Planinski pohod na Menino planino

Zadnja septembrska sobota je bila ovita v meglo, vendar to ni ustavilo starih in novih pohodnikov OŠ Zagradec in PŠ Krka, ki so se skupaj s prijatelji OŠ Stična in vodniki PD Polž odpravili na prvi planinski pohod v letošnjem šolskem letu.

Skoraj 100 učencev, učiteljic in vodnikov se je odpravilo na pot proti Kamniku, kjer smo se z avtobusi odpeljali do planine Biba. Po malici smo se preko pašnikov napotili do našega cilja – Menine planine. Tam smo uživali pri koči, klepetali s  prijatelji, se igrali, malicali in pridobili nov žig v naše planinske knjižice.

Dan je res prehitro minil. Sledila sta še spust v dolino in pot z avtobusom nazaj domov.

Hvala vodnikom PD Polž za vodenje in voznikom avtobusov za varno vožnjo.

Zapisala: Maruša Pust

Fotografije: Tončka Rajer, Maruša Pust

Ustvarjanje iz naravnih materialov 1. in 2. razred

V petek, 29. 9. 2023, smo se z učenci 1. in 2. razreda OŠ Zagradec v okviru tehničnega dne, odpravili v gozd, kjer smo preživeli prijetno in ustvarjalno dopoldne. Učenci so v skupinah ustvarjali čudovita in raznolika bivališča za gozdne živali. Prav vsi učenci so aktivno sodelovali in so poleg ustvarjanja razvijali tudi veščine timskega sodelovanja. Iz naravnih materialov pa so učenci ustvarili čudovite in zelo raznolike domove za živali.

Učiteljica: Bojana Miklič

Jesenski športni dan 8. in 9. razred

V četrtek, 28. 9. 2023, so imeli učenci osmih in devetih razredov športni dan.

Po prvi uri, ko so imeli razredno uro na temo Nasilje je čist out, so se fantje zbrali na šolskem igrišču, dekleta pa v šolski telovadnici. Učitelja športa sta jim razložila potek športnega dne.

Po ogrevanju so se razdelili v skupine. Fantje so imeli turnir v nogometu, dekleta pa turnir v badmintonu. Po prvem krogu tekmovanj so učenci odtekli tudi šolski kros v okolici šole. Prvi trije uvrščeni so dobili pohvale, zastopali pa bodo tudi šolo na nadaljnjih tekmovanjih v krosu.

Po krosu in kratkem počitku so se nadaljevale tekme za čim boljšo uvrstitev. Večinoma so zelo uživali v igranju in medsebojnem tekmovanju. Ni bilo važno le zmagati, ampak predvsem pogumno tekmovati in se zabavati.

Zapisala: Darja Strah

Spoznavanje Ljubljane v angleščini

V sredo, 27. septembra 2023, se nas je 36 sedmošolcev in osmošolcev odpravilo v Ljubljano, da bi tako obeležili evropski dan jezikov. Malo po 14. uri smo se iz Ivančne Gorice z vlakom odpeljali v Ljubljano. Ko smo prispeli, smo od učiteljic dobili podrobna navodila. Nato smo se sprehodili do Prešernovega trga, kjer smo razdeljeni po skupinah začeli z različnimi dejavnostmi. Imeli smo uro in pol za predstavljanje znamenitosti in za opravljanje zanimivih nalog v angleščini (npr.: fotografiraj se z zmajem, zapoj angleško pesem, posnemi intervju s tujo osebo…). Vse to smo pridno slikali in snemali. Ko smo vse skupine zaključile, smo imeli še nekaj prostega časa, med katerim smo šli na kosilo, lahko pa tudi v kakšno trgovino. Ob 18.15 smo se spet zbrali na Prešernovem trgu, tam za spomin naredili gasilsko fotografijoo, nato pa skupaj odšli na železniško postajo. Na vlaku smo učiteljicam pokazali svoje posnetke in fotografije, da so nam podelile točke. Ko smo malo pred osmo zvečer prispeli nazaj v Ivančno Gorico, so nas tam že čakali starši. Preživeli smo nepozabno popoldne.

Nina Rajer, 8. b

Izmenjava s Hirschaidom – 9. razredi

Prejšnji teden, od 18. 9. do 22. 9. 2023, se je šest učenk in učencev iz 9. razreda udeležilo drugega dela mednarodne izmenjave z nemško realno šolo Hirschaid. V tem delu izmenjave so nemški učenci in njihovi učitelji spremljevalci prišli k nam v Slovenijo. Prispeli so v ponedeljek popoldne. Slovenski učenci in učitelji smo jih pričakali v OŠ Stična, kjer smo jim pripravili kratek sprejem. Nato so se nemški učenci odpravili s slovenskimi učenci in njihovimi starši v slovenske gostiteljske družine, kjer so bivali preostanek tega tedna. Naslednji dan smo se vsi skupaj dobili na OŠ Zagradec, kjer smo izvedli spoznavne delavnice. Ker se učenci med seboj že poznajo iz prvega dela izmenjave, so delavnice potekale zelo uspešno, kar se je odražalo tudi v izdelkih in odzivih učencev. Nato smo obiskali župana občine Ivančna Gorica, gospoda Dušana Strnada, ki je povedal nekaj besed o občini in o njenem dolgoletnem prijateljstvu z občino Hirschaid. Za zaključek je sledil popoldanski izlet v Ljubljano, kjer so slovenski učenci svojim nemškim partnerjem predstavili nekaj glavnih znamenitosti, nato pa je sledilo nekaj prostega časa za kak prigrizek in samostojno odkrivanje mesta.V sredo smo se že zgodaj zjutraj z avtobusom odpravili proti slovenski obali. V Portorožu smo si privoščili ogled slovenske obale z ladjico. Iz ladjice smo se izkrcali v Piranu, kjer je sledilo kosilo, nato pa smo se odpravili na kratek sprehod nazaj do Portoroža, kjer so učenci imeli še nekaj prostega časa. V večernih urah smo se vrnili in učenci so odšli k svojim slovenskim družinam. Četrtkovo jutro je bilo namenjeno obisku pouka. Vsi nemški učenci so prvi dve šolski uri skupaj s svojim slovenskim partnerjem bili prisotni pri pouku, tako da so lahko na lastne oči videli, v čem se pouk v Sloveniji razlikuje od pouka v Nemčiji. Nato smo se vsi skupaj dobili v Ivančni Gorici, kjer smo se odpravili na krajši sprehod po občini. Na sprehodu nam je dijak Srednje šole Josipa Jurčiča v nemščini povedal veliko zanimivosti o občini. Na koncu smo se posladkali še s sladoledom. Četrtkovo popoldne pa so imeli učenci prosto, da so si lahko z gostiteljsko družino ogledali še kakšno slovensko znamenitost ali pa si dan popestrili kar doma. V petek zjutraj je prišel čas za slovo. Slovenski učitelji in učenci smo se poslovili od nemških partnerjev in njihovih spremljevalcev in se zahvalili za lepo izkušnjo.  koordinatorka izmenjave: učiteljica Saša Kastelic

Ogled narodne galerije v Ljubljani

Z učenci obeh sedmih razredov OŠ Zagradec smo si v torek, 12. 9. 2023, ogledali stalno zbirko v Narodni galeriji v Ljubljani. Predstavljena jim je bila umetnost od srednjega veka, baroka, klasicizma, realizma vse do impresionizma. Posebej smo se ustavili ob delih slovenske slikarke Ivane Kobilce, ob njeni znameniti Kofetarici ter ob znamenitem Groharjevem Sejalcu, naslikanem v impresionističnem slogu. Na koncu smo imeli likovno delavnico pred poslopjem Narodne galerije. Učenci so opazovali okoliško arhitekturo ter jo naslikali s pomočjo suhih pastelov. Ko smo se vrnili v šolo, so učenci izbirnega predmeta likovno snovanje naslikali še znamenito Kofetarico Ivane Kobilce.

Anka Švigelj Koželj

Dan zlate knjige – Ogled predstave Bobrova skrivnost

Na drugi četrtek v letošnjem šolskem letu so si učenci od 1. do 3. razreda z OŠ Zagradec, PŠ Ambrus in PŠ Krka za začetek bralne značke v dvorani na Krki ogledali predstavo Bobrova skrivnost. V predstavi so na humoren način prikazali življenje bobra ter njegov vpliv na okolje. Učenci so bili aktivno vključeni v igro. Peli so, plesali, bobru svetovali pri odločitvah in mu pomagali graditi dom.

Predstava je nastala v produkciji Zavoda Enostavno Prijatelji 2023 in Zavoda Lutra. Zahvaljujemo se igralcema, g. Urošu Lavriču in ga. Senti Lavrič, za izvrstno predstavo. Z veseljem bi ju še gostili na naši šoli.

                                            Učiteljici: Nadja J. Fortuna in Tončka Rajer