Glasilo Deteljica

Spoštovani učenci in učenke!

Pred vami je nova številka Deteljice, šolskega glasila učencev OŠ Zagradec, ki so ga za vas pripravili učenci in učenke, ki obiskujejo izbirni predmet šolsko novinarstvo in literarni klub, v sodelovanju z mladimi literarnimi in likovnimi ustvarjalci. V njej si lahko preberete, kaj vse se je dogajalo v naši šoli in v njeni okolici, malce pa smo pokukali tudi v šolska leta naših staršev, babic in dedkov ter razmišljali o tem ali onem … Naše glasilo si lahko prenesete na svoj računalnik ali pa ga prelistate v šolski knjižnici.

Veselo branje vam želim!

Nataša Rebec Lukšič, glavna urednica Deteljice

Časopis Deteljica dobite TUKAJ

Ključ prijateljstva na PŠ Ambrus

Na PŠ Ambrus so petošolci začeli z novo tradicijo – PREDAJA KLJUČA PRIJATELJSTVA.

Četrtošolci so morali opraviti kar nekaj izzivov, da so si ključ zaslužili.

Ob prejemu ključa so prebrali slovesno prisego.

Vsi smo se strinjali, da bomo letošnje petošolce zelo pogrešali. Zaželeli smo jim vse dobro na novi šoli.

Obeležitev 170-letnice šolstva v Zagradcu in dneva državnosti

V četrtek, 22. junija, se je odvilo še sklepno dejanje obeležitve 170-letnice šolstva v Zagradcu. Preko celega šolskega leta smo bili aktivni tako učenci kot učitelji, ki smo raziskovali preteklost po zgodovinskih arhivih, šolskih kronikah, v intervjujih s starimi starši in drugimi občani. Slednji so nam odkrili, kako je šolanje potekalo včasih in kako se je spreminjala šolska podoba, navzven in navznoter. Vse to smo zabeležili v obširnem zborniku 170 let šolstva v Zagradcu in spremljajočih razstavah v šolskih prostorih.

Na prireditvi, ki smo jo predvsem z izborom pesmi pevskih zborov namenili tudi dnevu državnosti, smo že drugo leto podelili zagraški mlinček zaslužnim pedagoškim delavcev – letošnja nagrajenka je učiteljica razrednega pouka Mateja Jere Grmek.

V bogatem kulturnem program so nastopili združeni otroški pevski zbori matične šole in podružnic iz Ambrusa in Krke, mladinski pevski zbor, Mešani pevski zbor Zagradec, tretješolci s starši, petošolci in posamezni učenci iz različnih razredov. Prireditev sta povezovali Neža Zajc in Manca Hočevar.

Čestitke prejemnici zagraškega mlinčka, vse najboljše, Slovenija, in še na mnogo nadaljnjih let – ne le naši domovini, temveč tudi zagraški šoli!

Pripravila:  Veronika Bakač

Predaja ključa na OŠ Zagradec 2023

V četrtek, 15. junija 2023, je bil za učence 9. razreda zadnji šolski dan. Prvo in drugo šolsko uro so se v športni dvorani OŠ Zagradec zbrali učenci predmetne stopnje, kjer je potekala tradicionalna predaja ključa devetošolcev učencem 8. razreda. Lansko šolsko leto so ključ dobili učenci letošnjega 9. A, zato so predajo ključa vodili oni.

Najprej so nas učenci 8. A in 8. B presenetili z domiselnima predstavitvenima video posnetkoma. Nato so se pomerili v različnih igrah, v katerih so pokazali različne vrline in spretnosti. Tekmovali so v kvizu, poligonu, petju in delali verigo iz oblek. Pri tem smo se vsi zabavali, tako tekmovalci kot tudi gledalci. Vse do zadnjega je bil boj zelo izenačen. Jeziček na tehtnici je na koncu bilo tekmovanje v plesu. Odločitev za zmagovalca je bila zelo težka. Ključ so prejeli učenci 8. A. Sledila sta iskanje ključa in svečana prisega učencev 8. A.

Oglejte si priložene fotografije.

Zapisala Vesna Zimic Gluvić

Valeta na OŠ Zagdradec – 38 raznobarvnih metuljev poletelo v nebo

V četrtek, 15. 6. 2023, se je v športni dvorani OŠ Zagradec poslovila druga generacija devetošolcev samostojne OŠ Zagradec. 38 učencev 9. A in 9. B se je predstavilo s pestrim plesnim programom, multimedijskimi, gledališkimi in glasbenimi točkami. Nato je ravnateljica Barbara Maver imela kratek nagovor in najuspešnejšim devetošolcem podelila priznanja s knjižnimi nagradami.
Prejeli so jih: Klemen Rajer za odličen učni uspeh, udeležbo in uspehe na številnih tekmovanjih iz znanja (je tudi dobitnik Diamantnega Kenguruja) in udejstvovanje na kulturnem področju; Tilen Ogrinc za prizadevno delo v oddelčni skupnosti, vzorno vedenje, odličen učni uspeh, udeležbo in uspehe na številnih tekmovanjih iz znanja (tudi srebrno priznanje iz Vesele šole) ter udejstvovanje na kulturnem področju; Manca Perko za prizadevno delo v oddelčni skupnosti, odličen učni uspeh in udejstvovanje na kulturnem področju; Ajda Bradač za prizadevno delo v oddelčni skupnosti, odličen učni uspeh, udejstvovanje na kulturnem področju in najboljšo športnico OŠ Zagradec v šolskem letu 2022/2023; Nejc Podržaj za odličen učni uspeh, vzorno vedenje in najboljšega športnika 9. razreda OŠ Zagradec; Aljaž Hrovat in Ida Strajnar Zupanc za odličen učni uspeh; Manca Kastelic za prizadevno delo v oddelčni skupnosti in udejstvovanje na kulturnem področju; Urša Zore in Maks Bradač za udejstvovanje na kulturnem področju; Mark Zupančič za zavzeto udejstvovanje v nastopih v šolski spevoigri Mehurčki; Manca Majdič-Vrhunec za aktivno sodelovanje v šolskem pevskem zboru skozi vseh 9 let osnovnošolskega izobraževanja, Ivan Zavodnik za odličen uspeh, vzorno vedenje ter sodelovanje na šolskih tekmovanjih iz znanja; Aljaž Koselj za odličen uspeh ter sodelovanje na številnih šolskih tekmovanjih iz znanja, najbolj pa se je izkazal v tekmovanju iz znanja Vesele šole, kjer je v vseh letih osnovnošolskega izobraževanja skupno osvojil 2 srebrni in 2 zlati priznanji; ter Lea Učakar za odličen uspeh, vzorno vedenje, delo v oddelčni skupnosti ter sodelovanje na šolskih tekmovanjih iz znanja.
Po podelitvi priznanj in knjižnih nagrad so se devetošolci zahvalili ravnateljici Barbari Maver za prijazne besede in uspešno vodenje šole, pomočniku ravnateljice Andreju Oberstarju ter vsem strokovnim in tehničnim delavcem OŠ Zagradec. Lepe zahvalne misli so namenili ljubim staršem, na koncu pa še Vesni Zimic Gluvić, razredničarki 9. a, in Lovru Ulceju, razredniku 9. b.
Tudi onadva sta se od njih poslovila z naslednjimi spodbudnimi besedami: »V našem okrilju ste se iz malih bub razvili v raznobarvne metulje in nastopil je čas, da samostojno ter svobodno poletite v nebo. Pri tem ne pozabite, da niste sami na svetu in da se vaša svoboda konča tam, kjer se začne svoboda drugega. Lepo smo se imeli z vami, včasih je bilo tudi naporno, a vendar bi vam rada povedala, da v življenju štejejo dobre stvari, lepi trenutki in plemenita dejanja, tista, ki ti vzamejo dih od lepote in ti pričarajo nasmeh na obraz. Takšne trenutke si vtisnimo v spomin in si oprostimo, kar je bilo slabega. Včasih je bilo kakšno metuljevo krilo ranjeno, ampak danes vsi letite. Razprostrite vaša lepa, pisana krila in svobodno poletite na krilih svojih sanj! Nič naj vas ne ustavi!«

Zapisala: Vesna Zimic Gluvić, prof.

Predstava Mala Miš

Učenci in učenke Podružnične šole Ambrus so v sredo, 7. 6. 2023, s predstavo Mala miš napolnili dvorano Kulturnega doma v Ambrusu in gledalcem pokazali svoje izvrstne igralske, plesne in pevske sposobnosti.

Kje je lepše kot doma?

Kako resničen je Avsenikov napev smo se prepričali na ekskurziji petih razredov, katere pot nas je najprej popeljala v rojstni kraj enega izmed najpomembnejših osebnosti pri uvajanju slovenskega jezika, Primoža Trubarja. Kratek ogled je v nas obudil že osvojeno znanje o njem. Predvsem pa nas je veliko vedelo, da je napisal prvi slovenski knjigi Abecednik in Katekizem. Pot smo z avtobusom nadaljevali preko Velikih Lašč in Retij, kjer smo omenili še dva pomembneža slovenske književnosti, Josipa Stritarja in Frana Levstika.

Vseskozi so bile lepo vidne površinske kraške oblike – podolja, kraška polja, vrtače.
V Muzeju Cerkniškega jezera, Jezerski hram, nam je g. Kebe pokazal čudovito maketo Cerkniškega jezera s simulacijo nastanka jezera skozi letne čase: »Tukej jezeru je, jezera nej,« je rekel. Pretresla nas je legenda, ki govori o prepovedani ljubezni, zaradi katere naj bi nastalo Cerkniško jezero. Na manjši strukturi smo videli še bolj podroben prikaz kraških pojavov – ponor, ponikva, estavele z vodno simulacijo. Ogledali smo si tudi kratek filmček o spreminjanju jezera skozi letne čase pa tudi o navadah domačinov in bogati dediščini. O njem je prvi pisal tudi Janez Vajkard Valvasor.
Vse bolj smo pogledovali v temno nebo, ki je grozilo, da se bo odprlo. Napolnjeni z optimizmom smo se kljub temu upajoče posedli na lojtrnik, ki sta ga vlekla konja. Popeljala sta nas na poskakujočo vožnjo ob čudovitem Cekniškem jezeru. Naša želja je bila uslišana, saj smo v času vožnje imeli sončno oazo. Ugotovili smo, da imamo učiteljice očitno veze na  bližnji Slivnici.
Uživali smo v prostem času pred vstopom v Postonjsko jamo in se ob dogovorjeni uri dobili pred vhodom. Vlakec nas je peljal mimo slikovitih jamskih struktur, stalagmitov, stalaktitov, zraščenih stebrov, zaves, špagetkov. Sistem jamskih rovov sega globoko, raziskanih pa je vsega 24 km. Kraško podzemlje je polno zanimivih skrivnosti, zato tudi Postojnska jama še ni v celoti raziskana. Presenetilo pa nas je, da je dobila prvo razsvetljavo leta 1884, še celo pred Ljubljano. Po skupni ekskurziji smo polni novega izkustvenega znanja.

Zapisala: Nika Bracovič Blatnik

Foto: Nika Bracovič Blatnik, Mateja Jere Grmek

Junaki smo pravi, saj naši zobje so čisti in zdravi!

v torek, 30. 5. 2023, je bila v dvorani Tivoli v Ljubljani zaključna prireditev 38. tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani. Kot najboljši razred na OŠ Zagradec so se prireditve  udeležili učenci 5. razreda PŠ Ambrus. 

V zabavnem delu programa se je predstavila akrobatska skupina Dunking Devils in izjemno popularna glasbena skupina Polkaholiki.

Mnenja učencev:

Splača se imeti čiste zobe. (Tilen)

Ta dan je bil super! (Anže)

Ne morem verjeti, da sem spoznala Polkaholike in Dunking Devilse. To je bila najboljša izkušnja v šoli. (Lana)

To je bil najboljši dan v šoli. (Pavla)

Imela sem se lepo in spoznala sem nekaj super ljudi. Res se splača natančno umivati zobe.  (Ema)

To je bil res lep dan, ki je nepozaben. Umivaj si zobe, saj se za tako nagrado splača potrudit.  (Nika)

Dne, 30. 5. sem se imel zelo super. Posebno se zahvaljujem gospe Beti, ki nas je obiskovala.  (Žiga)                                                                                         

Zapisala: Tatjana Hren

Združene države Amerike podolgem in počez

V petek, 2. junija 2023, smo na OŠ Zagradec v okviru projekta »Spoznavajmo dežele« izvedli delavnice na temo »Združene države Amerike podolgem in počez«. Na raziskovalnem dnevu je sodelovalo 62 učencev (v dejavnosti so bili vključeni učenci 4.–9. razreda matične šole). Učenci so spoznavali naravnogeografske in družbenogeografske značilnosti ZDA,  pomembne zgodovinske osebnosti, ameriško kulinariko, glasbo in ples ter se preko videokonference družili s slovensko izseljenko v ZDA. Naše delo je potekalo v šestih skupinah – delavnicah, v katere so se učenci vključili po zanimanju.

Po kratkem pozdravnem nagovoru ravnateljice Barbare Maver in glavne koordinatorke Nataše Rebec Lukšič smo si najprej ogledali plesni nastop dijakov Srednje šole Josipa Jurčiča, ki so za nas pod mentorstvom profesorice Marije Majzelj Oven pripravili dve ameriško obarvani plesni točki: zaplesali so nam jive in rokenrol. Nato smo prisluhnili zanimivemu predavanju »Združene države Amerike podolgem in počez«, ki sta ga za nas pripravila Steve Telzerow, predsednik društva »Zaživi življenje«, in upokojeni fotograf Merth Carpenter, ki že dvanajst let z ženo živi v Rogaški Slatini. Nazadnje smo si ogledali še nastop Aleksandra Borisa Cavazze, ki se nam je predstavil s plesno točko »Moonwalk«, in predstavitev dveh ameriških športov/iger: bejzbola in štrbunka. Po končanem uvodnem delu so se naši učenci preizkusili v bejzbolu in se z nasprotniki pomerili v igri štrbunk. Zatem je sledilo delo v delavnicah.

Geografsko-zgodovinska delavnica

Na delavnici je sodelovalo 6 učencev predmetne stopnje. Učenci so bili razdeljeni v tri skupine.

Prva skupina je izdelovala plakate na temo »Ameriška hrana«, druga skupina je pripravila plakat na temo »Hollywood«, tretja skupina pa je izdelala plakat na temo »Kolonizacija ZDA«. Njihovi izdelki so razstavljeni na panojih v šolski knjižnici.

Delavnico sta vodila knjižničarka Branka Lah in Tyler J. Speicher, ki sta učencem pomagala in jih usmerjala pri njihovem delu ter pripravila potrebno gradivo in pripomočke.

Plesna delavnica

Na petkovi delavnici, ki je bila posvečena odkrivanju in spoznavanju Združenih držav Amerike in njenih znamenitosti, je plesno delavnico obiskal talentirani, vsestranski, mladi umetnik Aleksander Boris Cavazza. Na začetku nam je predstavil plesno zvrst moonwalk in nas naučil kratko koreografijo na glasbeno podlago Michaela Jacksona.

Ples je skriti jezik duše. Namen plesne delavnice je bila sprostitev, razvedrilo, zabava in učenje novih plesnih korakov. Naučili smo se koreografije ameriškega plesa Country Line Dancing in jo predstavili na zaključni predstavitvi. Ogledala sta si ju tudi zakonca Tonya in Merth Cartpenter. Oba ameriška gosta sta bila nad videnim navdušena. Plesno delavnico sta vodili Vesna Zimic Gluvić in Vanja Peček Janoš. Plesne delavnice se je udeležilo 15 učenk.

Glasbena delavnica

Na glasbeni delavnici so sodelovali 3 učenci, ki so s seboj v šolo prinesli inštrumente. V času delavnic so se pripravljali na mini glasbeni nastop, ki so ga izvedli ob zaključku delavnic.

Likovna delavnica

Učence likovne delavnice je obiskala gospa Tonya Carpenther, Američanka, ki z možem že nekaj časa živi v Rogaški Slatini. Naša gostja je ustvarila že lepo število likovnih del, predvsem portretov, in jih pokazala učencem preko elektronske tablice. Govorila nam je o načinu barvanja, senčenja in o osnovnih likovnih elementih kot delih celote. Učenci so na ta način še utrjevali znanje angleškega jezika. Na pomoč pri prevajanju nam je priskočila učiteljica Barbara Tomše. Na delavnici smo gostili tudi našo nekdanjo učenko Ajdo Kambič.

Učenci so si ogledali projekcijo znamenitih ameriških pevcev, igralcev, potovanje na Luno, Kip svobode, Miki miško, Dnevnik nabritega mulca itd. Najljubši motiv naših mladih slikarjev je bila Miki miška. Narisali so kar nekaj izdelkov, ki smo jih razstavili pred knjižnico. Na likovnih delavnicah je sodelovalo 16 učencev.

Novinarsko-fotografska delavnica

Mladi novinarji so v okviru delavnice intervjuvali naša ameriška gosta (Metha Carpenterja in Tylerja J. Speicherja), nato pa se preko videokonference pogovarjali z gospo Sašo Mrak Hendrickson, ki trenutno živi in dela v predmestju Washingtona.

Ko so učenci končali z intervjuji, so se podali na lov za izjavami udeležencev posameznih delavnic. Zapisi intervjujev in zbrane izjave udeležencev sobotnih delavnic bodo objavljeni v  šolskem časopisu Deteljica ter lokalnem glasilu Klasje. V okviru fotografske delavnice so učenci pozorno spremljali dogajanje na sobotnih delavnicah. V svoje objektive so ujeli dogajanje na zgodovinsko-geografski, likovni, kulinarični, glasbeni, plesni in novinarski delavnici.

Na novinarsko-fotografski delavnici je sodelovalo 8 učencev, delavnico pa je vodila učiteljica Nataša Rebec Lukšič. Na pomoč ji je priskočila Sara Oblak Speicher.

Kulinarična delavnica

Kulinarično delavnico sta vodili Maja Rozman in Darja Kos Strmec. Učenci so se na delavnici prelevili v masterchefe in pripravili slastne ameriške palačinke z jagodami in čokoladnim prelivom ter mini pice. Na kulinarični delavnici je sodelovalo 14 učencev 5.–9. razreda.

Vsi likovni izdelki naših učencev so razstavljeni na panojih na šolskem hodniku v prvem nadstropju ter v knjižnici OŠ Zagradec, fotografije pa se predvajajo na šolskem prikazovalniku.

Petkove delavnice smo zaključili s kratko predstavitvijo posameznih delavnic.

Pripravila: Nataša Rebec Lukšič v sodelovanju z ostalimi mentorji petkovih delavnic

Fotografije: Branka Lah, Nataša Rebec Lukšič in učenci fotografske delavnice