Arhivi Kategorije: PRISPEVKI

Ročna dela v 5. razredu na PŠ Krka

V petek, 13. 1. 2023, so nas obiskale gospe iz skupine Pridne krške roke, ki deluje v okviru Turističnega društva Krka. Pri pouku gospodinjstva so z učenci delile svoje znanje o kvačkanju. Gospe Danica, Dragica, Tončka in Tatjana so učence razdelile po skupinah glede na njihovo predznanje ročnih del. Med učenci so bili tisti, ki so se s tem prvič seznanili, tisti, ki že nekaj vedo, in tisti, ki imajo za sabo že kar nekaj uporabnih kvačkanih izdelkov. Opazovale smo njihov individualni napredek in željo. Nasmehnila sem se ob učenkini dvignjeni roki pri pouku družbe: »Učiteljica, če boste še dolgo razlagali, a lahko vmes kvačkam?«

Danes, en teden pozneje, so otroci prišli tudi do svojega prvega kvačkanega izdelka – rožice.

Hvala Pridnim krškim rokam – gospe Danici, Dragici, Tončki in Tatjani, za njihov čas, pomoč in pripravljenost.

Zapisala: Nika Bracovič Blatnik

Tehniški dan 9.r: Viri energije – Svet energije Krško

V četrtek 12. 1. 2023 smo se z učenci 9.A in 9.B odpravili v Krško v Svet energije, ki deluje v sklopu podjetja Gen-i. Izvedeli smo veliko o oblikah energije v naravi, o obnovljivih virih (zelenih) virih energije in t.i. črnih virih energije oz. fosilnih gorivih. Skozi inetraktivno razstavo smo dobili vpogled v primerjavo izpustov CO2 pri pridobivanju električne energije iz posameznih energijskih virov na Zemlji. Veliko pa so nam povedali tudi o skrbi za varnost delovanja JE Krško in o načrtih za izgradnjo drugega bloka JE. Dobili smo vpogled v evropski elektroenergetski sistem in izvedeli iz katerih virov se oskrbujejo evropske države.

V drugem delu našega obiska v Svetu energije smo lahko sami eksperimetirali s fizikalnimi poskusi s področja elektrotehnike.

Zapisal: Lovro Ulcej

Prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter božično-novoletnih praznikih

V petek, 23. 12.2022, smo na naši šoli s kulturno prireditvijo obeležili dan samostojnosti in enotnosti ter božično-novoletne praznike. Povezovalca Lovrenc Tratar (učenec 8. a) in Nejc Lukman Pavlin (učenec 9. b) sta nam predstavila pomembnejše praznike ter šege in navade v mesecu decembru, piko na i pa so dodale plesne, glasbene in deklamacijske točke učenk in učencev OŠ Zagradec ter nastop otrok iz Vrtca Sonček. Na koncu našega prijetnega enournega druženja smo prisluhnili tudi nagovoru gospe ravnateljice Barbare Maver, ki nam je spregovorila nekaj besed o prihajajočih praznikih in nam voščila ob prihajajočem novem letu.

Pripravili: Nataša Rebec Lukšič in Bojana Miklič

Novoletno rajanje na PŠ Krka

Zadnji šolski dan v letu 2022 smo na PŠ Krka preživeli malo drugače. Po uvodni uri, ki smo jo namenili praznovanju dneva samostojnosti in enotnosti, smo začeli z novoletnim rajanjem. Nekateri smo si ogledali praznično risanko, drugi smo se igrali in ustvarjali praznične risbice, tretji pa smo plesali dokler nas niso bolele noge.

Uživali smo v družbi ne samo svojih sošolcev temveč tudi učencev drugih razredov. Naši obrazi so odsevali bistvo praznikov – veselje, radost in sreča.

Vsega tega vam želimo učenci in učiteljice PŠ Krka.

Angleška božična delavnica

V sredo, 21. 12. 2022, je na Podružnični šoli Ambrus v popoldanskem času potekala angleška božična delavnica. Udeležili so se je učenci 3. in 5. razreda. Začetni del delavnice je poskrbel, da je po šoli zadišalo po slastnih piškotih. Nato smo v angleščini odigrali nekaj zabavnih iger ter prebrali božično zgodbo. V zaključnem delu smo si pripravili praznično pojedino ob piškotkih in čaju. Ta del je bil učencem najbolj všeč. Razšli smo se v prijetnem predprazničnem vzdušju z željo, da se na delavnici srečamo zopet prihodnje leto.

Zapisala: Anita Novak

Odbojka na OŠ Zagradec

V decembru smo imeli na OŠ Zagradec zelo pestro odbojkarsko dogajanje. Najprej smo gostili učenke OŠ Dobrepolje na prijateljski tekmi za starejše in mlajše učenke. Nato pa smo 2. 12. 2022 organizirali občinsko tekmovanje v odbojki za starejše učenke.  Na tekmovanju so se pomerile ekipe OŠ Stična, PŠ Višnja Gora in OŠ Zagradec. Naše igralke so prikazale odlično igro, premagale obe gostujoči ekipi in tako zasluženo osvojile 1. mesto ter se uvrstile na medobčinsko tekmovanje. OŠ Zagradec so zastopale: Ajda Bradač, Enya Zupančič, Ida Strajnar Zupanc, Manca Kastelic, Lea Učakar, Julija Hočevar, Lara Bradač, Nika Perko, Manca Vrhovec, Pina Perpar, Neža Zajc, Lana Plut, Ajda Strah, Maša Aleš in Sanja Zupančič. Čestitamo!

Na OŠ Dobrepolje je bilo 15. 12. 2022 organizirano medobčinsko tekmovanje v odbojki za starejše učenke. Na tekmovanje so se uvrstile ekipe OŠ Brinje, OŠ Šmarje Sap, OŠ Dobrepolje in OŠ Zagradec. Vse ekipe so prikazale odlično igro, najbolje pa se je odrezala ekipa OŠ Brinje, ki je suvereno zmagala. OŠ Zagradec, ki je osvojila 4. mesto, so zastopale: Ajda Bradač, Enya Zupančič, Ida Strajnar Zupanc, Manca Kastelic, Lea Učakar, Julija Hočevar, Lara Bradač, Nika Perko, Manca Vrhovec, Pina Perpar, Neža Zajc, Lana Plut, Maša Aleš in Sanja Zupančič. Naša dekleta so kljub favoriziranim nasprotnicam prikazala izredno borbeno in požrtvovalno igro, za morebitno presenečenje pa je zmanjkalo tudi nekaj športne sreče. Čestitam vsem dekletom za prikazano igro!

Šola v naravi CŠOD Medvedje Brdo – 4. razred

Učenci sporočajo, da so varno prispeli na Medvedje Brdo.

Ponedeljek, 19. 12. 2022

Po prihodu in nastanitvi v sobah smo se sprehodili po okolici Medvedjega Brda. Sledilo je okusno kosilo. Razigrano popoldne na snegu, družabne igre, izdelovanje voščilnic in nočni sprehod z lučkami po rahlo zasneženi pokrajini so nas prijetno utrudili.

Torek, 20. 12. 2022

Prebudili smo se v prečudovito, sveže torkovo jutro. Po teku na smučeh in ogledu bližnje žage je sledilo kosilo in kratek, vendar sladek, popoldanski počitek. Komaj smo čakali popoldanske dejavnosti, ki smo jih izkoristili še za zadnjo zabavo na snegu. Prijetno utrujeni smo se vrnili v dom, kjer smo po malici nadaljevali z ustvarjalno delavnico. Po večerji smo se prepustili čarobnosti vesolja.

Le kaj nas čaka jutri? 😊

Sreda, 21. 12. 2022

Sredino dopoldne je bilo zelo delovno. Razdeljeni v dve skupini smo spoznavali in utrjevali znanje o vesolju in izdelali model Zemlja – Luna – Sonce ter se preizkušali v kuharskih veščinah. Skuhali smo zelenjavno mineštro z drobnjakovimi cmočki ter pripravili orehove in skutine štruklje.

Po kosilu smo se odpravili v dolino reke Piklce. Si ogledali značilnosti kraške pokrajine, si privoščili malico v jami in se zadovoljni vrnili nazaj v dom. Zvečer smo se zabavali ob socialnih igrah. Po veselju s prijatelji je sledil še zaslužen nočni počitek.

Četrtek, 22. 12. 2022

Četrtek je bil zelo zanimiv in zabaven dan, ki nam je postregel s prijetnimi presenečenji.

Preizkušali smo se v lokostrelstvu, gradili gradove iz blazin, podirali keglje, se spuščali po toboganu in poglobili pridobljeno znanje o orientaciji.

Teoretični del smo preizkusili še v praksi in se po kosilu podali na orientacijski pohod. Učiteljice so nam pripravile še zanimiv leteči kviz. Pri tem smo se razgibali in zelo zabavali.

Po večerji pa je sledil še družabni večer s prijatelji.

Teden je bil prijeten, zanimiv, zabaven in poučen, vendar komaj čakamo, da se vrnemo domov. 😊

ZIMSKI ŠPORTNI DAN 1. – 3. razred PŠ Krka

Sneg je pobelil polja, travnike in njive, otrokom pa narisal smeh na obraz. V sredo, 14. 12. 2022, so učenci 1., 2. in 3. razreda namesto zvezkov, svinčnikov in barvic v šolo prinesli kombinezone, tople rokavice, kape in šale. Šolsko učilnico smo zamenjali za zasneženo okolico, saj smo imeli športni dan. Otroci so se spuščali po hribčkih, se kepali, gradili obzidja in igluje. Da smo lahko dlje zdržali na snegu, smo se pogreli s toplim čajem, ki so nam ga pripravile naše kuharice. Dan smo zaključili prijetno utrujeni.

Zapisala: Brigita Langenfus

Obisk praznične prestolnice in gledališča

Na mrzlo decembrsko jutro, 14. 12. 2022, smo se četrti in peti razred podružnične šole Krka z avtobusom odpravili v Ljubljano. Prišli smo debelo uro pred začetkom naše predstave v Lutkovnem gledališču. To smo dodobra izkoristili s potepanjem po naši prestolnici, kjer so bile ponekod kljub dnevni svetlobi prižgane praznične luči. Začeli smo pod Grajskim gričem na katerem se danes bohoti Ljubljanski grad. Izvedeli smo, da je bil grič poseljen že pred 3000 leti. Rimljani so kasneje na bregovih Ljubljanice postavili vojaško postojanko, mesto Emona je dobilo obzidje, štelo pa je zgolj 6000 prebivalcev, od katerega so prevladovali trgovci, obrtniki, upokojeni vojaki in uradniki. V srednjem veku je posestvo podedovala rodbina Spanheim. V 17. in 18. stoletju je posestvo služilo kot vojaško skladišče, vojašnica in vojna bolnišnica. Kasneje je območje služilo kot kaznilnica za politične zapornike, kjer je bil leta 1914 zaprt celo Ivan Cankar. Vsrkavali smo podatke o zgodovini, saj nas včasih še bolj zanima kot to, kaj se dogaja v sedanjosti. Ogledali smo si še ozke ulice in mestno hišo, kjer so nas prijazno spustili na arkadno baročno dvorišče. Tu smo si ogledali zemljevid Ljubljane 17. stoletja. Hlad smo si iz prstov preganjali s hojo do kipa Julije Primic, ki stoji nad nekdanjo krčmo Pri belem volku, želodčke pa smo si napolnili pred kipom našega največjega slovenskega pesnika. Pogreli smo se na čudoviti enourni predstavi Čarovnika iz Oza. Dopoldne je bilo prijetno in poučno zgodovinsko ter kulturno obarvano. 

Napisala: Nika Bracovič Blatnik