TEČAJ – Innovative teaching methods for teachers

V času jesenskih počitnic se je učiteljica kemije in biologije Darja Kos Strmec udeležila tečaja na Siciliji, v Palermu. Skozi tečaj Innovative teaching methods for teachers, school and adult education staff (Inovativne metode poučevanja) je spoznala nove metode in pristope k poučevanju.

Uporaba inovativnih metod poučevanja je ključna veščina za učitelje. Znanstvene raziskave so pokazale, da inovativne metode in pristopi poučevanja lahko bistveno izboljšajo učni proces učencev.

Različne aplikacije kot tudi miselne igre, ki se jih je učiteljica naučila na tečaju bo uporabila pri svojih urah kemije. Novo pridobljena znanja bo podelila tudi ostalim učiteljem.

V času samega tečaja so raziskovali tudi lepote Palerma in izvajali aktivnosti na prostem, medtem ko so preizkušali aplikacije, ki so jih naredili v dopoldanskem času.

Čistilna akcija na PŠ Krka

Na zadnji oktobrski četrtek so učenci 2. in 4. razreda Podružnične šole Krka v šolo povabili svoje starše in stare starše. V okviru projekta društva Sobivanje »Ti meni danes, jaz tebi jutri« smo skupaj očistili okolico šole in se pri tem zabavali. Ponosni, da je akcija uspela, smo se z veseljem okrepčali s priboljški, ki so jih pripravile naše prijazne kuharice.

Zapisala: Katja Godec

Fotografije: Erika Smrke

2. kuharska delavnica – malica

V sredo, 25. 10. 2023, smo v okviru projekta Živim zdravo pripravili že 2. kuharsko delavnico – zdravo malico. Sodelovali so učenci 2. in 4. razreda. Pripravili smo 8 zdravih in okusnih malic, in sicer kruhke z riccotto in malinami, tunino solato z jajci in olivami, sveže jabolčne krhlje z orehi, sadni smoothie z riževim vafljem brez glutena ter smoothie z banano in ingverjem, sadne živali, zelenjavni namaz in sadno fantazijo. Učenci so obroke pripravljali samostojno in pri tem zelo uživali. Vse obroke smo na koncu tudi z veseljem pojedli.

                                                                                                       Zapisali: Vanja Peček Janoš in Neja Zaplotnik

Bučarija

V nedeljo, 22. 10. 2023, je potekal tradicionalni pohod po Lavričevi poti. Sestavni del dogodka je tudi razstava buč, na kateri se predstavijo učenci in učenke s svojimi izdelki iz buč in ostalih naravnih materialov. Učenci 2., 3., 4. in 5. razreda OŠ Zagradec s svojimi mentoricami so se tudi letos zelo potrudili pri izdelavi in svoje izdelke razstavili v koči na Gradišču nad Stično. Razstavo si lahko ogledajo mimoidoči obiskovalci.  

Besedilo in fotografiji: Vanja Peček Janoš 

Kros in športne igre

V sredo, 11. 10. 2023, smo na OŠ Zagradec izvedli jesenski kros za učence prvih, drugih in tretjih razredov. Učenci so se najprej podprli z malico, nato si dobro ogreli mišice, zatem pa pogumno odtekli celotno progo šolskega krosa. Veseli in ponosni, ker je vsem uspelo priteči skozi ciljno črto, smo si na koncu čestitali za dosežen uspeh.

Prvošolci so se zatem v okviru športnega dne s tretješolci pomerili v različnih štafetnih igrah. Učenci 3. razreda so pokazali veliko razumevanja in motivirali ter spodbujali učence 1. razreda, medtem pa so učenci 1. razreda pokazali, da tudi oni zmorejo tekmovati s starejšimi učenci.

Zapisala: Bojana Miklič

1. kuharska delavnica – zajtrk

V sredo, 18. 10. 2023, je v gospodinjski učilnici v okviru projekta Živim zdravo potekala prva kuharska delavnica.

Sodelovali so učenci 2. in 4. razreda. Pripravili smo štiri obroke zdravega zajtrka. Učenci so pri pripravi obrokov zelo uživali. 

Izvedli in zapisali: Neja Zaplotnik in Vanja Peček Janoš

»JESEN MED AMBRUŠKIMI POLHARJI“

Na zadnji sončni petek v oktobru, 13. 10. 2023, smo se ob praznovanju meseca šolskih knjižnic v aktivu slavistk in knjižničarke povezali z LD Suha krajina in za naše učence organizirali prvo »JESEN MED AMBRUŠKIMI POLHARJI“ v ambruškem gozdu.  Lovci LD Suha krajina so nam omogočili, da smo v živo doživeli polharsko tradicijo, ki je ravno v Ambrusu in Suhi krajini še vedno živa.

Prispevek o dogajanju je objavljen na spletnih straneh šolske knjižnice.  Jure Ferlin in Mia Germ iz 6. razreda sta pripravila FOTOREPORTAŽO, spodaj pa so zbrani še vtisi učencev.

VTISI UČENCEV S POLHARIJE V AMBRUSU

Polharija Ambrus je bila zelo zabavna in poučna. Naučili smo se postavljati pasti za polhe, kuriti ogenj in preživeti v naravi. Pekli smo hrenovke in se zabavali. Poslušali smo pripovedko o volkodlaku.

Imela sem se zelo dobro in upam, da se bo to še kdaj ponovilo.

Pavla Tratar, 6. b

Vtisi učencev 5. razreda:

Všeč mi je bilo pečenje hrenovk, nastavljanje pasti.

Špela Novak

Meni je bilo na polhanju všeč vse.

Sara Blatnik

Meni je bilo polhanje zelo všeč, naučila sem se veliko novega, npr. kako se postavlja pasti za polhe.

Gaja Zaletelj

Tam mi je bilo všeč, ker smo postavljali pasti za polhe in videli nagačene živali.

Nik Kocmur

Všeč mi je bilo, ko smo nastavljali pasti. Najbolj pa mi je bilo všeč, ko smo tekmovali, kdo ugotovi, koliko so stare nekatere polšje pasti, in pripovedovanje o njih.

Leon Novak

Bilo je zelo zabavno, priporočam še drugim. Tam smo delali veliko zabavnih stvari.

Alex Blatnik

Na polhanju mi je bilo všeč, da sem videl pasti.

Lan Janežič

Lovec nam je pokazal svojo lovsko sobo, v kateri ima veliko trofej, pasti za lovljenje polhov pa tudi priznanje s tekmovanja s svojim psom. Videli smo tudi  nekaj trikov njegovega psa. Pokazal nam je polšnico, to je luknjo, v kateri polh preživi zimo.

Žan Perko

Na polhanju je bilo zelo dobro, ker smo nastavljali pasti.

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA 

V mesecu oktobru smo izvedli 1. zbiralno akcijo odpadnega papirja. Skupaj smo zbrali 7,920 kilograma papirja in s tem šolski sklad obogatili s 493,25 €. 

Hvala vsem, ki ste bili del zbiralne akcije. Zahvala gre tudi učencem, ki so prostovoljno priskočili na pomoč pri zlaganju papirja: Maticu Grmu, Jakobu Globokarju, Žigi Temetu, Juretu Ferlinu in Mihi Glaviču.  

Se vidimo zopet aprila. 

Učitelji OŠ Zagradec 

Pohod po rimski poti

Peti razredi Ambrusa, Krke in Zagradca smo se prvič po šoli v naravi v Čatežu združili še na pohodu po rimski poti. In kje se nahaja? Bližje kot si mislimo! Izpred šole v Zagradcu smo se napotili proti Tolčanam, Češnjicam in Valični vasi.

Vznemirjalo nas je dejstvo, da hodimo prav tam, kjer so nekoč potovali rimski vojaki. Predstavljali smo si, da so nekaj metrov pod cesto, kjer stojimo, prav zares ostanki preteklosti, ki pričajo o pestrem življenju tistega obdobja.

Prvi postanek smo imeli pred ogromno Staro vaško lipo. Veste zakaj se imenuje stara? Ker njena starost sega preko 800 let. Poskusili smo skleniti roke okrog njenega debla. Kip kužnega znamenja v neposredni bližini nas je opominjal na to nalezljivo bolezen, ki je pustošila v obdobju srednjega veka. Na tem mestu je 12 vaških mož opravljalo »gorske sodbe« v povezavi z zemljiškimi spori in drugimi »nečednostmi«.

Naše utrujene noge smo spočili v objemu vinogradov pred cerkvijo Sv. Jožefa, ki je v obliki štiriperesne deteljice. Ogledali smo si tudi bolj skromno notranjost. S seboj smo imeli poleg kompasov tudi zemljevide Slovenije in turistične karte Občine Ivančna Gorica, s katerima smo se orientirali, razbrali nadmorsko višino in določali v katerih smereh so različna naselja. Prehodili smo več kot 7 kilometrov!

Hvala Mateji Jere Grmek za izčrpne zgodovinske informacije in izkušeno vodenje.

Zapisala: Nika Bracovič Blatnik

Foto: Nika Bracovič Blatnik, Mateja Jere Grmek