Četrti razred je na prvi junijski dan izvajal naravoslovni dan pod imenom Pastirske igre.

Zjutraj smo se odpravili peš proti Drašči vasi, k rojstni hiši Ivanke Mestnik. Na poti do tja smo si nadeli rokavice, vzeli s sabo dve vrečki za smeti in ob cesti pobrali smeti.

Ko smo prišli v Draščo vas, nas je tam pričakala gospa Slavka Vidic. Odpeljala nas je do spominske sobe Ivanke Mestnik. Tam smo si lahko ogledali njena pisateljska dela in priznanja, ki jih je dobila tekom let. Razgledali smo si tudi preostanek hiša. Hiša je obnovljena v starinskem slogu, opremljena s pohištvom in pripomočki, ki so jih uporabljali naše babice in dedki. Učenci so bili navdušeni. V sosedjem prostoru smo si ogledali razstavo likovnega in literarnega natečaja, na katerem smo sodelovali tudi sami.

Po ogledu domačije smo si privoščili malico, nato pa smo se na vrtu domačije igrali stare pastirske igre, ki so se jih včasih igrali pastirci, medtem ko so pasli živino. Igrali smo se igre: ciljanje koze, nebesičaljska šola, balinanje koze in met obročkov. Vsi igralni pripomočki so bili iz lesa, prav taki, kot so jih včasih uporabljali pastirci. Učenci so uživali v igrah, čeprav nekatere niso bilo enostavne.

Po igrah smo se zahvalili gostiteljici, da smo lahko dan preživeli na njeni domačiji. Odpravili smo se nazaj peš v šolo. Na poti do šole pa smo bili pozorni še na travniške rože in trave ter jih s pomočjo slikic in imen, ki so jih imeli v roki, poskušali poimenovati.

Dan je hitro minil in čudovit sončen dan je poskrbel, da smo veliko novega izvedeli in se naučilii.

Zapisala: Helena Barle