PEKARNA MIŠMAŠ

Prireditve v tednu kulture na PŠ Krka, OŠ Zagradec

8. FESTIVAL PEKARNA MIŠMAŠ, KRKA, 30. in 31. maj 2023

30. 5. 2023

16.00 – Dan odprtih vrat v Čukovini in učnem čebelnjaku, ČD Krka in Zagradec

17.00 – začetek dvodnevnega gledališkega festivala:

  • uvodni pozdrav ravnateljice OŠ Zagradec Barbare Maver
  • podelitev zahvale Marjanu Volaju
  • razstava Pridne krške roke TD Krka
  • mini otroška prostovoljna dražba likovnih del učencev OŠ Zagradec
  • KUD Korinj, dražba kvačkanih izdelkov

17.10 – 1. predstava, gostujoča:

  • Učna ura iz šolskega muzeja, režija Mateja Jere Grmek, igrajo učenci 5. razreda OŠ Zagradec in Maja Sever

17.30 – 2. predstava, gostujoča:

  • Županova Micka, A. Tomaž Linhart, režija Mateja Jere Grmek, igra KD Krka

17.50 – otroška dražba slik in kvačkanih izdelkov, vodi Maja Sever

18.00 – 3. predstava, domača:

  • Mojca Pokrajculja, mentorici Katja Godec, Erika Smrke, igrajo učenci 1. razreda PŠ Krka, OŠ Zagradec

18.30 – 4. predstava, domača:

  • Škrat Ivan in princeska Ivanka, režija Nika Bracovič Blatnik, mentorice: Maruška Pust, Brigita Langenfus, Nadja Jankovič Fortuna, igrajo učenci 2., 3., 4. in 5. razreda PŠ Krka, OŠ Zagradec
slika

Obiskal nas je igralec Gojmir Lešnjak – Gojc

11. maj 2023 nam bo za vedno ostal v spominu, saj smo na naši šoli gostili Gojmirja Lešnjaka – Gojca, umetnika tisočerih talentov.

Gojmir Lešnjak je gledališki in filmski igralec, režiser, voditelj TV-oddaj, glasbenik in še bi lahko naštevali. Poznamo ga predvsem po vlogi Cvetota v TV-seriji »Naša mala klinika« in po vlogi ravnatelja v TV-seriji »Gospod profesor«, njegovo odlično igro pa smo lahko občudovali tudi v mladinskem filmi »Košarkar naj bo«.

Prijetna urica druženja z njim je minila, kot bi trenil. Gojc nam je najprej pokazal dve vaji za igralsko ogrevanje, nato pa je odgovarjal na vprašanja naših mladih novinark. Našega gosta smo sprejeli odprtih rok, še posebej pa so se nam v spomin vtisnile njegove besede, ki še dodatno potrjujejo, da je človek z velikim srcem. Njegove največje vrednote so poštenost, strpnost in tolerantnost. Zaupal nam je, da ga je disleksija v otroštvu zelo zaznamovala in da je izredno hvaležen ljudem, ki so ves čas verjeli vanj in ga spodbujali, naj razvija svoj igralski talent.

Zapisali: učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo

OŠ Zagradec sodeluje v natečaju #začebele – GLASUJTE ZA NAS!

Od 10. do 17. 5. 2023 bo potekalo glasovanje za najlepši set panjskih končnic. V natečaju sodeluje kar 51 osnovnih šol, katerih učenci so na svojih risbah upodobili zgodbe na temo natečaja ‘’Skrivnostni svet čebel”. 

GLASUJE ZA NAS:

Zmagala bo tista osnovna šola, katere set risb panjskih končnic bo prejel največje število glasov. Zmagovalna osnovna šola bo oznanjena na spletni strani zacebele.si

Mostovi nas povezujejo

9. 5. 2023 smo učenci 3. razreda OŠ Zagradec nastopili v Drašči vasi na prireditvi »Mostovi nas povezujejo«, na kateri so sodelovale tudi OŠ Žužemberk, OŠ Drska in OŠ Vavta vas.

Nastopili smo s petjem ljudskih pesmi in s plesom ljudskih plesov. Na harmoniki nas je spremljal Mark Zupančič iz 9.b. razreda. Na ta dan je pisateljica Ivanka Mestnik praznovala svoj 89 rojstni dan. Z njo smo se učenci pogovarjali, ji čestitali za rojstni dan in se z njo slikali. Ogledali smo si tudi razstavo fotografij mostov ob reki Krki učencev OŠ Drska in OŠ Vavta vas ter spominsko sobo Ivanke Mestnik.

Zapisala: Črt Kastelic in Eva Ferlin, 3. razred.

Izmenjava Hirschaid 2023

Prejšnji teden smo se učenci 8. razredov udeležili enotedenske mednarodne izmenjave z realno šolo Hirschaid v Nemčiji. Na izmenjavo smo se z avtobusom odpravili v ponedeljek, 8. maja, v zgodnjih jutranjih urah. Ko smo pozno popoldne prispeli v Hirschaid, smo najprej spoznali nemške učence, ki so bili naši partnerji v izmenjavi in s katerimi smo preživeli ta teden. Nato smo se odpravili v domove družin, katerim smo bili dodeljeni.

Naslednji dan zjutraj smo se dobili v šoli, od tam pa smo vsi skupaj, slovenski in nemški učenci, odšli do bližnje vasi Frensdorf, kjer smo si ogledali kmečki muzej. V muzeju smo se udeležili različnih dejavnosti, kot sta peka kruha in izdelava masla. Dejavnosti so bile izjemno zanimive in poučne. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko smo skozi dejavnosti spoznali način kmečkega življenja nekoč. Po ogledu muzeja smo se zapeljali do jezera, kjer smo imeli piknik. Nekateri učenci so igrali odbojko, nekateri pa so samo uživali na soncu.

V sredo smo se že takoj zjutraj z avtobusom odpravili v sosednje mesto Nürnberg, kjer smo si najprej ogledali muzej nemških železnic. Všeč mi je bilo tudi, ko smo se sprehodili po mestu in tam občudovali njegove znamenitosti. Na koncu smo imeli še nekaj prostega časa, da smo si lahko privoščili kakšen sladoled in raziskovali trgovske ulice mesta.

Četrtkovo dopoldne pa smo preživeli v šoli, kjer smo programirali robote, igrali ukulele in odbojko. Nad delavnicami smo bili navdušeni, saj smo počeli tudi stvari, ki jih pri nas v šoli še nismo. Popoldne smo imeli prosti čas, katerega smo preživeli vsak pri svoji partnerski družini.

V petek zjutraj smo se poslovili od naših partnerskih družin in nemških učencev, nato pa nas je čakala dolga vožnja nazaj v domačo Slovenijo.

Izmenjava je dobra izkušnja za učenje tujega jezika in krepitev samozavesti. Z njo smo spoznali način življenja v drugih okoliščinah in nove prijatelje.

Zapisala:

Julija Maver, učenka 8. razreda