Ročna dela v 5. razredu na PŠ Krka

V petek, 13. 1. 2023, so nas obiskale gospe iz skupine Pridne krške roke, ki deluje v okviru Turističnega društva Krka. Pri pouku gospodinjstva so z učenci delile svoje znanje o kvačkanju. Gospe Danica, Dragica, Tončka in Tatjana so učence razdelile po skupinah glede na njihovo predznanje ročnih del. Med učenci so bili tisti, ki so se s tem prvič seznanili, tisti, ki že nekaj vedo, in tisti, ki imajo za sabo že kar nekaj uporabnih kvačkanih izdelkov. Opazovale smo njihov individualni napredek in željo. Nasmehnila sem se ob učenkini dvignjeni roki pri pouku družbe: »Učiteljica, če boste še dolgo razlagali, a lahko vmes kvačkam?«

Danes, en teden pozneje, so otroci prišli tudi do svojega prvega kvačkanega izdelka – rožice.

Hvala Pridnim krškim rokam – gospe Danici, Dragici, Tončki in Tatjani, za njihov čas, pomoč in pripravljenost.

Zapisala: Nika Bracovič Blatnik

Tehniški dan 9.r: Viri energije – Svet energije Krško

V četrtek 12. 1. 2023 smo se z učenci 9.A in 9.B odpravili v Krško v Svet energije, ki deluje v sklopu podjetja Gen-i. Izvedeli smo veliko o oblikah energije v naravi, o obnovljivih virih (zelenih) virih energije in t.i. črnih virih energije oz. fosilnih gorivih. Skozi inetraktivno razstavo smo dobili vpogled v primerjavo izpustov CO2 pri pridobivanju električne energije iz posameznih energijskih virov na Zemlji. Veliko pa so nam povedali tudi o skrbi za varnost delovanja JE Krško in o načrtih za izgradnjo drugega bloka JE. Dobili smo vpogled v evropski elektroenergetski sistem in izvedeli iz katerih virov se oskrbujejo evropske države.

V drugem delu našega obiska v Svetu energije smo lahko sami eksperimetirali s fizikalnimi poskusi s področja elektrotehnike.

Zapisal: Lovro Ulcej

Prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter božično-novoletnih praznikih

V petek, 23. 12.2022, smo na naši šoli s kulturno prireditvijo obeležili dan samostojnosti in enotnosti ter božično-novoletne praznike. Povezovalca Lovrenc Tratar (učenec 8. a) in Nejc Lukman Pavlin (učenec 9. b) sta nam predstavila pomembnejše praznike ter šege in navade v mesecu decembru, piko na i pa so dodale plesne, glasbene in deklamacijske točke učenk in učencev OŠ Zagradec ter nastop otrok iz Vrtca Sonček. Na koncu našega prijetnega enournega druženja smo prisluhnili tudi nagovoru gospe ravnateljice Barbare Maver, ki nam je spregovorila nekaj besed o prihajajočih praznikih in nam voščila ob prihajajočem novem letu.

Pripravili: Nataša Rebec Lukšič in Bojana Miklič