Vsi prispevki, ki jih je objavil/a admin

info.racunalnikar@sola-zagradec.si

PEKARNA MIŠMAŠ

Prireditve v tednu kulture na PŠ Krka, OŠ Zagradec

8. FESTIVAL PEKARNA MIŠMAŠ, KRKA, 30. in 31. maj 2023

30. 5. 2023

16.00 – Dan odprtih vrat v Čukovini in učnem čebelnjaku, ČD Krka in Zagradec

17.00 – začetek dvodnevnega gledališkega festivala:

  • uvodni pozdrav ravnateljice OŠ Zagradec Barbare Maver
  • podelitev zahvale Marjanu Volaju
  • razstava Pridne krške roke TD Krka
  • mini otroška prostovoljna dražba likovnih del učencev OŠ Zagradec
  • KUD Korinj, dražba kvačkanih izdelkov

17.10 – 1. predstava, gostujoča:

  • Učna ura iz šolskega muzeja, režija Mateja Jere Grmek, igrajo učenci 5. razreda OŠ Zagradec in Maja Sever

17.30 – 2. predstava, gostujoča:

  • Županova Micka, A. Tomaž Linhart, režija Mateja Jere Grmek, igra KD Krka

17.50 – otroška dražba slik in kvačkanih izdelkov, vodi Maja Sever

18.00 – 3. predstava, domača:

  • Mojca Pokrajculja, mentorici Katja Godec, Erika Smrke, igrajo učenci 1. razreda PŠ Krka, OŠ Zagradec

18.30 – 4. predstava, domača:

  • Škrat Ivan in princeska Ivanka, režija Nika Bracovič Blatnik, mentorice: Maruška Pust, Brigita Langenfus, Nadja Jankovič Fortuna, igrajo učenci 2., 3., 4. in 5. razreda PŠ Krka, OŠ Zagradec
slika

Obiskal nas je igralec Gojmir Lešnjak – Gojc

11. maj 2023 nam bo za vedno ostal v spominu, saj smo na naši šoli gostili Gojmirja Lešnjaka – Gojca, umetnika tisočerih talentov.

Gojmir Lešnjak je gledališki in filmski igralec, režiser, voditelj TV-oddaj, glasbenik in še bi lahko naštevali. Poznamo ga predvsem po vlogi Cvetota v TV-seriji »Naša mala klinika« in po vlogi ravnatelja v TV-seriji »Gospod profesor«, njegovo odlično igro pa smo lahko občudovali tudi v mladinskem filmi »Košarkar naj bo«.

Prijetna urica druženja z njim je minila, kot bi trenil. Gojc nam je najprej pokazal dve vaji za igralsko ogrevanje, nato pa je odgovarjal na vprašanja naših mladih novinark. Našega gosta smo sprejeli odprtih rok, še posebej pa so se nam v spomin vtisnile njegove besede, ki še dodatno potrjujejo, da je človek z velikim srcem. Njegove največje vrednote so poštenost, strpnost in tolerantnost. Zaupal nam je, da ga je disleksija v otroštvu zelo zaznamovala in da je izredno hvaležen ljudem, ki so ves čas verjeli vanj in ga spodbujali, naj razvija svoj igralski talent.

Zapisali: učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo

OŠ Zagradec sodeluje v natečaju #začebele – GLASUJTE ZA NAS!

Od 10. do 17. 5. 2023 bo potekalo glasovanje za najlepši set panjskih končnic. V natečaju sodeluje kar 51 osnovnih šol, katerih učenci so na svojih risbah upodobili zgodbe na temo natečaja ‘’Skrivnostni svet čebel”. 

GLASUJE ZA NAS:

Zmagala bo tista osnovna šola, katere set risb panjskih končnic bo prejel največje število glasov. Zmagovalna osnovna šola bo oznanjena na spletni strani zacebele.si

Mostovi nas povezujejo

9. 5. 2023 smo učenci 3. razreda OŠ Zagradec nastopili v Drašči vasi na prireditvi »Mostovi nas povezujejo«, na kateri so sodelovale tudi OŠ Žužemberk, OŠ Drska in OŠ Vavta vas.

Nastopili smo s petjem ljudskih pesmi in s plesom ljudskih plesov. Na harmoniki nas je spremljal Mark Zupančič iz 9.b. razreda. Na ta dan je pisateljica Ivanka Mestnik praznovala svoj 89 rojstni dan. Z njo smo se učenci pogovarjali, ji čestitali za rojstni dan in se z njo slikali. Ogledali smo si tudi razstavo fotografij mostov ob reki Krki učencev OŠ Drska in OŠ Vavta vas ter spominsko sobo Ivanke Mestnik.

Zapisala: Črt Kastelic in Eva Ferlin, 3. razred.

Izmenjava Hirschaid 2023

Prejšnji teden smo se učenci 8. razredov udeležili enotedenske mednarodne izmenjave z realno šolo Hirschaid v Nemčiji. Na izmenjavo smo se z avtobusom odpravili v ponedeljek, 8. maja, v zgodnjih jutranjih urah. Ko smo pozno popoldne prispeli v Hirschaid, smo najprej spoznali nemške učence, ki so bili naši partnerji v izmenjavi in s katerimi smo preživeli ta teden. Nato smo se odpravili v domove družin, katerim smo bili dodeljeni.

Naslednji dan zjutraj smo se dobili v šoli, od tam pa smo vsi skupaj, slovenski in nemški učenci, odšli do bližnje vasi Frensdorf, kjer smo si ogledali kmečki muzej. V muzeju smo se udeležili različnih dejavnosti, kot sta peka kruha in izdelava masla. Dejavnosti so bile izjemno zanimive in poučne. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko smo skozi dejavnosti spoznali način kmečkega življenja nekoč. Po ogledu muzeja smo se zapeljali do jezera, kjer smo imeli piknik. Nekateri učenci so igrali odbojko, nekateri pa so samo uživali na soncu.

V sredo smo se že takoj zjutraj z avtobusom odpravili v sosednje mesto Nürnberg, kjer smo si najprej ogledali muzej nemških železnic. Všeč mi je bilo tudi, ko smo se sprehodili po mestu in tam občudovali njegove znamenitosti. Na koncu smo imeli še nekaj prostega časa, da smo si lahko privoščili kakšen sladoled in raziskovali trgovske ulice mesta.

Četrtkovo dopoldne pa smo preživeli v šoli, kjer smo programirali robote, igrali ukulele in odbojko. Nad delavnicami smo bili navdušeni, saj smo počeli tudi stvari, ki jih pri nas v šoli še nismo. Popoldne smo imeli prosti čas, katerega smo preživeli vsak pri svoji partnerski družini.

V petek zjutraj smo se poslovili od naših partnerskih družin in nemških učencev, nato pa nas je čakala dolga vožnja nazaj v domačo Slovenijo.

Izmenjava je dobra izkušnja za učenje tujega jezika in krepitev samozavesti. Z njo smo spoznali način življenja v drugih okoliščinah in nove prijatelje.

Zapisala:

Julija Maver, učenka 8. razreda

Uporaba interaktivnega zaslona

Na delavnici smo se naučili praktično uporabo interaktivnega zaslona. Ker je zaslon povezan v internetno omrežje, ga lahko neposredno uporabimo za dostop do spletnih vsebin kot so fotografije in videoposnetki. Omogoča nam tudi povezavo z datotekami v Onedrivu in poenostavljeno prijavo vanj preko mobilne aplikacije.

Vsebine, ki jih pišemo na interaktivni zaslon lahko shranjujemo na USB spominski medij ali neposredno v One-drive.

Zapisal: Lovro Ulcej

Noč knjige na OŠ Zagradec

Na OŠ Zagradec smo NOČ KNJIGE 2023 praznovali v noči s torka, 25. 4. 2023, na sredo, ko so se učencem že začele prvomajske počitnice.

Zbralo se nas je 45 učencev – bralcev in ljubiteljev knjige od 5. do 9. razreda – ter pet učiteljev, ki smo vodili različne delavnice.

Zvečer ob pol sedmih so se učenci razporedili po učilnicah, kjer so si s pomočjo blazin za šport iz telovadnice pripravili udobna ležišča v improviziranih »spalnicah«.

 Ob 19.00 uri so nas kuharice pogostile z okusno večerjo, nato pa smo imeli nekaj prostega časa pred načrtovanimi delavnicami.

Ob 20.00 se je začel program. V literarno-ustvarjalni delavnici Moje pesmi, moje sanje, ki sta ju vodili slavistki Nataša Rebec Lukšič in Vesna Zimic Gluvić, so se prijavljeni učenci vadili v »kovanju rim«, frazemih, asociacijah in drugih besednih igrah. Iz te delavnice se je odcepila manjša skupina glasbenikov, ki je pod mentorstvom učitelja za glasbo Žige Jernejčiča na glasbeno-ustvarjalni delavnici ustvarila čisto prvo, pravo himno naše šolske knjižnice OŠ Zagradec.

V razredu v šolski knjižnici sem knjižničarka Branka Lah prijavljenim učenkam in enemu učencu pripravila okusen sadni Viridin čaj iz čajnice Stiškega samostana. Pogovor na bralni čajanki sem navezala na aktualno praznovanje 170-letnice šolstva v Zagradcu. Pogovarjali smo se o knjigah, ki se dogajajo v šoli. Učenci in knjižničarka smo povedali, katere knjige na to temo so nas najbolj navdušile in katere bi priporočili v branje tudi drugim. Po čajanki smo skupaj oprali posodice in jih obrisali, nato pa ob prijetni, pritajeni svetlobi lučk prisluhnili radijski igri, posneti po mladinskem romanu Vinka Möderndorferja Kot v filmu. Za večino učenk je bila to prva izkušnja poslušanja radijske igre, zato so bile na začetku kar malo presenečene, ko so opazile, da za to izkušnjo ne potrebuješ projekcijskega platna, ampak je dovolj, da samo prisluhneš interpretaciji pripovedovalcev.

Pod mentorstvom Eve Ložek pa so zbrali učenci na delavnici tihega branja. Za to delavnico si potreboval le svojo knjigo ter udoben kotiček v šolski knjižnici in imel si vse, da si lahko preko branja in domišljije odpotoval v nove svetove.

Po delavnicah smo na noči knjige imeli še vrsto neformalnih dejavnosti. Nekateri so v svojih improviziranih spalnicah nadaljevali s tihim branje, lahko so si ogledali film po izboru učencev Gajin svet, drugi so igrali družabne igre v šolski knjižnici, seveda je bila to tudi odlična priložnost za druženje.

Najbolj pa so nas povezali glasbeniki, s katerimi smo v glasbeni učilnici skupaj zapeli nekaj domačih pesmi. Skupinica deklet je v sproščenem, neformalnem vzdušju tudi zaplesala. Z učiteljico Natašo sva ob pol polnoči zapustili zbrano družbo, nekateri so takrat že zaspali, kar nekaj »učk« pa se je zaprlo še malo kasneje, saj je bil večer tako poln vtisov, da je bilo kar težko zaspati.

Ko sem prišla zjutraj ob 7. uri v šolo, so naši učenci pridno kot mravljice že pospravljali svoje učilnice, odnesli blazine v športno dvorano in šola se je zopet vrnila v svojo prejšnjo podobo. Prepričana pa sem, da bo nekje med njenimi stenami ostal spomin na otroški smeh in vrvež, na druženje in na vse lepe spomine, ki smo jih v imenu knjige in branja skupaj stkali to noč.

Zapisala: Branka Lah

Reševalne enote na PŠ Krka

Na Podružnični šoli Krka so nas v petek, 21. 4. 2023, obiskale različne reševalne enote. Predstavitev reševalnih enot so se udeležili učenci 1. razredov. Svoje delo sta predstavila vojakinja in vojak, policistka in policist, medicinski sestri in gasilca. Učenci so se rokovali z različnimi pripomočki, spoznavali njihovo opremo in tudi vozila. Z zanimanjem so postavljali različna vprašanja in ugotovili smo, da bomo v prihodnje imeli veliko vojakov, gasilcev, zdravstvenih delavcev in tudi policistov.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem, ki so nam pripravili sproščeno in poučno dopoldne. Zahvala gre PGD Krka, ZD Ivančna Gorica, Enoti za elektronsko bojevanje Grosuplje in Policijski postaji Grosuplje.

Zapisala: Erika Smrke