Uporaba interaktivnega zaslona

Na delavnici smo se naučili praktično uporabo interaktivnega zaslona. Ker je zaslon povezan v internetno omrežje, ga lahko neposredno uporabimo za dostop do spletnih vsebin kot so fotografije in videoposnetki. Omogoča nam tudi povezavo z datotekami v Onedrivu in poenostavljeno prijavo vanj preko mobilne aplikacije.

Vsebine, ki jih pišemo na interaktivni zaslon lahko shranjujemo na USB spominski medij ali neposredno v One-drive.

Zapisal: Lovro Ulcej

Noč knjige na OŠ Zagradec

Na OŠ Zagradec smo NOČ KNJIGE 2023 praznovali v noči s torka, 25. 4. 2023, na sredo, ko so se učencem že začele prvomajske počitnice.

Zbralo se nas je 45 učencev – bralcev in ljubiteljev knjige od 5. do 9. razreda – ter pet učiteljev, ki smo vodili različne delavnice.

Zvečer ob pol sedmih so se učenci razporedili po učilnicah, kjer so si s pomočjo blazin za šport iz telovadnice pripravili udobna ležišča v improviziranih »spalnicah«.

 Ob 19.00 uri so nas kuharice pogostile z okusno večerjo, nato pa smo imeli nekaj prostega časa pred načrtovanimi delavnicami.

Ob 20.00 se je začel program. V literarno-ustvarjalni delavnici Moje pesmi, moje sanje, ki sta ju vodili slavistki Nataša Rebec Lukšič in Vesna Zimic Gluvić, so se prijavljeni učenci vadili v »kovanju rim«, frazemih, asociacijah in drugih besednih igrah. Iz te delavnice se je odcepila manjša skupina glasbenikov, ki je pod mentorstvom učitelja za glasbo Žige Jernejčiča na glasbeno-ustvarjalni delavnici ustvarila čisto prvo, pravo himno naše šolske knjižnice OŠ Zagradec.

V razredu v šolski knjižnici sem knjižničarka Branka Lah prijavljenim učenkam in enemu učencu pripravila okusen sadni Viridin čaj iz čajnice Stiškega samostana. Pogovor na bralni čajanki sem navezala na aktualno praznovanje 170-letnice šolstva v Zagradcu. Pogovarjali smo se o knjigah, ki se dogajajo v šoli. Učenci in knjižničarka smo povedali, katere knjige na to temo so nas najbolj navdušile in katere bi priporočili v branje tudi drugim. Po čajanki smo skupaj oprali posodice in jih obrisali, nato pa ob prijetni, pritajeni svetlobi lučk prisluhnili radijski igri, posneti po mladinskem romanu Vinka Möderndorferja Kot v filmu. Za večino učenk je bila to prva izkušnja poslušanja radijske igre, zato so bile na začetku kar malo presenečene, ko so opazile, da za to izkušnjo ne potrebuješ projekcijskega platna, ampak je dovolj, da samo prisluhneš interpretaciji pripovedovalcev.

Pod mentorstvom Eve Ložek pa so zbrali učenci na delavnici tihega branja. Za to delavnico si potreboval le svojo knjigo ter udoben kotiček v šolski knjižnici in imel si vse, da si lahko preko branja in domišljije odpotoval v nove svetove.

Po delavnicah smo na noči knjige imeli še vrsto neformalnih dejavnosti. Nekateri so v svojih improviziranih spalnicah nadaljevali s tihim branje, lahko so si ogledali film po izboru učencev Gajin svet, drugi so igrali družabne igre v šolski knjižnici, seveda je bila to tudi odlična priložnost za druženje.

Najbolj pa so nas povezali glasbeniki, s katerimi smo v glasbeni učilnici skupaj zapeli nekaj domačih pesmi. Skupinica deklet je v sproščenem, neformalnem vzdušju tudi zaplesala. Z učiteljico Natašo sva ob pol polnoči zapustili zbrano družbo, nekateri so takrat že zaspali, kar nekaj »učk« pa se je zaprlo še malo kasneje, saj je bil večer tako poln vtisov, da je bilo kar težko zaspati.

Ko sem prišla zjutraj ob 7. uri v šolo, so naši učenci pridno kot mravljice že pospravljali svoje učilnice, odnesli blazine v športno dvorano in šola se je zopet vrnila v svojo prejšnjo podobo. Prepričana pa sem, da bo nekje med njenimi stenami ostal spomin na otroški smeh in vrvež, na druženje in na vse lepe spomine, ki smo jih v imenu knjige in branja skupaj stkali to noč.

Zapisala: Branka Lah

Reševalne enote na PŠ Krka

Na Podružnični šoli Krka so nas v petek, 21. 4. 2023, obiskale različne reševalne enote. Predstavitev reševalnih enot so se udeležili učenci 1. razredov. Svoje delo sta predstavila vojakinja in vojak, policistka in policist, medicinski sestri in gasilca. Učenci so se rokovali z različnimi pripomočki, spoznavali njihovo opremo in tudi vozila. Z zanimanjem so postavljali različna vprašanja in ugotovili smo, da bomo v prihodnje imeli veliko vojakov, gasilcev, zdravstvenih delavcev in tudi policistov.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem, ki so nam pripravili sproščeno in poučno dopoldne. Zahvala gre PGD Krka, ZD Ivančna Gorica, Enoti za elektronsko bojevanje Grosuplje in Policijski postaji Grosuplje.

Zapisala: Erika Smrke

Jezikovna ekskurzija v Maribor

V petek, 21. aprila 2023, se nas je 19 devetošolcev OŠ Zagradec z vlakom odpravilo v Maribor na vikend jezikovno ekskurzijo. Tja so nas spremljale učiteljice Barbara, Darja in Silvia. Bivali smo v UNI Youth hostlu v starem jedru mesta. Po prihodu smo hitro razpakirali in si šli prazne želodčke napolnit v bližnjo picerijo. Po dobri hrani nam je dobro del sprehod po mestu, na katerem smo se nastavljali toplemu pomladnemu soncu in uživali ob pogledu na prelepo Dravo. V večernih urah smo odšli v kino Maribox, v katerem smo si ogledali zabavno akcijsko pustolovščino Dungeons & Dragons: Čast med tatovi. Nočni sprehod proti hostlu smo si na trgu Leona Štuklja popestrili s »flašobrcem«. Namesto žoge nam je dobro služila prazna pollitrska plastenka. Zelo smo se zabavali. V poznih urah smo se odpravili na zasluženi počitek.

Naslednji dan smo se po obilnem zajtrku odpravili raziskovat Maribor. Razdelili smo se v tri skupine in vsak od nas je moral predstaviti dve znamenitosti. Ker smo se na predstavitve pripravljali že na delavnicah v šoli, se nam je to zdela mala malica. Vseeno pa smo bili veseli, ko je bilo to za nami, saj ni tako enostavno pred skupino govoriti v angleščini. Da pa nam med sprehodom ne bi bilo dolgčas, so nam učiteljice pripravile neke vrste lov za zakladom. V celem dnevu je bilo potrebno opraviti sedemnajst različnih izzivov, kot so npr. skupinsko fotografiranje na različnih lokacijah, snemanje zabavnih videov ter opraviti razgovor s turistom v angleščini. Pri tem ni bila pomembna le hitrost, temveč tudi inovativnost.

Malo po dvanajsti uri smo si zaslužili popoldanski prosti čas v trgovskem centru Europark, v katerem smo si vzeli čas za kosilo, nakupovanje in druženje. Popoldne smo v mariborskem parku najprej obiskali Akvarij-terarij, kjer smo si ogledali nekaj zanimivih rib in plazilcev. Pri opazovanju pajkov, kač, kuščarjev in krokodila se je nekaterim izmed nas kar malo ježila koža. Ob treh ribnikih smo povečerjali, nato pa v dveh skupinah raziskovali okolico parka. Tisti z več energije smo se odpravili na bližnji hrib Piramida, ki nudi čudovit razgled na Maribor. Tisti, ki smo v nogah čutili  že malo več utrujenosti, pa smo se raje sprehodili ob ribnikih in uživali v večernem sončku.  Po vrnitvi v hostel smo imeli še kar višek energije, tako da smo se dogovorili, da gremo po kratkem počitku še na nočni sprehod. Tega sta popestrila sladoled in ponovna »runda flašobrca«.

Po zajtrku, pakiranju kovčkov in pospravljanju sob smo se v nedeljo z mestnim avtobusom odpeljali proti vznožju Mariborskega Pohorja, od koder nas je vzpenjača odpeljala do samega vrha. V lepem vremenu smo raziskovali Pohorje in občudovali pogum adrenalinskih gorskih kolesarjev. Okrog dvanajste ure smo se vrnili v center mesta, kjer smo najprej razglasili in nagradili zmagovalno skupino sobotnih izzivov. S prepričljivo prednostjo so prvo mesto osvojila dekleta iz 9. a, a tudi drugi dve skupini sta dobili tolažilno nagrado. Vzeli smo si še čas za kosilo in »martinčkanje« na Glavnem trgu, nato pa polni novih spominov in lepih doživetij v popoldanskih urah zapustili prelepo štajersko prestolnico in se odpravili na dolgo pot proti domu. Obisk Maribora vsem toplo priporočamo.   

Učenci in učenke 9. a in 9. b

Veliko presenečenje: Gospod Profesor na OŠ Zagradec

V četrtek, 20. aprila 2023, smo med prvo šolsko uro dobili nepričakovan obisk. Obiskal nas je igralec Jure Henigman. Ko je vstopil v razred, smo bili vsi tako presenečeni, da smo ostali brez besed. Jure Henigman nam je pripovedoval o tem, da je kot otrok sanjal o tem, da bo postal avtomehanik in profesionalni športnik, a se je tik pred koncem srednje šole odločil, da se bo šolal na AGRFT – Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, ki jo je tudi uspešno zaključil. Trenutno je redno zaposlen v SNG Drama. Jure pa ni le velik ljubitelj gledališča, zelo rad igra namreč tudi v TV-serijah. Velika večina učencev ga je prepoznala po vlogi v TV-serijah Čista desetka in Gospod profesor. Za svojo igro tako v gledališču kot filmu je prejel več nagrad. 

Ko smo ga povprašali o tem, kako je potekalo snemanje serije Gospod profesor, nam je zaupal, da je samo snemanje potekalo na Gimnaziji Antona Aškerca v Ljubljani, in sicer v času poletnih počitnic, ko si je večina Slovencev vzela čas za zaslužen oddih. Igralci so se svojega dela lotili vestno in odgovorno. V večernem času so doma prebirali scenarij in se učili besedilo na pamet, v opoldanskem in popoldanskem času pa so stali pred TV-kamerami in snemali kadre. Ob koncu našega srečanja smo našega gosta prosili še za avtogram in se z njim slikali.

Nekaj vtisov naših učencev o obisku …

Meni je bilo presenečenje zelo všeč.

Všeč mi je, bilo, ko je Jure Henigman prišel in ga ni nihče pričakoval.

Zelo sem bila vesela, ko sem ga videla in spoznala v živo.

Meni osebno je bilo zelo všeč, da nam je šola omogočila srečanje z Juretom Henigmanom, saj je on moj najljubši slovenski igralec. Je zabaven in šaljiv in naravnost enkraten v vlogi gospoda profesorja.

Obisk mi je bil zelo zanimiv. Komaj čakam, da nas obišče še kakšna znana oseba.

Pripravili učenci 7. a in 7. b

Zagraški šolski novinarji in nadebudni zgodovinarji na lovu za skritimi biseri slovenske prestolnice

V četrtek, 20. aprila 2023, so se zagraški šolski novinarji v družbi nadobudnih zgodovinarjev odpravili v Ljubljano. Učence sta spremljali učiteljici Nataša Rebec Lukšič in Saša Kastelic. Najprej nas je pot vodila do Narodne univerzitetne knjižnice, kjer nas je sprejela izredno prijazna vodička, ki nam je spregovorila nekaj besed o sami knjižnici ter in o njenem snovalcu, arhitektu Jožetu Plečniku. Sledil je še ogled razstave o Karlu Destovniku – Kajuhu, izredno talentiranem pesniku, ki je žal tragično preminil med 2. svetovno vojno.

Zatem nas je pot vodila do Radia 1, kjer nam je Nina Igrutinovič, urednica vsebin, podrobneje predstavila delo na radiu ter vsebine, ki jih zaposleni v radijski hiši oblikujejo. Pod njenim vodstvom smo tudi malce pokukali v pisarno kreativnega producenta Avdič šova in v delovni prostor avdio producenta, ki skrbi za zvočne kulise na Radiu 1. Družili smo se tudi s prijetnima voditeljema popoldanskega programa ŠOV domov, Anjo Ramšak in Robertom Roškarjem, ki sta nam spregovorila nekaj besed o delu radijskega moderatorja, in s pevcem Davidom Amarom, ki je pred nekaj leti nastopal v TV-šovu »Znan obraz ima svoj glas«. Na koncu naše popotniške odprave smo se odpravili še v Cineplexx, kjer smo si ogledali zgodovinski film »Trije mušketirji: D’artagnan«.

Pripravili: učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo

Delavnici Excel in Word za učitelje

V dveh delavnicah, 13. 4. in 19. 4. 2023, so se učitelji spoznavali z uporabo Excela in nekaj tudi Worda.

Predstavljeni so bili lastni primeri uporabe Excela. Izdelali in oblikovali so tabelo, razvrščali podatke po kriterijih, jih filtrirali. Besedilo so tudi pretvarjali v stolpce. 

Seznanili so se z nekaterimi funkcijami v Excelu, uporabljene so bile funkcije samodejnega seštevanja, računanja povprečja, odstotkov, štetja podatkov, ipd. Izdelali so še graf in ga oblikovali. Tabelo in graf so prekopirali v Word ter ju po želji dodatno oblikovali.

Naučili so se tudi zapisati matematično enačbo, itd.

Vse v zvezi z Excelom in Wordom se je sproti samostojno preizkušalo na vnaprej pripravljenih primerih.

Izvajalka delavnice:

Darja Strah, članica projektnega tima DDK

Planinski pohod učencev OŠ Zagradec, PŠ Krka, OŠ Stična in PŠ Višnja Gora na Lisco

Tretjo soboto v aprilu se je 48 učencev in učenk planinskega krožka OŠ Zagradec, PŠ Krka, OŠ Stična in PŠ Višnja Gora z mentoricami in učiteljicami ter učitelji in izkušeno ekipo planinskih vodnikov PD Polž odpravilo še na zadnji planinski pohod na Lisco (948 m), enega izmed najbolj razglednih vrhov Posavskega hribovja. Naše izhodišče je bilo pri posestvu Krakovo in takoj smo pričeli z ugibanjem, na kateri hrib se bomo povzpeli. Pot smo začeli po asfaltni cesti, a smo se hitro usmerili na gozdno pot, ki nas je pripeljala do vrha. Po dveh urah hoje nas je na vrhu pričakal Tončkov dom, kjer smo se okrepčali in z razgledne točke občudovali na okoliške hribe in gore. Mentorice so poskrbele, da je vsak učenec v svojo planinsko knjižico dobil tudi žig. Po okrepčilu so učenci z veseljem preizkusili bližnja igrala in igrišče. Sledil je še hitri spust v dolino, saj smo pot že dobro poznali.

Skupaj smo preživeli en čudovit dan, se naužili sončnih žarkov, svežega zraka in stkali nova prijateljstva.

Veseli smo, da smo uspešno zaključili vseh pet pohodov. Zahvaljujemo se vsem mentoricam in vodnikom PD Polž, ki so poskrbeli za varnost, organizacijo in vodenje.  

Spomladanska zbiralna akcija papirja na OŠ Zagradec

V mesecu aprilu smo izvedli 2. zbiralno akcijo odpadnega papirja. Skupaj smo zbrali 5.690 kilogramov papirja in s tem šolski sklad obogatili s 520,05 €.

Hvala vsem, ki ste bili del zbiralne akcije. Zahvala gre tudi učencem Maticu Grmu iz 8. a, Jakobu Globokarju iz 8. a, Matiji Rojcu iz 7. b in Klemnu Zupančiču iz 7. b, ki so priskočili na pomoč pri zlaganju papirja.

Se vidimo ponovno naslednje šolsko leto.

Učitelji OŠ Zagradec

Koordinatorica: Erika Smrke

Učitelji: Katja Godec, Maruša Pust, Eva Ložak, Bogdan Vrhovec