Arhivi Kategorije: PRISPEVKI

Obisk Hiše eksperimentov

V torek, 11. 6. 2024, smo četrtošolci obiskali Hišo eksperimentov v Ljubljani.
Hiša eksperimentov je center opolnomočenja družbe z radovednostjo, ustvarjalnostjo, kritičnim razmišljanjem in aktivnim reševanjem problemov, ki ga nekateri imenujejo tudi center znanosti.
Prvi del ogleda je bil namenjen samostojnemu raziskovanju in eksperimentiranju, v drugem delu pa so bili učenci deležni vodene dogodivščine z naslovom Zvokologija.
S prijetnimi občutki in polni vtisov smo zapustili Hišo eksperimentov. Nato smo se sprehodili po starem mestnem jedru naše prestolnice, se posladkali s sladoledom in se odpravili proti domu.

Zapisala: Vanja Peček Janoš
Foto: Vanja Peček Janoš, Katja Godec

Varno na poti v vrtec in šolo – 3. del

Učenci 2., 3. in  4. razreda so ustvarjali v okviru projekta Varno na poti v vrtec in šolo. V 3. delu tega projekta je bil poudarek na pešcih, kolesarjih in voznikih skirojev. Izdelovali so plakate s pregledom najpomembnejših elementov za naštete oblike prometa, v kateri so otroci udeleženci v prometu ter plakate z možnimi potmi za naveden oblike prometa (kolo in skiro) v okolici naše ustanove.

Zapisala: Vanja Peček Janoš

Fotografije: Vanja Peček Janoš, Neja Zaplotnik, Helena Barle

EKSKURZIJA PETOŠOLCEV 

Po naših nastopih na dvodnevnem Festivalu Pekarne Mišmaš, za katere smo se prav vsi zares potrudili, smo se z navdušenjem podali na celodnevno ekskurzijo v Dinarsko-kraške pokrajine.  

Mimogrede smo se ustavili na Rašici, ki je rojstni kraj začetnika slovenske besede, Primoža Trubarja. Vmes nam je učiteljica Mateja Jere Grmek bogatila vožnjo z dodatnimi informacijami in zanimivostmi. Pot smo nadaljevali do Muzeja Cerkniškega jezera, jezerskega hrama Kebe. Cerknica je obdana z Bloško planoto, Javorniki, Hrušico, Slivnico. Pod kozolcem smo na suhem pomalicali in si na zvočno-slikovni tabli ogledali 100 pogostih ptic, ki jih je videti na tem območju. Ko smo ugotovili, da gumbi zraven slike služijo njihovemu oglašanju, smo lahko prisluhnili njihovim spevom. Kormoran, bobnarica, ponirek, škurh, kosec … Ali poznate katero izmed njih? Gospod Vekoslav Kebe nam je v narečju povedal vse o polnjenju Cerkniškega jezera: lahko se napolni v 2 do 3 dneh, lahko pa tudi v 24 urah. To smo si lahko ogledali tudi na njegovi maketi. Mi, petarji, sedaj že vemo, kaj pomenijo izrazi, kot so požiralnik, ponor, bruhalnik, estavela, ponikalnica. Najbolj pa smo si zapomnili legendo o njegovem nastanku, saj so ljubezenske zgodbe, hočeš nočeš, vedno še posebej zanimive. 

Vmes so nam z vremenom zagodle čarovnice s Slivnice, zato smo morali načrte prilagajati. Ko je sonce pokukalo izza oblakov, smo napolnili 2 voza, lojtrnika, in se odpeljali po poti mimo Cerkniškega jezera. A ker čarovnicam ni bilo všeč, so nad nas poslale dež. Mislite, da nas je motil? Z dežnikov smo ustvarili most in bili lepo na suhem. Edino voznik lojtrnika se nam je smilil, ker ga je malo zmočilo. V Jezerskem hramu smo si ogledali še kratek film o jezeru v letnih časih. Pokazali so nam plohke: lesena podlaga z jermenom, kamor je človek vtaknil čevelj, in že je bil pripravljen za spust po snegu in ledu.  

Kljub temu, da so nekateri otroci že obiskali Postojnsko jamo, ki je naša največja turistična atrakcija, nas jamski sistem redko pusti ravnodušne. Kapniki, stalagmiti, stalaktiti, stalagmati in različne skulpture, za katere smo ugotavljali, na kaj nas spominjajo, smo z veseljem pogledali.  

Povedali so nam (žal ne v Postojnski jami), da je v naši državi okrog 15 000 jam, ki so vpisane v kataster, vsako leto pa jih odkrijejo še okoli 200. Ali je še koga prešinila misel, da živimo na podlagi, ki spominja na švicarski sir?  

Zapisala: Nika Bracovič Blatnik 

Foto: Nika Bracovič Blatnik, Mateja Jere Grmek 

Tabor Cerovo 2024

Dne 22.5.2024 smo s petimi učenci 6.b obiskali tabor Cerovo v Grosuplju. Tam je potekal likovni Ex-tempore mladih, ki ga je vodil kipar Simon Macuh. Tabora so se udeležili učenci večih šol. Tako smo se ustvarjalno družili z učenci OŠ Stična, OŠ Grosuplje, OŠ Dobre Polje in z dijaki srednje šole Josipa Jurčiča.

Kipar Simon Macuh nam je pokazal več likovnih tehnik, od kiparstva, zvočnih efektov do kiparske instalacije. Učenci so sestavili mešane skupine različnih šol in tako razvijali poleg ustvarjalnosti tudi nove prijateljske vezi. Seznanili so se tudi z zgodovinskim vidikom tabora Cerovo in njegove vloge v premagovanju Turških vdorov.

Sodelujoči učenci naše šole so bili; Jure Ferlin, Mia Germ, Eva Lekan, Pia Levičnik in Ema Zavrl.

Zapisala: Anka Švigelj Koželj

Zdravilišđče Rakitna – dan odprtih vrat

V četrtek, 23. maja 2024, smo se učiteljice dodatne strokovne pomoči udeležile strokovne ekskurzije ob Dnevu odprtih vrat Mladinskega klimatskega zdravilišča Rakitna. Na tej ekskurziji smo pridobile novo znanje ter izmenjale izkušnje s tamkajšnjimi strokovnimi delavci. Seznanile smo se z njihovimi programi, kot sta “Šola zdravega odraščanja” in “Digitalni detox”, ki jih ponujajo za osnovnošolske otroke in njihove starše.

Več informacij o Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna lahko najdete na njihovi spletni strani mkz-rakitna.si.

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA

V mesecu maju je potekala 2. zbiralna akcija odpadnega papirja v tem šolskem letu. Skupaj smo zbrali  6.350 kilogramov papirja in s tem šolski sklad obogatili s 652,04 €.

Hvala vsem, ki ste sodelovali v zbiralni akciji. Zahvala gre tudi učencem, ki so prostovoljno priskočili na pomoč pri zlaganju papirja: Vidu Blatniku, Otonu Koščaku, Aljažu Mišmašu, Lovrencu Tratarju, Luki Perku, Matiji Rojcu in Rebeki Hočevar.

Se ponovno vidimo naslednje šolsko leto.

Erika Smrke

Vrtec Sonček na obisku v Osnovni šoli Zagradec: Prvošolci se spoznavajo s šolskim življenjem

V torek, 21. maja 2024, je Osnovno šolo Zagradec obiskala skupina Tigri iz vrtca Sonček, ki bodo z novim šolskim letom postali prvošolci. Mladi radovedneži so imeli priložnost spoznati šolske prostore in občutiti, kako poteka pouk.

Med obiskom so si ogledali multimedijsko učilnico, knjižnico ter specialni predmetni učilnici za gospodinjski pouk ter tehniko in tehnologijo. V vsakem prostoru so se seznanili z različnimi dejavnostmi in opremo, ki jo bodo uporabljali v prihodnjih letih.

Vrhunec obiska je bila telovadnica, kjer so se povezovali s starejšimi učenci. Skupaj z osmošolci so se razgibali in sodelovali v športni aktivnosti, kar je pripomoglo k medvrstniškemu povezovanju in sproščenemu vzdušju.

Obisk se je zaključil v učilnici prvega razreda, kjer so bodoči prvošolci uživali v skupnih igrah. To je bila odlična priložnost, da so se otroci sprostili in začutili, kako prijetno je lahko šolsko okolje.

Dogodek je bil uspešno izveden in je otrokom omogočil prijetno in informativno izkušnjo, ki jim bo olajšala prehod v šolsko življenje.

Marjanca Tomažin, svetovalna delavka

Srečanje v Drašči vasi

V petek, 10. 5. 2024, smo obeležili  5. srečanje v projektu Krka, zelena žila do srca. Projekt je idejno zasnovala pisateljica Ivanka Mestnik, z namenom  povezanja ljudi ob reki Krki. Na ta dan je Ivanka Mestnik  praznovala svoj življenjski jubilej, 90. rojstni dan.

Zbrali smo se na domu gospe Slavke Vidic, pri Hiši kulture in nature, ki že vsa ta leta gosti ta pomemben dogodek.

V kulturnem programu so sodelovali učenci s svojimi mentoricami iz osnovnih šol Zagradec, Dolenjske Toplice, Center iz Novega mesta in PŠ Šmihel pri Žužemberku. Z dramatizacijo in petjem so popestrili rojstni dan Ivanke Mestnik.

Pisateljica je bila zelo vesela nastopov otrok in vseh voščil, ki jih je prejela na ta dan.     

Zapisala: Helena Barle.

Fotografije: Rok Nose                                               

Projekt – Že berem sam/-a

V torek, 14. 5. 2024, so drugošolci dobili prav poseben obisk iz knjižnice Ivančna Gorica. Prvič so lahko oblekli zelene majice, na katerih je za deklice ilustrirana zelena bralka Tinca, pod katero piše »Že berem sama«, za dečke pa zeleni bralec Bine, pod katerim je napis »Že berem sam«.

Vsi drugošolci OŠ Zagradec so postali ZELENI BRALCI. Ob tem jim čestitamo.

Zapisala: Neja Zaplotnik