V torek, 15. junija, so se od sošolcev, učiteljic in učiteljev poslovili učenci 9. a in 9. b razreda Podružnične šole Zagradec. Kljub maskam na obrazu in omejenemu številu gledalcev v športni dvorani so pripravili nepozabno valeto. Po uvodni predstavitvi obeh razredov so najprej obujali spomine na otroška leta, nato pa vsi skupaj zaplesali ob ritmih skrbno izbrane glasbe in koreografije, ki so jo v celoti sestavili sami. Zatem so nas B-jevci do solz nasmejali z omizjem na temo Šolanje na daljavo, A-jevci pa so se prelevili v prave rokerje in nam ob spremljavi sintetizatorja, električne kitare ter električnih bobnov zapeli znano pesem Ne bom pozabil na stare čase. Za prijetno vzdušje v dvorani sta s svojima harmonikama poskrbela še učenca Gašper Mojškerc iz 9. aZ  in Matija Kastelic iz 9. bZ.

Tudi zagraške devetošolke in devetošolci so v devetih letih osnovnošolskega izobraževanja pridno brali ter se udeleževali športnih tekmovanj in tekmovanj iz znanja. Najuspešnejšim devetošolcem je priznanja podelil gospod ravnatelj Marjan Potokar. Lepe besede in popotnico za naprej jim je namenila tudi vodja PŠ Zagradec, gospa Darja Strah.

Zlati bralci so tako v 9. aZ postali Mark Hren, Tone Hočevar in Črt Peterlin Šimec, v 9. bZ pa Vanja Fink, Nejc Koselj, Peter Plevel in Matija Kastelic.

Za večletno prizadevno delo v oddelčni skupnosti so bila priznanja podeljena  Nataliji Ferlin, Nejcu Hrovatu in Ani Urbančič Novak iz 9. aZ, v 9. bZ pa Inji Amon, Jerneji Bregar, Vanji Fink in Tari Strajnar Zupanc.

Najuspešnejša športnika 9. razredov na Podružnični šoli Zagradec sta postala Maja Škufca in David Perko iz 9. aZ.

Za odlične dosežke na tekmovanjih iz znanj je zlato priznanje iz Vesele šole in srebrno Proteusovo priznanje iz znanja biologije prejel Nejc Koselj iz 9. bZ.

Najuspešnejši učenec naravoslovnega področja na Podružnični šoli Zagradec za šolsko leto 2020/21 je postal Nejc Koselj iz 9. bZ.

Zagraško valeto so devetošolci sklenili s pesmijo z naslovom Vsak po svoje, nato pa so se po poslovilnem govoru obeh razredničark z malho znanja, spominov in modrosti poslovili od hrama učenosti.

Razredničarka 9. aZ Nataša Rebec Lukšič sem ob slovesu svojim učencem naklonila sledeče misli:

»Moji dragi fantje in dekleta! Prišli smo do konca, pa vendar do začetka. Naša šolska ladja je po devetih letih plovbe varno prispela v pristan. Pot je bila dolga, morje pa mnogokrat razburkano, a mi se nismo vdali. Pogumno smo jadrali proti zastavljenemu cilju in si nabirali novih življenjskih izkušenj. V letih, ki sem jih preživela z vami, sem se veliko naučila, za kar sem vam iz srca hvaležna. Pogumno stopajte prihodnosti naproti, vsak po svoji srčni poti. Sprejmite vse izzive, ki vam jih bo ponudilo življenje, in ostanite zvesti sebi, svojim vrednotam!«

Razredničarka 9. bZ Suzana Klopčič pa se je od svojih varovancev poslovila z naslednjimi besedami:

»Dragi 9. bZ, hvaležna sem, da sem postala vaša razredničarka. Vedite, da ste edinstveni, iznajdljivi, med seboj zelo različni. V vaš razred je bilo vedno prijetno stopiti. Velikokrat ste pogovor zapeljali v drugo smer in v očeh sem videla vašo igrivost, ker vam je uspelo …  Ostanite polni življenja, idej in igrivosti in pojdite tja, kamor vas vodi srce. In dragi moji otroci, sledite svojim sanjam, dovolite staršem, da vam povedo svoje mnenje, in se povzpnite tja, kamor si želite. Življenje vas pričakuje. Srečno, pojdite vi po svoje …«

Pripravila: Nataša Rebec Lukšič, prof.