Prireditev na Krki

Ob 130. letnici rojstva duhovnika Alojzija Zupanca.

Letos mineva  130 let  rojstva duhovnika Alojzija Zupanca in  100 let, kar je postal upravitelj  župnije Šmihel pri Žužemberku, kjer je ostal vse do svoje smrti , 22. julija 1974.

Ob 130 obletnici rojstva duhovnika Alojzija Zupanca je Kulturno društvo Krka v sodelovanju z Osnovno šolo Zagradec, Kulturnim društvom Šmihel pri Žužemberku, Župnijo Krka in sorodniki pokojnega duhovnika pripravilo prireditev v Družbenem domu na Krki, kjer smo se spomnili njegovega življenja.  Zupančevo življenje sta skozi izbrane zapise iz njegovih kronik  predstavila Mateja Jere Grmek, učiteljica na OŠ Zagradec in Matej Kocjančič, avtor glasbenih narodnozabavnih besedil in pisatelj iz Žužemberka. Kulturni program je vodila Anica Kozinc.  Zbrane sta nagovorila duhovnikova pranečakinja Darka Puš Zupanc in sedanji krški župnik Dejan Pavlin. Kulturni program so popestrili učenci PŠ Krka pod mentorstvom učiteljic Tončke Rajer in Erike Smrke ter domačinka Minka Strah. Otroški pevski zbor je spremljala na klaviaturi učenka OŠ Zagradec Neža Zajc. Udeleženci so si lahko ogledali razstavo fotografij nekaterih projektov, pri katerih je imel Zupanc pomembno vlogo, rokopise njegovih kronik, katere že vrsto let zbirata članici KD Šmihel pri Žužemberku Maja Papež Iskra in Helena Barle, katera je tudi pripravila celoten scenarij prireditve. Ogledali smo si  lahko raziskovalne naloge OŠ Žužemberk, likovne izdelke učencev Podružnične šole Šmihel, na katerih so upodabljali portret nepozabnega župnika ter duhovnikove osebne predmete, katere hranijo njegovi družinski člani.

Poleg vseh dobrih del, ki jih je Zupanc kot duhovnik naredil za Suho krajino, ga je veselilo raziskovanje in pisanje zgodovine in kronik številnih župnij v dekaniji. Med drugim je sestavil kronike župnij od Muljave, do Dobrniča, Ajdovca in Hinj, iz katerih lahko še danes prebiramo o življenju v daljni zgodovini ali o življenju v tistem obdobju, v katerem je živel Zupanc.

Zapisala: Helena Barle

Fotografije: Slavko Mirtič