Vabimo vas v Letno gledališče na Muljavi k ogledu gledališke predstave SIN SLOVENSKEGA NARODA z orisom življenja pisatelja in urednika Josipa Jurčiča.

Leto 2021 je prava priložnost za oživitev življenja Josipa Jurčiča in razmer, v katerih je živel, ter za prevetritev njegovega pomena za narod. Mineva 140 let od njegove smrti in razglašeno je Jurčičevo leto.

Predstava nas popelje čez štiri ključne postaje Jurčičevega življenja: gremo od Jožeka k Josipu, gremo od pisatelja k novinarju in uredniku, gremo od muljavske dolenjščine do starega blagozvočja Jurčičeve slovenščine do današnjega pogovornega jezika, ki izgublja narečne značilnosti.

Na tej poti se srečujemo s predmeti, ki so bili za delovanje in življenje včasih nepogrešljivi, danes pa jih ne poznamo več, in tudi s »predmeti«, brez katerih ta hip ne znamo več živeti.

Predstava utrjuje dognanje, da nas otroštvo življenjsko zaznamuje: občutek za homogeno skupnost – konkretna beseda, delavnost, resnica in brezpogojna empatičnost – je Josipa vodil vse do zadnjega.

Sin slovenskega naroda

Uprizoritev je nastala po dramskem besedilu naše učiteljice Dragice Šteh v režiji Simone Zorc Ramovš, v njej pa nastopa ansambel kulturnih ustvarjalcev zelo pisanih generacij, ki so stari od 12 do 74 let, med katerimi so tudi učenci OŠ Zagradec: Oton Koščak, Maks Bradač, Nejc Lukman Pavlin, Ajda Bradač, Manca Perko in Lovrenc Tratar.

Premiera bo v petek, 24. 9. 2021, ob 19.30, ponovitev pa v nedeljo, 26. 9. 2021, ob 19.30.

Več informacij na www.jurcicevapot.si.