Pečemo kruh v Beli Krajini

Na kulturnem dnevu osmošolcev smo se v ponedeljek, 20. 11. 2023, odpeljali v Belo Krajino. Pot nas je vodila v vasico Rosalnice v bližino Metlike. Tam nas je pričakala prijazna gostiteljica ga. Mojca Kramarič v njeni Hiši dobrega kruha.  Za dobrodošlico nas je pogostila z Mojčino pogačo, domačim pecivom in s čajem iz domačih zdravilnih rožic. Vse je bilo slastno.

Tudi sami smo se preizkusili v peki kruha. Testo je bilo že vnaprej pripravljeno, mi smo ga le pregnetli in ga dali vzhajati. Nato nam je gospa Mojca pokazala pripravo tradicionalne belokranjske pogače. Ko je kruh dovolj vzhajal, je gostiteljica vse naše hlebčke položila v vročo krušno peč, mi pa smo odšli na krajši sprehod do bližnjih Treh far.

Ko smo se vrnili, nas je že pričakal omamen vonj sveže pečenega kruha. Vsak je domov odnesel hlebček svežega kruha in recept za belokranjsko pogačo, ki jo bomo doma z veseljem kdaj spekli.

Na koncu smo se ustavili še v Metliki, kjer smo ob reševanju učnega lista in s pomočjo učiteljice Špele iz CŠOD spoznavali center tega kraja.

Zapisala: Darja Strah

Fotografije: Darja Strah, Silvia Valenčič