Pohod po rimski poti

Peti razredi Ambrusa, Krke in Zagradca smo se prvič po šoli v naravi v Čatežu združili še na pohodu po rimski poti. In kje se nahaja? Bližje kot si mislimo! Izpred šole v Zagradcu smo se napotili proti Tolčanam, Češnjicam in Valični vasi.

Vznemirjalo nas je dejstvo, da hodimo prav tam, kjer so nekoč potovali rimski vojaki. Predstavljali smo si, da so nekaj metrov pod cesto, kjer stojimo, prav zares ostanki preteklosti, ki pričajo o pestrem življenju tistega obdobja.

Prvi postanek smo imeli pred ogromno Staro vaško lipo. Veste zakaj se imenuje stara? Ker njena starost sega preko 800 let. Poskusili smo skleniti roke okrog njenega debla. Kip kužnega znamenja v neposredni bližini nas je opominjal na to nalezljivo bolezen, ki je pustošila v obdobju srednjega veka. Na tem mestu je 12 vaških mož opravljalo »gorske sodbe« v povezavi z zemljiškimi spori in drugimi »nečednostmi«.

Naše utrujene noge smo spočili v objemu vinogradov pred cerkvijo Sv. Jožefa, ki je v obliki štiriperesne deteljice. Ogledali smo si tudi bolj skromno notranjost. S seboj smo imeli poleg kompasov tudi zemljevide Slovenije in turistične karte Občine Ivančna Gorica, s katerima smo se orientirali, razbrali nadmorsko višino in določali v katerih smereh so različna naselja. Prehodili smo več kot 7 kilometrov!

Hvala Mateji Jere Grmek za izčrpne zgodovinske informacije in izkušeno vodenje.

Zapisala: Nika Bracovič Blatnik

Foto: Nika Bracovič Blatnik, Mateja Jere Grmek