Evropski dan jezikov (EDJ) 2021 predstavlja že 20. zaporedno leto praznovanja evropske jezikovne in kulturne raznolikosti.

Na pobudo Sveta Evrope od leta 2001 vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov, s katerim podpiramo večjezičnost, medkulturno razumevanje in osveščamo o jezikovni in kulturni pestrosti Evrope.

Evropski dan jezikov na svojevrsten način obeležujemo tudi na Osnovni šoli Zagradec. V letošnjem letu se je k sodelovanju na aktivnostih ob evropskem dnevu jezikov prijavilo kar 45 učencev 7. in 8. razreda.

Aktivnosti so potekale v dveh delih; v torek, 21. septembra, smo v šoli organizirali delavnice, na katerih so učenke in učenci spoznavali kulturne znamenitosti glavnega mesta Slovenije, Ljubljane. V angleščini in nemščini so pripravili kratke opise posameznih znamenitosti.

Drugi del dejavnosti se je odvil v četrtek, 23. septembra, ko smo se z vlakom odpeljali v Ljubljano, kjer so učenke in učenci samostojno raziskovali staro mestno jedro, poiskali znamenitosti, za katere so v šoli pripravili opise, opise prebrali in se pri tem posneli, nato pa na ulici ustavili še nekaj turistov iz tujine in jih povprašali o njihovem doživljanju Ljubljane.

Učenke in učenci so se z navdušenjem sprehajali po ulicah, iskali znamenitosti in se pogovarjali s turisti. Sonce, ki je z žarki na ta topel jesenski dan osvetljevalo kotičke starih ljubljanskih ulic, je dnevu dodalo še kanček čarobnosti.

Polni vtisov, tistih, vtisnjenih v spomin, in tistih, ujetih s kamerami pametnih telefonov, smo se z vlakom v zgodnjih večernih urah podali proti domu.

Z učenjem tujih jezikov si otroci in odrasli odpiramo vrata v svet. Za vse vedoželjne je Evropski center za moderne jezike pripravil prikupno infografiko z naslovom 20 stvari, ki jih še niste vedeli o evropskih jezikih. Ogledate si jo lahko na povezavi: v angleščini, v nemščini.