Tokrat se je poslavljal samo en razred. Zelo poseben razred. V zelo posebnih razmerah. 9.Z sestavlja 27 izjemnih posameznikov (v starih časih, ko se je ob koncu leta še imenovalo odlične uspehe, bi 14 učencev tega razreda doseglo odličen uspeh). Ker so dobršen del drugega ocenjevalnega obdobja, tako kot vsi ostali slovenski šolarji, preživeli doma in se šolali na daljavo, je bil tudi konec šolskega leta neizbežno zaznamovan s tem. Konec koncev se zaradi ukrepov in omejitve, ki jih je bilo treba upoštevati po vrnitvi v šolske klopi, dolgo sploh ni vedelo, če in kako bomo izvedli tako pričakovano zaključno slovesnost. Vztrajnosti, iznajdljivosti, srčnosti in ustvarjalnosti fantov in deklet iz 9. Z gre pripisati še en izjemen, čustven in nepozaben večer v športni dvorani PŠ Zagradec.

Slovesnost se je začela s slovensko in evropsko himno, ki so jo devetošolci izvedli na balkonu, za ograjo – kot bi hoteli povedati, da jim nobena ovira in omejitev, ne more skaliti slovenskega ponosa. V dvorano so prikorakali v ritmu zmagovalne evrovizijske popevke iz leta, ko so drug za drugim prihajali na svet. Razen Jožeta, ki se je rodil nekaj mesecev prej in ima za rojstno letnico MMIV. Pozdravil in nagovoril jih je ravnatelj Marjan Potokar, ki ni skoparil s pohvalami na njihov račun, predvsem pa je izpostavil pomen zvestobe vrednotam. »Želim si, da ste trdno na svojih nogah in da se zavedate kaj v življenju želite. Bodite odločni in hkrati realni. Od vas bo odvisna vaša in tudi naša prihodnost in v kolikšni meri lahko vplivate na tokove prihodnjih dogodkov. Vsekakor pa, če že govorim o svobodi, imate pred seboj neprecenljivo svoboščino in to je, da imate še vedno možnost izbire. Izkoristite jo.«

Ravnatelj je še posebej pohvalil najbolj prizadevne in najuspešnejše učenke in učence.

Jože Hočevar in Patricija Kastelic sta prejela priznanje zlatega bralca. Gal Koščak je prejel srebrno priznanje v tekmovanju iz geografije in priznanje za zlatega bralca. David Poljanec je prejel srebrno priznanje na tekmovanju iz angleščine.  Športnica PŠ Zagradec je postala Maja Mohorčič, športnik celotne OŠ Stična pa Martin Bradač.

Posebno priznanje za večletno prizadevno delo v oddelku so prejeli: Ajda Grabrijan, Nina Jernejčič, Nika Prašnikar, Jernej Miklič, Karolina Bregar in Tanja Škufca, ki je prejela tudi srebrno Cankarjevo priznanje, srebrno priznanje iz geografije, razvedrilne matematike, priznanje zlatega bralca obenem pa je postala tudi najuspešnejša naravoslovka PŠ Zagradec.

Zbrane je nagovorila tudi vodja šole Darja Strah. »Četudi ne veste, kaj vas čaka, bodite drzni in predani, ne obupajte, spoštujte sebe in druge, ostanite prijatelji ter ostanite zaljubljeni v svoje življenje … saj je to ena izmed največjih popotnic za prihodnost. Znanje, ki vam je položeno v roke, je dediščina, ki jo bogatite in nekega dne zvesto prenesite na svoje otroke. Stremite k napredku, ne k popolnosti.«

Zbrane je pozdravila in se zahvalila za sodelovanje tudi predstavnica staršev, Nataša Zaletelj.

Sledil je prisrčen program, s predstavitvijo šolske znamenitosti »cveka«, občutena recitacija pesmi Stezice, Mike je zaigral na harmoniko, ves razred pa se je predstavil še s plesno koreografijo in zaključno pesmijo Prijatelj.

Iz srca se zahvaljujemo prizadevnim staršem ter krajevnim skupnostim Zagradec, Ambrus in Krka za presenečenje po valeti.