Vsi prispevki, ki jih je objavil/a admin

info.racunalnikar@sola-zagradec.si

Razstava otroških likovnih del v knjižnici Ivančna Gorica

V knjižnici Ivančna Gorica je ponovno odprta razstava otroških likovnih del naših učencev. Na likovni razstavi sodelujejo učenci OŠ Stična, PŠ Višnja Gora in OŠ Zagradec. Učenci devetih razredov razstavljajo risbe , ki predstavljajo linearno perspektivo, prikaz prostora na ploskvi. Upodobili so stavbe mestne ulice po domišljiji. Učenci sedmih in osmih razredov razstavljajo grafike. V črno-beli tehniki linoreza prikazujejo portret pisatelja Ivana Cankarja. Barvni linorezi pa prikazujejo živalski motiv. Učenci PŠ Višnja Gora razstavljajo slikarska dela, ki predstavljajo jesen v barvah jesenskega listja. Mentorja likovnih del sta učitelja Luka Gluvić in Anka Švigelj Koželj. Razstava je na ogled do 15.aprila 2024.

 Anka Švigelj Koželj 

Vesoljci v šolski knjižnici

V sredo, 7. 2. 2024 smo v šolski knjižnici gostili pisatelja iz Gabrovke Matjaža Marinčka, ki nam je predstavil svoj prvenec Medgalaktične pripovedke. Čeprav je sam avtor omenil, da so ciljna publika te knjige odrasli, so zgodbam z veseljem prisluhnili tudi učenci 5. razreda matične šole. Morda niso razumeli vseh subtilnih pomenov, ki jih lahko v knjigi najdejo odrasli, so pa z ilustracijami,  s katerimi so okrasili prireditveni prostor (učilnico v knjižnici), pokazali, da so zgodbe doživeli na svoj, izviren in kreativen način ter da jih je učiteljica Mateja Jere Grmek uspešno popeljala v znanstvenofantastični svet Medgalaktičnih pripovedk. Pisatelj je bil nad ilustracijami navdušen, vesoljci iz zgodb so bili tako nazorno in plastično prikazani, da je lahko prepoznal, iz katerih poglavij so. Povedal nam je tudi, da je zbirka Medgalaktične pripovedke nominirana za nagrado Maruše Krese za najboljšo kratkoprozno zbirko.  

Gospod Marinček je učencem z veseljem odgovarjal na vsa njihova vprašanja o knjigi, pa tudi o pisateljevanju in mnogih stvareh, ki so potrebne pred izidom knjige. Na vprašanje, kako je izbiral naslove poglavij, je poudaril, da mora biti naslov vedno tak, da zbudi zanimanje. Njegov predlog sem upoštevala tudi pri prispevku, saj je rekel, da če bi napisali članek o današnjem dogodku, bi verjetno več zanimanja zbudili z naslovom »Vesoljci v šolski knjižnici« kot pa z bolj vsakdanjim »Srečanje s pisateljem v šolski knjižnici«.  

Po pogovoru je sledil odmor s piškoti in čajem. Učenci so morali po odmoru na šolski avtobus, odrasli gostje pa smo nadaljevali pogovor s pisateljem in se pogovarjali o naših doživljanjih Medgalaktičnih pripovedk. Pogovor je kar prehitro minil, zato smo se poslovili z upanjem, da pisatelj nadaljuje s svojim ustvarjanjem in da se ponovno srečamo ob njegovi novi knjigi.

Branka Lah

Šola v naravi 7. razred – Dom Burja Lucija

Po prihodu v Lucijo smo pojedli malico in se namestitli po sobah. Nato smo pojedli odlično kosilo in se urili v streljanju z lokom in igrah z žogo.

Drugi dan se je žal prevesil tudi v drugo polovico prekratke šole v naravi. Po zajtrku smo se sprehodili skozi Portorož in spoznavali njegove turistične značilnosti. Popoldne smo spoznavali značilnosti primorske pokrajine, zvečer pa odigrali še zadnje družabne igre ob podlagi pribljubljene glasbe.

Tretji dan smo po zajtrku pospravili sobe in si spakirali stvari. Pred kosilom pa smo se odpreavili še na pustolovščino v Sečoveljske soline. Ena skupina je odšla tja peš, druga pa s kanuji. V Solinah smo se srečali in se zamenjali tako, da smo lahko vsi ‘pluli’ po našem morju.

Učenci OŠ Zagradec – četrtfinalisti državnega šolskega tekmovanja v odbojki

Po zmagi na občinskem in medobčinskem tekmovanju v odbojki za starejše dečke so si učenci OŠ Zagradec z osvojenim drugim mestom na področnem tekmovanju na Brezovici priborili prvi četrtfinale za našo mlado šolo v ekipnih športih.

Ekipa OŠ Zagradec: Lovrenc Tratar, Adam Perko, Vid Blatnik, Matic Grm, Jošt Pajk, Jakob Globokar, Aljaž Amon, Vid Hočevar, Gal Sever Virant, Anže Učakar, David Maver, Tobija Perko in Jure Perko.

Čestitamo.

4. kuharska delavnica

V sredo, 10. 1. 2024, smo v okviru projekta Sobivanje – Zdravo živim z učenci 2. in 4. razreda pripravljali še zadnji obrok – večerjo.  Pripravili smo štiri zdrave in okusne obroke. Učenci so pri delu zelo uživali. Dokaz so spodnje fotografije.  Vse pripravljene obroke smo ob koncu dekorirali in vsebino na krožniku z veseljem in užitkom pojedli. Bilo je odlično.

Besedilo in fotografije: Vanja Peček Janoš in Neja Zaplotnik 

Neustrašna raziskovalka

V četrtek 11.1.2024 smo se z učenci izbirnih predmetov Poskusi v kemiji, Kemija v življenju ter Gledališki klub ogledali predstavo Neustrašna raziskovalka na OŠ Stična. Predstavo izvaja Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju. V predstavi se na humorističen način predstavi dvakratno Nobelovo nagrajenko Marie Curie, ki je odkrila dva nova elementa ter pojem radioaktivnost.  Učenci so se zabavali ob spodrsljajih asistenta Aleksandra ter zanimivih podatkih profesor Kranjca.  

Zimska pravljica – božično-novoletna prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti na OŠ Zagradec

V telovadnici OŠ Zagradec je 22. 12. 2023 zaživela prav posebna zimska pravljica, ob kateri smo se naenkrat znašli na snežno beli poljani z božično smrečico, polarnimi medvedi in radovednimi pingvini. Zadnji šolski dan v letu smo namreč obeležili s kulturno prireditvijo, ki je združila duh samostojnosti in enotnosti ter pričakovanje božiča in novega leta. Slovesnost smo pričeli s ponosnim petjem himne mladinskega pevskega zbora pod vodstvom Žige Jernejčiča. Prireditev sta povezovali učenki Neža Zajc (9. b) in Nika Šinkovec (6. a), ki sta nas s svojim pripovedovanjem popeljali v pravljično deželo ter nas spomnili, česa se vsako leto 26. decembra tako ponosno spominjamo. Sledili so raznovrstni nastopi učencev razredne in predmetne stopnje, preko katerih so ob glasbi, petju in plesu tudi gledalci občutili povezanost in enotnost.

Najprej smo se prepustili petju 7. b razreda, ki nam je s skladbo z naslovom Slovenskega naroda sin ob spremljavi kitare pričaral pristno čustveno doživetje. Na nastop jih je pripravil  Marko Majerle. Sledil je glasbeni kvartet pihal učencev glasbene šole, Neže Zajc in Jaka Zajca ter Ajde Kastelic in Nine Rajer, ki nas je očaral z interpretacijo skladbe Joy to the world. Učenci 2. razreda so pod vodstvom Neje Zaplotnik zazibali boke in nas s plesom popeljali na lučke, otroški pevski zbor pa nam je s čudovitim petjem pod vodstvom Vanje Peček Janoš pričaral skoraj prave snežinke. Ob spremljavi prečne flavte in violine so zapeli dve skladbi – Sneženi mož ter Snežinke. Na oder so pod vodstvom Bojane Miklič prvič stopili tudi naši najmlajši učenci, prvošolci, in razveselili srca vseh prisotnih. Dečki so pogumno deklamirali pesem z naslovom Snežinke balerinke, deklice pa so jih spremljale z drobnimi baletnimi koraki. Vzdušje je dodatno zaživelo s plesnima točkama, ki sta nas popeljali v božične ritme ter ritme Retro banda. Učence plesno-gibalnega krožka je na živahen nastop pripravila Helena Barle, učenci 6. razreda pa so cik-cakali pod vodstvom  Darje Kos Strmec. Ob koncu prisrčnih nastopov nas je še zadnjič v letu 2023 nagovorila ravnateljica Barbara Maver. Njene misli so nas povezale z vtisi, ki jih prinaša državni praznik, ter občutki, ki nas obdajajo v pričakovanju prihajajočega božiča in novega leta. 

Prireditev smo zaključili tako, kot smo jo začeli, in sicer s petjem. Skladbe Božič pri nas, Božični čas in Silvestrski poljub so tokrat zazvenele po vsej telovadnici, saj smo se skupaj z mladinskim pevskim zborom prepustili prazničnemu vzdušju in tako z optimizmom, pripravljeni na novo poglavje v letu 2024, sklenili še eno šolsko leto.

Program sta koordinirala Matic Košir in Tjaša Mrvar.

Pripravila: Tjaša Mrvar

Hiša eksperimentov

V četrtek, 14. 12. 2023, smo učenci izbirnega predmeta POK in nadarjeni učenci obiskali Hišo eksperimentov. Najprej so učenci samostojno raziskovali eksperimente, potem pa smo si skupaj ogledali tudi znanstveno dogodivščino o tem, kako potuje zvok. Po poučnem in zabavnem odkrivanju nečesa novega smo si ogledali tudi praznično Ljubljano.

ZLATO PRIZNANJE IZ PROSTORSKE PREDSTAVLJIVOSTI – MATEMČEK

V letošnjem šolskem letu smo na matični šoli med učenci 7., 8. in 9. razreda prvič izvedli tekmovanje MATEMČEK. Tekmovanje organizira Mathema, Zavod za popularizacijo matematike. Matemček preverja razvitost prostorske predstavljivosti.

Tekmovanja na šolski ravni se je 10. novembra 2023 udeležilo 10 učencev. 2 učenca sta prejela priznanje, 3 bronasto in 5 biserno priznanje. 4 učenci so se uvrstili na državno tekmovanje, ki je potekalo 25. novembra na OŠ Toneta Pavčka v Mirni Peči. Učenci Erazem Otrin, 7. b, Ula Mišmaš, 8. b, in Lana Plut so dosegli priznanje na državni ravni, Tjaž Kastelic, 8. b, pa je dosegel prvo ZLATO priznanje na tem tekmovanju.

Čestitke vsem učencem za odličen dosežek. Za to so vložili veliko truda ter urili možgane na prav posebnih nevsakdanjih tipih nalog. Prostorska predstavljivost je sposobnost, ki jo primanjkuje današnjim otrokom in jo je potrebno krepiti, saj dobro vpliva tudi na ostale spretnosti in sposobnosti. Naj jim izkušnja ostane v lepem spominu in jim predstavlja nove izzive.

Mentorica: Darja Strah

Primeri nalog (https://www.mathema.si/si/matemcek/), 9. razred:

PRAZNIČNI BAZAR NA OŠ ZAGRADEC V ZNAMENJU ZIMSKE PRAVLJICE

Na prvi decembrski dan v letu 2023 smo na OŠ Zagradec odprli vrata ter obiskovalce povabili na prazničen bazar, ki jih je popeljal v svet zimske pravljice. Množico staršev in otrok sta pred odprtjem bazarja nagovorili predsednica upravnega odbora šolskega sklada Darja Kos Strmec in ravnateljica šole Barbara Maver, za kulturni pridih in predbožično vzdušje pa je s pesmijo poskrbel tudi Mladinski pevski zbor pod vodstvom Žige Jernejčiča. Učenci in učitelji so na bazarju pokazali, da njihova domišljija ne pozna meja. Skupni prostori šole, od vhoda do avle in telovadnice, so se spremenili v čudovito ledeno kraljestvo. Na »zasneženih ledenih površinah« so obiskovalci občudovali polarne živali severnega in južnega pola, se sprehodili mimo realističnega igluja in ob prihodu v športno dvorano zagledali ogromno ledeno goro. Okoli središčno postavljene ledene gore je sejem ponujal vse in še več, kar bi od prazničnega sejma lahko pričakovali. V prvem delu dvorane so se na bogato založenih stojnicah vseh oddelkov na šoli ponujali izvirni, ročno narejeni praznični izdelki učencev in njihovih mentorjev, učiteljev. Na stojnicah so obiskovalci lahko dobili venčke, okrasne smrečice, slastne piškote, okraske, mila, voščilnice … V pravljično okrašenem kotičku so se najmlajši in malo starejši otroci lahko slikali z Božičkom in spominček v ličnem okvirčku odnesli domov. Manjkal ni niti srečelov, ki je ponujal čez 400 srečk, ki so bile po zaslugi mnogih donatorjev vse dobitne, tako da ne čudi, da so bile vse srečke še pred koncem sejma razprodane. Da je bilo sejemsko vzdušje popolno, so poskrbele še športne igre. Mirna roka in natančni zadetki so bili potrebni, da so mnogi srečneži s ponosnimi, širokimi nasmehi korakali po sejmu z zasluženimi »pliškoti« pod rokami.

Poskrbljeno pa je bilo tudi za vse sladkosnedneže. Z omamnim vonjem, ki se je širil po sejmu, so se ocvrte miške oglaševale kar same, pridni kuharici in učiteljici ter učenci, ki so lačnim postregli še s kokicam in čajem, pa so komaj dohajali povpraševanje.

Upravni odbor šolskega sklada, ki je bazar zasnoval v želji, da se za šolski sklad zberejo sredstva za naslednje leto, je bil nad zbranimi prispevki navdušen, saj je končni znesek presegel 6.500 evrov. Hvaležni smo za vse prispevke staršev ter vsem podjetjem in posameznikom, ki so prispevali svoje izdelke za srečelov. Na bazarju smo zainteresiranim staršem razdelili tudi nekaj zahtev, da za šolski sklad namenijo del dohodnine, posebno pa se zahvaljujemo podjetju Akrapovič, d. d., in podjetju Darka Perka Eltim, d. o. o., za finančne donacije šolskemu skladu.

Veseli smo, da bomo tudi v naslednjem letu z zbranimi prispevki za šolski sklad poskrbeli za izvedbo mnogih dodatnih, nadstandardnih aktivnosti, ki bogatijo tako učenje kot življenje v naši OŠ Zagradec.