Vsi prispevki, ki jih je objavil/a admin

info.racunalnikar@sola-zagradec.si

Varno na poti v vrtec in šolo – 3. del

Učenci 2., 3. in  4. razreda so ustvarjali v okviru projekta Varno na poti v vrtec in šolo. V 3. delu tega projekta je bil poudarek na pešcih, kolesarjih in voznikih skirojev. Izdelovali so plakate s pregledom najpomembnejših elementov za naštete oblike prometa, v kateri so otroci udeleženci v prometu ter plakate z možnimi potmi za naveden oblike prometa (kolo in skiro) v okolici naše ustanove.

Zapisala: Vanja Peček Janoš

Fotografije: Vanja Peček Janoš, Neja Zaplotnik, Helena Barle

Tabor Cerovo 2024

Dne 22.5.2024 smo s petimi učenci 6.b obiskali tabor Cerovo v Grosuplju. Tam je potekal likovni Ex-tempore mladih, ki ga je vodil kipar Simon Macuh. Tabora so se udeležili učenci večih šol. Tako smo se ustvarjalno družili z učenci OŠ Stična, OŠ Grosuplje, OŠ Dobre Polje in z dijaki srednje šole Josipa Jurčiča.

Kipar Simon Macuh nam je pokazal več likovnih tehnik, od kiparstva, zvočnih efektov do kiparske instalacije. Učenci so sestavili mešane skupine različnih šol in tako razvijali poleg ustvarjalnosti tudi nove prijateljske vezi. Seznanili so se tudi z zgodovinskim vidikom tabora Cerovo in njegove vloge v premagovanju Turških vdorov.

Sodelujoči učenci naše šole so bili; Jure Ferlin, Mia Germ, Eva Lekan, Pia Levičnik in Ema Zavrl.

Zapisala: Anka Švigelj Koželj

Zdravilišđče Rakitna – dan odprtih vrat

V četrtek, 23. maja 2024, smo se učiteljice dodatne strokovne pomoči udeležile strokovne ekskurzije ob Dnevu odprtih vrat Mladinskega klimatskega zdravilišča Rakitna. Na tej ekskurziji smo pridobile novo znanje ter izmenjale izkušnje s tamkajšnjimi strokovnimi delavci. Seznanile smo se z njihovimi programi, kot sta “Šola zdravega odraščanja” in “Digitalni detox”, ki jih ponujajo za osnovnošolske otroke in njihove starše.

Več informacij o Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna lahko najdete na njihovi spletni strani mkz-rakitna.si.

Vrtec Sonček na obisku v Osnovni šoli Zagradec: Prvošolci se spoznavajo s šolskim življenjem

V torek, 21. maja 2024, je Osnovno šolo Zagradec obiskala skupina Tigri iz vrtca Sonček, ki bodo z novim šolskim letom postali prvošolci. Mladi radovedneži so imeli priložnost spoznati šolske prostore in občutiti, kako poteka pouk.

Med obiskom so si ogledali multimedijsko učilnico, knjižnico ter specialni predmetni učilnici za gospodinjski pouk ter tehniko in tehnologijo. V vsakem prostoru so se seznanili z različnimi dejavnostmi in opremo, ki jo bodo uporabljali v prihodnjih letih.

Vrhunec obiska je bila telovadnica, kjer so se povezovali s starejšimi učenci. Skupaj z osmošolci so se razgibali in sodelovali v športni aktivnosti, kar je pripomoglo k medvrstniškemu povezovanju in sproščenemu vzdušju.

Obisk se je zaključil v učilnici prvega razreda, kjer so bodoči prvošolci uživali v skupnih igrah. To je bila odlična priložnost, da so se otroci sprostili in začutili, kako prijetno je lahko šolsko okolje.

Dogodek je bil uspešno izveden in je otrokom omogočil prijetno in informativno izkušnjo, ki jim bo olajšala prehod v šolsko življenje.

Marjanca Tomažin, svetovalna delavka

Srečanje v Drašči vasi

V petek, 10. 5. 2024, smo obeležili  5. srečanje v projektu Krka, zelena žila do srca. Projekt je idejno zasnovala pisateljica Ivanka Mestnik, z namenom  povezanja ljudi ob reki Krki. Na ta dan je Ivanka Mestnik  praznovala svoj življenjski jubilej, 90. rojstni dan.

Zbrali smo se na domu gospe Slavke Vidic, pri Hiši kulture in nature, ki že vsa ta leta gosti ta pomemben dogodek.

V kulturnem programu so sodelovali učenci s svojimi mentoricami iz osnovnih šol Zagradec, Dolenjske Toplice, Center iz Novega mesta in PŠ Šmihel pri Žužemberku. Z dramatizacijo in petjem so popestrili rojstni dan Ivanke Mestnik.

Pisateljica je bila zelo vesela nastopov otrok in vseh voščil, ki jih je prejela na ta dan.     

Zapisala: Helena Barle.

Fotografije: Rok Nose                                               

Projekt – Že berem sam/-a

V torek, 14. 5. 2024, so drugošolci dobili prav poseben obisk iz knjižnice Ivančna Gorica. Prvič so lahko oblekli zelene majice, na katerih je za deklice ilustrirana zelena bralka Tinca, pod katero piše »Že berem sama«, za dečke pa zeleni bralec Bine, pod katerim je napis »Že berem sam«.

Vsi drugošolci OŠ Zagradec so postali ZELENI BRALCI. Ob tem jim čestitamo.

Zapisala: Neja Zaplotnik

Noč knjige na OŠ Zagradec

Na OŠ Zagradec smo noč knjige obeležili 19. 4. 2024 in jo posvetili 25. obletnici prevoda prve knjige Harry Potter. Naša šola se je to noč spremenila v pravcato čarovniško akademijo Bradavičarko. S pismom dobrodošlice in razvrstitvijo v skupine s pomočjo Klobuka izbiruha so učenci, ki so opravili bralno značko, podoživeli domišljijski svet pisateljice J. K. Rowling. Najprej so v športni dvorani učenci odigrali turnir v quidditchu za bunkeljne. Po okusni večerji v šolski jedilnici so naprej zbirali točke na štirih delavnicah. V sobi pobega v šolski knjižnici so iskali kamen modrosti, v ustvarjalni delavnici so izdelovali kravate iz papirja, na čarobni čajanki je vsaka skupina sčarala svoj čarobni napoj in napisala recept zanj, v glasbeni delavnici pa na znan napev napisala svojo himno. Na šolskem predvajalniku so se sproti beležile zbrane točke. Po delavnicah smo se vsi zbrali v glasbeni učilnici, kjer se je vsaka skupina predstvila s svojo himno ter odločila končnega zmagovalca. Vsaka skupina je dobila pokal s sladkarijami, zmagovalna skupina Drznvraan pa še veliko čokolado. Sledilo je tiho branje, ogled filma Harry Potter, Kamen modrosti, ali spanje. Upamo, da smo mlade bralce še dodatno navdušili nad domišljijskim svetom branja.

Branka Lah in Vesna Zimic Gluvić

Prireditev ob prazniku pomladi in materinskem dnevu

V četrtek, 4. aprila 2024, se je v telovadnici OŠ Zagradec odvila prireditev ob prazniku pomladi. Voditelja Nika Šinkovec in Žiga Perko sta številne obiskovalce v uvodu pozdravila s pomladno pesmijo Dragice Šteh, ki med drugim pravi takole: »Pride in s svojim dihom prikliče življenje, prebudi dotike, prižiga svetlobo, nariše barve in čez svet razlije upanje.«

Po uvodnem nagovoru ravnateljice so nas prvi na zabavo v dežju povabili otroci Vrtca Ivančna Gorica, enota Sonček. S pisanimi dežniki in gumijastimi škornji so nam pričarali pravcato pomladno vremensko dogajanje.  Temu  je sledil nastop naših štirih pevskih zborov, in sicer mladinskega in otroškega pevskega zbora z matične šole Zagradec pod mentorstvom Žige Jernejčiča in Vanje Peček Janoš ter dveh podružničnih pevskih zborov pod mentorstvom Tončke Rajer in Žige Jernejčiča. Vsak izmed zborov nas je z usklajenim petjem in izborom zanimivih pa tudi zabavnih pesmi popeljal v čudoviti svet glasbe.

Ker se po dobri glasbi prileže tudi ples, so nam učenci 3. in 4. razreda, ki obiskujejo plesno-gibalni krožek, pripravili živahno plesno točko. Vrhunec prireditve je bila točka drugošolcev, ki je zagraško občinstvo dokončno razvnela s poskočno in zabavno pevsko-plesno točko na pesem Zetor ansambla Ravbarji.

Na koncu je nastopil še mladinski pevski zbor iz Ambrusa s pesmijo Odpelji me. Voditelja sta prireditev sklenila z zahvalo vsem mamam, ki nam v lepih in težkih trenutkih stojijo ob strani.

Zapisala: Silvia Valenčič

Medvedek Mikec

V sredo, 17. 4. 2024, so učenci in učenke 3. razreda matične šole pod mentorstvom učiteljice Helene Barle za naše najmlajše otroke iz zagraškega vrtca, uprizorili glasbeno pravljico Medvedek Mikec. V pravljici je deklica Lenčka iskala svojega medvedka. Pri tem pa so ji pomagali njeni prijatelji, muca, kuža, petelinček, babica, palčki in poštar. Na koncu je palček, po imenu Tankouhec, le slišal medvedje smrčanje in otroci so bili na koncu veseli, ker so našli spečega medvedka v Lenčkini posteljici.

Na koncu pa smo učenci skupaj z vrtčevskimi otroki zaplesali ob otroških pesmih.

Zapisala: Helena Barle

Fotografije: Helena Barle