Plavalni tečaj – 3. razredi, Debeli Rtič

Tretješolci zadnji teden v marcu preživljamo v šoli v naravi na Debelem rtiču. Poleg učenja plavanja smo izvedli že kar nekaj zanimivih dejavnosti. Spoznali smo bližnjo okolico, se sprehodili ob obali, iskali skriti zaklad, igrali nogomet, tekmovali v “odštekanem” stilu, obiskali čarobni gozdiček ter se preiskusili kot detektivi v naravi. Komaj čakamo, da se preiskusimo še v ostalih dejavnostih, ki se bodo zvrstile do konca tedna. Vsem skupaj vam pošiljamo lepe pozdrave z Debelega rtiča.

Učenci 3. razreda in učitelji spremljevalci

Naše bivanje na Debelem rtiču se počasi bliža h koncu. Dnevi tu hitro minevajo, saj veliko plavamo ter se zabavamo z različnimi aktivnostmi. Včeraj popoldne smo raziskovali obalo in iskali školjke, zvečer pa smo si v sklopu kino večera ogledali risanko. Danes zjutraj so nam pedagoški delavci z Debelega rtiča pripravili ustvarjalno delavnico, na kateri smo izdelovali vaze iz konzerv. Naše ustvarjanje si je prišlo pogledat tudi društvo SILA IWCL- Mednarodno združenje žensk Ljubljana, ki s svojimi donacijami pomagajo letovišču. Popoldne nas čaka še prijateljska tekma v nogometu s sosednjo šolo, zvečer pa se bomo z različnimi točkami preizkusili še na talentih. Jutri pa bo že čas, da se po kosilu vrnemo domov v objem svojih staršev.

Učenci 3. razreda

Krajevna prireditev ob dnevu pomladi in materinskem dnevu

V petek, 24. 3. 2023, smo na naši šoli s krajevno prireditvijo obeležili začetek pomladi in materinski dan. Prireditev so povezovali Maks in Ajda Bradač (učenca 9. a) in Gal Praznik ter Zala Šinkovec (učenca 1. razreda). Na prireditvi so se predstavili učenci in učenke OŠ Zagradec, otroci Vrtca Ivančna Gorica, enote Sonček in moški pevski zbor iz Ambrusa. Različne pevske in plesne točke ter deklamacija učencev so nas spomnile, kako čudovita je pomlad.

Na prireditvi je vse zbrane nagovorila tudi gospa ravnateljica Barbara Maver. Na koncu prijetnega druženja krajanov in učencev so bile obojestranske želje, da se prireditev ponovi tudi naslednje leto.

Pripravili: Neja Zaplotnik, Darja Kos Strmec

Kulturni dan 6. razreda, posvečen Tonetu Pavčku in Lojzetu Slaku

V torek, 21. 3. 2023, na prvi dan pomladi in svetovni dan poezije, so se učenci 6. A in 6. B OŠ Zagradec s tremi učiteljicami odpravili na kulturni dan. Obiskali so Galerijo likovnih samorastnikov v Trebnjem, Pavčkov dom, njegov spomenik in cerkev sv. Jurija v Šentjuriju ter Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči. Tu so si najprej ogledali kratek posnetek o življenju in delu Lojzeta Slaka, preko slušalk poslušali njegove pesmi, potem pa na odru skupaj zapeli V dolini tihi. Kdor je želel, je lahko zaigral na diatonično harmoniko. Za prihodnost slovenske narodno-zabavne glasbe se nam ni bati – kar trije naši junaki so vlekli meh, kot se spodobi! Oglejte si nekaj lepih utrinkov s kulturnega dne.

Zapisala: Vesna Zimic Gluvić

Zbiralna akcija petega razreda OŠ Zagradec v mesecu marcu!

Zbiramo semena medovitih rastlin (sivka, ajda, astre, ameriški slamnik, sončnice, oljna repica, ogrščica …), torej vseh rastlin, ki cvetijo.

Skupaj s Čebelarskim krožkom  PŠ Krka jih bomo razdelili obiskovalcem prireditve Čebelarska ulica  v Ivančni Gorici.

Na naši stojnici bomo mimoidočim delili zbrana semena, katera bodo doma posejali in s tem pripomogli k ohranjanju opraševalcev.

Pomagaj tudi ti, učenec, učenka, zaposlen, mama, dedek!

Semena zbiramo v škatli pred 5. razredom na matični osnovni šoli v Zagradcu.

Hvala.

Naj medi! 5. razred OŠ Zagradec

Interesna dejavnost – uporabna umetnost

Na OŠ Zagradec v letošnjem šolskem letu poteka tudi interesna dejavnost Uporabna umetnost. Osredotočili smo se na izdelke iz vrvice s tehniko makrame. Najprej smo se naučili tehniko vozlanja osnovnih vozlov, nato pa izdelali različne zapestnice, sovo, stenske okraske in obešanko za lončnice. S svojimi izdelki smo sodelovali tudi na bazarju, kjer smo zbirali sredstva za šolski sklad. Razstavo izdelkov si trenutno lahko ogledate tudi v šolski avli.

Mentorica: Irena Bregar

Nekaj fotografij naših izdelkov:

Geografski dan – 7. razredi

V četrtek, 2. marca 2023, so učenci 7. a in 7. b v okviru geografskega dneva preko različnih aktivnosti spoznavali naravnogeografske in družbenogeografske značilnosti Azije – celine številnih presežkov. Sedmošolci so se najprej pomerili v izdelovanju papirnatih letal Nakamura, nato pa sta v telovadnici sledila še mini skupinsko tekmovanje v poletih skrbno izdelanih papirnatih mojstrovin in gradnja »Kitajskega zidu« iz lesenih ploščic. Prvo urico skupnega druženja smo zaključili z izvajanjem skrbno izbranih tibetanskih vaj, ki jih je za učence pripravila učiteljica Silvia Valenčič. Drugo in tretjo šolsko uro so potekale delavnice, na katerih so učenci pripravili plakate na izbrano temo ter izdelovali izdelke, ki predstavljajo Azijo, četrto šolsko uro pa so prisluhnili izredno zanimivemu potopisnemu predavanju o Indiji, ki ga je imel gospod Janez Tekavc. Zadnja (peta) šolska ura je bila namenjena dokončanju plakatov ter izdelkov in pripravi razstave v šolski knjižnici.

Napisala: Nataša Rebec Lukšič

Srčna pisma za male borce

28. februarja je svetovni dan redkih bolezni, ki je še posebej namenjen podpori otrokom z redkimi boleznimi in njihovim družinam skozi izkazovanje pozornosti, spoštovanja in sočutja.

Termin »redka bolezen« pomeni, da so bolezni v večini primerov genetskega izvora in prizadenejo otroke, obenem pa so praviloma neozdravljive in doživljenjske.

V ta namen smo se v vseh oddelkih podaljšanega bivanja odzvali vabilu Društva Vilijam-Julijan v akciji »Srčna pisma za male borce«. Z otroki smo si ogledali kratke filme in spoznali zgodbe otrok ter njihovih družin. V duhu sočutja in podpore smo otrokom narisali risbe in napisali prijazne ter spodbudne misli.

Zgodbe otrok so nas ganile. Težko razumemo in si predstavljamo bolečino, stisko in trpljenje, ki ga doživljajo ti mali borci in njihove družine v vsakdanjem življenju. Spoznali smo, da zdravje ni samoumevno. Hvaležni smo za to spoznanje. Malim borcem pa pošiljamo lepe misli in jim želimo vse dobro.                            

Napisala: Mateja Oberstar