V ponedeljek, 10. junija, smo imeli učenci 6. a in 6. b kulturni dan na Gorenjskem. Najprej smo obiskali Vrbo, domačo vas našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Prijazna vodička nam je približala pesnikovo življenje z zanimivimi zgodbami, nato smo si ogledali pesnikovo rojstno hišo in se sprehodili do cerkve sv. Marka, ki jo je pesnik tudi omenil v svoji pesmi, posvečeni Vrbi.

Sledil je obisk domačije pisatelja Janeza Jalna, najbolj poznanega po romanu Bobri. V hiši nas je pričakal zgovoren pisateljev pranečak ter nam predstavil hudomušnega pisatelja in njegove prigode.

Nekaj kilometrov stran je živel še en slovenski pisatelj, in sicer Fran Saleški Finžgar, ki je med drugim napisal roman Pod svobodnim soncem. Ogledali smo si njegovo domačijo in poslušali radijski posnetek, v katerem je pisatelj govoril o svojem otroštvu. Izvedeli smo, da je globoko spoštoval svojega očeta, ki mu je s svojim zgledom in vzgojo dal dragocene napotke za življenje. 

Naša zadnja postojanka je bila rojstna hiša Matije Čopa, velikega prijatelja Franceta Prešerna. Tam smo si ogledali kratek film, ki je zaobjel naše celotno popotovanje.