Izmenjava Hirschaid 2023

Prejšnji teden smo se učenci 8. razredov udeležili enotedenske mednarodne izmenjave z realno šolo Hirschaid v Nemčiji. Na izmenjavo smo se z avtobusom odpravili v ponedeljek, 8. maja, v zgodnjih jutranjih urah. Ko smo pozno popoldne prispeli v Hirschaid, smo najprej spoznali nemške učence, ki so bili naši partnerji v izmenjavi in s katerimi smo preživeli ta teden. Nato smo se odpravili v domove družin, katerim smo bili dodeljeni.

Naslednji dan zjutraj smo se dobili v šoli, od tam pa smo vsi skupaj, slovenski in nemški učenci, odšli do bližnje vasi Frensdorf, kjer smo si ogledali kmečki muzej. V muzeju smo se udeležili različnih dejavnosti, kot sta peka kruha in izdelava masla. Dejavnosti so bile izjemno zanimive in poučne. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko smo skozi dejavnosti spoznali način kmečkega življenja nekoč. Po ogledu muzeja smo se zapeljali do jezera, kjer smo imeli piknik. Nekateri učenci so igrali odbojko, nekateri pa so samo uživali na soncu.

V sredo smo se že takoj zjutraj z avtobusom odpravili v sosednje mesto Nürnberg, kjer smo si najprej ogledali muzej nemških železnic. Všeč mi je bilo tudi, ko smo se sprehodili po mestu in tam občudovali njegove znamenitosti. Na koncu smo imeli še nekaj prostega časa, da smo si lahko privoščili kakšen sladoled in raziskovali trgovske ulice mesta.

Četrtkovo dopoldne pa smo preživeli v šoli, kjer smo programirali robote, igrali ukulele in odbojko. Nad delavnicami smo bili navdušeni, saj smo počeli tudi stvari, ki jih pri nas v šoli še nismo. Popoldne smo imeli prosti čas, katerega smo preživeli vsak pri svoji partnerski družini.

V petek zjutraj smo se poslovili od naših partnerskih družin in nemških učencev, nato pa nas je čakala dolga vožnja nazaj v domačo Slovenijo.

Izmenjava je dobra izkušnja za učenje tujega jezika in krepitev samozavesti. Z njo smo spoznali način življenja v drugih okoliščinah in nove prijatelje.

Zapisala:

Julija Maver, učenka 8. razreda