Zimska pravljica – božično-novoletna prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti na OŠ Zagradec

V telovadnici OŠ Zagradec je 22. 12. 2023 zaživela prav posebna zimska pravljica, ob kateri smo se naenkrat znašli na snežno beli poljani z božično smrečico, polarnimi medvedi in radovednimi pingvini. Zadnji šolski dan v letu smo namreč obeležili s kulturno prireditvijo, ki je združila duh samostojnosti in enotnosti ter pričakovanje božiča in novega leta. Slovesnost smo pričeli s ponosnim petjem himne mladinskega pevskega zbora pod vodstvom Žige Jernejčiča. Prireditev sta povezovali učenki Neža Zajc (9. b) in Nika Šinkovec (6. a), ki sta nas s svojim pripovedovanjem popeljali v pravljično deželo ter nas spomnili, česa se vsako leto 26. decembra tako ponosno spominjamo. Sledili so raznovrstni nastopi učencev razredne in predmetne stopnje, preko katerih so ob glasbi, petju in plesu tudi gledalci občutili povezanost in enotnost.

Najprej smo se prepustili petju 7. b razreda, ki nam je s skladbo z naslovom Slovenskega naroda sin ob spremljavi kitare pričaral pristno čustveno doživetje. Na nastop jih je pripravil  Marko Majerle. Sledil je glasbeni kvartet pihal učencev glasbene šole, Neže Zajc in Jaka Zajca ter Ajde Kastelic in Nine Rajer, ki nas je očaral z interpretacijo skladbe Joy to the world. Učenci 2. razreda so pod vodstvom Neje Zaplotnik zazibali boke in nas s plesom popeljali na lučke, otroški pevski zbor pa nam je s čudovitim petjem pod vodstvom Vanje Peček Janoš pričaral skoraj prave snežinke. Ob spremljavi prečne flavte in violine so zapeli dve skladbi – Sneženi mož ter Snežinke. Na oder so pod vodstvom Bojane Miklič prvič stopili tudi naši najmlajši učenci, prvošolci, in razveselili srca vseh prisotnih. Dečki so pogumno deklamirali pesem z naslovom Snežinke balerinke, deklice pa so jih spremljale z drobnimi baletnimi koraki. Vzdušje je dodatno zaživelo s plesnima točkama, ki sta nas popeljali v božične ritme ter ritme Retro banda. Učence plesno-gibalnega krožka je na živahen nastop pripravila Helena Barle, učenci 6. razreda pa so cik-cakali pod vodstvom  Darje Kos Strmec. Ob koncu prisrčnih nastopov nas je še zadnjič v letu 2023 nagovorila ravnateljica Barbara Maver. Njene misli so nas povezale z vtisi, ki jih prinaša državni praznik, ter občutki, ki nas obdajajo v pričakovanju prihajajočega božiča in novega leta. 

Prireditev smo zaključili tako, kot smo jo začeli, in sicer s petjem. Skladbe Božič pri nas, Božični čas in Silvestrski poljub so tokrat zazvenele po vsej telovadnici, saj smo se skupaj z mladinskim pevskim zborom prepustili prazničnemu vzdušju in tako z optimizmom, pripravljeni na novo poglavje v letu 2024, sklenili še eno šolsko leto.

Program sta koordinirala Matic Košir in Tjaša Mrvar.

Pripravila: Tjaša Mrvar