivančna Gorica za podarjen kolesarski poligon.

Krka, 8. 11. 2022                                   Zapisala: Tončka Rajer

JESENSKA ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA

V mesecu oktobru smo izvedli 1. zbiralno akcijo odpadnega papirja. Skupaj smo zbrali 10,370 kilogramov papirja in s tem šolski sklad obogatili s 1.514 €.

Hvala vsem, ki ste bili del zbiralne akcije. Zahvala gre tudi učencem Maticu Mišmašu iz 8. a, Mihi Hrovatu iz 8. b, Davidu Mavru iz 6. b in Mihi Glaviču iz 7. b., ki so prostovoljno priskočili na pomoč pri zlaganju papirja.

Se vidimo zopet aprila.

Učitelji OŠ Zagradec