Zbiralna akcija petega razreda OŠ Zagradec v mesecu marcu!

Zbiramo semena medovitih rastlin (sivka, ajda, astre, ameriški slamnik, sončnice, oljna repica, ogrščica …), torej vseh rastlin, ki cvetijo.

Skupaj s Čebelarskim krožkom  PŠ Krka jih bomo razdelili obiskovalcem prireditve Čebelarska ulica  v Ivančni Gorici.

Na naši stojnici bomo mimoidočim delili zbrana semena, katera bodo doma posejali in s tem pripomogli k ohranjanju opraševalcev.

Pomagaj tudi ti, učenec, učenka, zaposlen, mama, dedek!

Semena zbiramo v škatli pred 5. razredom na matični osnovni šoli v Zagradcu.

Hvala.

Naj medi! 5. razred OŠ Zagradec

Interesna dejavnost – uporabna umetnost

Na OŠ Zagradec v letošnjem šolskem letu poteka tudi interesna dejavnost Uporabna umetnost. Osredotočili smo se na izdelke iz vrvice s tehniko makrame. Najprej smo se naučili tehniko vozlanja osnovnih vozlov, nato pa izdelali različne zapestnice, sovo, stenske okraske in obešanko za lončnice. S svojimi izdelki smo sodelovali tudi na bazarju, kjer smo zbirali sredstva za šolski sklad. Razstavo izdelkov si trenutno lahko ogledate tudi v šolski avli.

Mentorica: Irena Bregar

Nekaj fotografij naših izdelkov:

Geografski dan – 7. razredi

V četrtek, 2. marca 2023, so učenci 7. a in 7. b v okviru geografskega dneva preko različnih aktivnosti spoznavali naravnogeografske in družbenogeografske značilnosti Azije – celine številnih presežkov. Sedmošolci so se najprej pomerili v izdelovanju papirnatih letal Nakamura, nato pa sta v telovadnici sledila še mini skupinsko tekmovanje v poletih skrbno izdelanih papirnatih mojstrovin in gradnja »Kitajskega zidu« iz lesenih ploščic. Prvo urico skupnega druženja smo zaključili z izvajanjem skrbno izbranih tibetanskih vaj, ki jih je za učence pripravila učiteljica Silvia Valenčič. Drugo in tretjo šolsko uro so potekale delavnice, na katerih so učenci pripravili plakate na izbrano temo ter izdelovali izdelke, ki predstavljajo Azijo, četrto šolsko uro pa so prisluhnili izredno zanimivemu potopisnemu predavanju o Indiji, ki ga je imel gospod Janez Tekavc. Zadnja (peta) šolska ura je bila namenjena dokončanju plakatov ter izdelkov in pripravi razstave v šolski knjižnici.

Napisala: Nataša Rebec Lukšič

Srčna pisma za male borce

28. februarja je svetovni dan redkih bolezni, ki je še posebej namenjen podpori otrokom z redkimi boleznimi in njihovim družinam skozi izkazovanje pozornosti, spoštovanja in sočutja.

Termin »redka bolezen« pomeni, da so bolezni v večini primerov genetskega izvora in prizadenejo otroke, obenem pa so praviloma neozdravljive in doživljenjske.

V ta namen smo se v vseh oddelkih podaljšanega bivanja odzvali vabilu Društva Vilijam-Julijan v akciji »Srčna pisma za male borce«. Z otroki smo si ogledali kratke filme in spoznali zgodbe otrok ter njihovih družin. V duhu sočutja in podpore smo otrokom narisali risbe in napisali prijazne ter spodbudne misli.

Zgodbe otrok so nas ganile. Težko razumemo in si predstavljamo bolečino, stisko in trpljenje, ki ga doživljajo ti mali borci in njihove družine v vsakdanjem življenju. Spoznali smo, da zdravje ni samoumevno. Hvaležni smo za to spoznanje. Malim borcem pa pošiljamo lepe misli in jim želimo vse dobro.                            

Napisala: Mateja Oberstar