V sredo, 18. septembra 2019, smo učenci in učenke 8. aZ in 8. bZ v družbi osmošolcev s PŠ Višnja Gora ter učitelji spremljevalci v okviru kulturnega dne spoznavali znamenitosti Škofje Loke.

Naše delo je potekalo v dveh skupinah. Najprej nas je pot vodila do Loškega gradu, kjer smo si ogledali nekaj stalnih zbirk in pobliže spoznali zgodovino Škofje Loke ter njene bližnje okolice. Nato smo se odpravili do Škoparjeve hiše, ki stoji sredi grajskega vrta. Izvedeli smo, da je bila zgrajena v 16. stoletju in da so v njej prebivali preprosti ljudje (kajžarji) oziroma kmetje, ki so si hrano pripravljali v črni kuhinji. Na vzpetini Krancelj, pod katero stoji današnji Loški grad, je v srednjem veku stal grad, imenovan Zgornji stolp, ki je imel predvsem obrambno vlogo.

Zatem smo se podali še na ogled samega mestnega jedra. Sprehodili smo se po Mestnem trgu in Spodnjem trgu ter si ogledali cerkev svetega Jakoba. Pot nas je vodila mimo najlepše hiše v Škofji Loki – znamenite Homanove hiše, ki pa je bila žal v potresu leta 1511 poškodovana. Med drugim smo tudi izvedeli, da so nekdanji prebivalci Škofje Loke hodili po vodo k mestnemu vodnjaku in da sta bili nekdaj v Škofji Loki dve šoli: v Loškem gradu so se šolale deklice, v bližini cerkve svetega Jakoba pa dečki.

Na kulturnem dnevu smo se imeli zelo lepo, zabavali smo se in izvedeli veliko novega.

Zapisali: učenci 8. aZ in 8. bZ