Kulturni dan – Ribnica

Četrtošolci smo se v petek, 26. 5. 2023,odpravili v Ribnico. Preko vseh ovinkov smo srečno prispeli do Rokodelskega centra. Tam nas je prijazno sprejela gospa Marina, ki je muzejska svetovalka in vodi oglede razstav. Najprej nas je popeljala do Gradu Ribnica, kjer smo si ogledali njegovo okolico. Tam je bil nekoč obrambni zid, jarek z vodo in 5 stolpov (dva sta ohranjena še danes). V notranjosti smo si ogledali razstavljeno zbirko pohištva družine Rudež. Prvi graščak iz družine Rudež je grad prenovil in ga opremil s sodobnim pohištvom, ki je bilo zelo kvalitetno izdelano v domačih mizarskih delavnicah, nekaj pa so jih pripeljali tudi z Dunaja.

Nato smo si ogledali razstavo v grajskem stolpu – Boj proti čarovniški zalegi. Pogledali smo si kopije mučilnih naprav, zdravilna zelišča in nekaj zapisanih urokov.  Poslušali smo tudi zvočno podlago, ki nam je orisala zgodbo Marine Češarek, ki je bila pred tristo leti v Ribnici obtožena čarovništva.

Polni vtisov smo se odpravili nazaj proti Rokodelskemu centru, kjer nas je čakal ogled razstave o suhorobarstvu in lončarstvu.

Gospa Marina nam je razložila, kako so Ribničani prišli do pravice, ki jim je omogočala prosto trgovanje z doma pridelanim in izdelanim blagom. Videli smo primer suhorobarske delavnice in vrste lesa, ki so ga uporabljali ter tudi lončarsko delavnico z vretenom in pečjo. Povabljeni smo bili tudi v spodnje nadstropje, kjer imajo delavnico. Tam nam je gospod Matej pokazal, kako iz lesene palice naredi vitro, s katero nato oplete košaro. V tem zelo natančnem in kar težkem delu smo se preizkusili tudi nekateri četrtošolci. Ugotovili smo, da za takšno delo potrebuješ veliko potrpežljivosti in spretne prste.

Sledil je še obisk muzejske trgovine, kjer smo kupili spominke, ki nas bodo spominjali na obisk Ribnice.

Zapisala: Maruška Pust

PEKARNA MIŠMAŠ

Prireditve v tednu kulture na PŠ Krka, OŠ Zagradec

8. FESTIVAL PEKARNA MIŠMAŠ, KRKA, 30. in 31. maj 2023

30. 5. 2023

16.00 – Dan odprtih vrat v Čukovini in učnem čebelnjaku, ČD Krka in Zagradec

17.00 – začetek dvodnevnega gledališkega festivala:

  • uvodni pozdrav ravnateljice OŠ Zagradec Barbare Maver
  • podelitev zahvale Marjanu Volaju
  • razstava Pridne krške roke TD Krka
  • mini otroška prostovoljna dražba likovnih del učencev OŠ Zagradec
  • KUD Korinj, dražba kvačkanih izdelkov

17.10 – 1. predstava, gostujoča:

  • Učna ura iz šolskega muzeja, režija Mateja Jere Grmek, igrajo učenci 5. razreda OŠ Zagradec in Maja Sever

17.30 – 2. predstava, gostujoča:

  • Županova Micka, A. Tomaž Linhart, režija Mateja Jere Grmek, igra KD Krka

17.50 – otroška dražba slik in kvačkanih izdelkov, vodi Maja Sever

18.00 – 3. predstava, domača:

  • Mojca Pokrajculja, mentorici Katja Godec, Erika Smrke, igrajo učenci 1. razreda PŠ Krka, OŠ Zagradec

18.30 – 4. predstava, domača:

  • Škrat Ivan in princeska Ivanka, režija Nika Bracovič Blatnik, mentorice: Maruška Pust, Brigita Langenfus, Nadja Jankovič Fortuna, igrajo učenci 2., 3., 4. in 5. razreda PŠ Krka, OŠ Zagradec
slika

Otroški Ex. tempore tabor Cerovo 2023

V sredo, 24.5.2023 se je 5 učenk OŠ Zagradec odpravilo na Tabor Cerovo nad Grosupljem. To so bile; Maša Hrovat, Tajda Krajnc, Kaja Petek, Julija Maver in Manca Hočevar.  Tam je potekal otroški likovni Ex-tempore na temo lesorez. Motivacijski vodja je bila likovna umetnica Zvonka T Simčič, akademska likovna umetnica.

Poleg OŠ Zagradec so bile tu še OŠ Stična, OŠ Ferda Vesela, OŠ Brinje, OŠ Louisa Adamiča, OŠ Dobrepolje, OŠ Šmarje-Sap in SŠ Josipa Jurčiča.

Motiv ustvarjanja so bila vrata. V cerkvi smo si ogledali 500 let stare freske in podoživeli, kako so bila vrata pomembna, da so varovala ljudi pred Turki. Vsaka skupina učencev si je lahko zamislila vrata po svoje. Učenke OŠ Zagradec so izdelale vrata, skozi katera vstopa otrok, še kot embrio, v novo življenje proti soncu. Srečali smo se tudi z nekoč našo šolo OŠ Stična. Učenci OŠ Stična in Višnja Gora so izdelali znamenitosti svojega kraja. Vsaka šola je izdelala nekaj posebnega, nekaj izvirnega. Izdelovali smo v tehniki lesoreza, na iverko, ter izrezovali z grafičnimi nožki za linorez. Matrice bodo razstavljene na samem taboru Cerovo še celo poletje 2023. Vredno ogleda.

Anka Švigelj Koželj

V treh občinah kar 157 zlatih bralk in bralcev

V petek, 12. maja, smo se v kulturnem domu na Muljavi srečali z namenom, da obeležimo uspeh devetošolcev in devetošolk, ki so vsa leta šolanja opravili bralno značko in si tako prislužili naziv zlati bralec oz. zlata bralka. Ti prihajajo iz OŠ Brinje, OŠ Dobrepolje, OŠ Louisa Adamiča, OŠ Stična, OŠ Ferda Vesela, OŠ Šmarje – Sap in OŠ Zagradec in letos jih je bilo 157. Zagraška osnovna šola je letos zanje pripravila kulturni program, v katerem so si lahko ogledali spevoigro Mehurčki, nagovorila pa jih je tudi pesnica, pisateljica in učiteljica Dragica Šteh. Na koncu so si pod strokovnim vodstvom ogledali še rojstno hišo Josipa Jurčiča in se posladkali.

Vsi so prejeli knjižno nagrado avtorice Suzane Tratnik z naslovom Ava, ob zaključku leta pa bodo s strani društva Bralna značka prejeli še eno knjigo 50 abstraktnih izumov – Kako razumeti svet. Vsem zlatim bralkam in bralcem še enkrat iskrene čestitke in obilo užitka ob branju tudi vnaprej!

Obiskal nas je igralec Gojmir Lešnjak – Gojc

11. maj 2023 nam bo za vedno ostal v spominu, saj smo na naši šoli gostili Gojmirja Lešnjaka – Gojca, umetnika tisočerih talentov.

Gojmir Lešnjak je gledališki in filmski igralec, režiser, voditelj TV-oddaj, glasbenik in še bi lahko naštevali. Poznamo ga predvsem po vlogi Cvetota v TV-seriji »Naša mala klinika« in po vlogi ravnatelja v TV-seriji »Gospod profesor«, njegovo odlično igro pa smo lahko občudovali tudi v mladinskem filmi »Košarkar naj bo«.

Prijetna urica druženja z njim je minila, kot bi trenil. Gojc nam je najprej pokazal dve vaji za igralsko ogrevanje, nato pa je odgovarjal na vprašanja naših mladih novinark. Našega gosta smo sprejeli odprtih rok, še posebej pa so se nam v spomin vtisnile njegove besede, ki še dodatno potrjujejo, da je človek z velikim srcem. Njegove največje vrednote so poštenost, strpnost in tolerantnost. Zaupal nam je, da ga je disleksija v otroštvu zelo zaznamovala in da je izredno hvaležen ljudem, ki so ves čas verjeli vanj in ga spodbujali, naj razvija svoj igralski talent.

Zapisali: učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo

OŠ Zagradec sodeluje v natečaju #začebele – GLASUJTE ZA NAS!

Od 10. do 17. 5. 2023 bo potekalo glasovanje za najlepši set panjskih končnic. V natečaju sodeluje kar 51 osnovnih šol, katerih učenci so na svojih risbah upodobili zgodbe na temo natečaja ‘’Skrivnostni svet čebel”. 

GLASUJE ZA NAS:

Zmagala bo tista osnovna šola, katere set risb panjskih končnic bo prejel največje število glasov. Zmagovalna osnovna šola bo oznanjena na spletni strani zacebele.si

Mostovi nas povezujejo

9. 5. 2023 smo učenci 3. razreda OŠ Zagradec nastopili v Drašči vasi na prireditvi »Mostovi nas povezujejo«, na kateri so sodelovale tudi OŠ Žužemberk, OŠ Drska in OŠ Vavta vas.

Nastopili smo s petjem ljudskih pesmi in s plesom ljudskih plesov. Na harmoniki nas je spremljal Mark Zupančič iz 9.b. razreda. Na ta dan je pisateljica Ivanka Mestnik praznovala svoj 89 rojstni dan. Z njo smo se učenci pogovarjali, ji čestitali za rojstni dan in se z njo slikali. Ogledali smo si tudi razstavo fotografij mostov ob reki Krki učencev OŠ Drska in OŠ Vavta vas ter spominsko sobo Ivanke Mestnik.

Zapisala: Črt Kastelic in Eva Ferlin, 3. razred.

Izmenjava Hirschaid 2023

Prejšnji teden smo se učenci 8. razredov udeležili enotedenske mednarodne izmenjave z realno šolo Hirschaid v Nemčiji. Na izmenjavo smo se z avtobusom odpravili v ponedeljek, 8. maja, v zgodnjih jutranjih urah. Ko smo pozno popoldne prispeli v Hirschaid, smo najprej spoznali nemške učence, ki so bili naši partnerji v izmenjavi in s katerimi smo preživeli ta teden. Nato smo se odpravili v domove družin, katerim smo bili dodeljeni.

Naslednji dan zjutraj smo se dobili v šoli, od tam pa smo vsi skupaj, slovenski in nemški učenci, odšli do bližnje vasi Frensdorf, kjer smo si ogledali kmečki muzej. V muzeju smo se udeležili različnih dejavnosti, kot sta peka kruha in izdelava masla. Dejavnosti so bile izjemno zanimive in poučne. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko smo skozi dejavnosti spoznali način kmečkega življenja nekoč. Po ogledu muzeja smo se zapeljali do jezera, kjer smo imeli piknik. Nekateri učenci so igrali odbojko, nekateri pa so samo uživali na soncu.

V sredo smo se že takoj zjutraj z avtobusom odpravili v sosednje mesto Nürnberg, kjer smo si najprej ogledali muzej nemških železnic. Všeč mi je bilo tudi, ko smo se sprehodili po mestu in tam občudovali njegove znamenitosti. Na koncu smo imeli še nekaj prostega časa, da smo si lahko privoščili kakšen sladoled in raziskovali trgovske ulice mesta.

Četrtkovo dopoldne pa smo preživeli v šoli, kjer smo programirali robote, igrali ukulele in odbojko. Nad delavnicami smo bili navdušeni, saj smo počeli tudi stvari, ki jih pri nas v šoli še nismo. Popoldne smo imeli prosti čas, katerega smo preživeli vsak pri svoji partnerski družini.

V petek zjutraj smo se poslovili od naših partnerskih družin in nemških učencev, nato pa nas je čakala dolga vožnja nazaj v domačo Slovenijo.

Izmenjava je dobra izkušnja za učenje tujega jezika in krepitev samozavesti. Z njo smo spoznali način življenja v drugih okoliščinah in nove prijatelje.

Zapisala:

Julija Maver, učenka 8. razreda