Prejšnji teden, v četrtek 16. maja, je Podružnična šola Zagradec gostila zaključno prireditev projekta »Že berem sam«. Gre za projekt Mestne knjižnice Grosuplje – enota Ivančna Gorica, ob podpori knjižnice in ob sodelovanju staršev pa ga izvajamo učiteljice vseh drugih razredov Osnovne šole Stična in tudi nekaterih drugih šol. Namen projekta je ozavestiti vlogo in pomen branja za otroke ter širiti bralno kulturo. V ta namen smo učiteljice tekom celega leta izvajale različne bralno obarvane dejavnosti za otroke, projekt pa smo prejšnji teden slavnostno zaključili.

 

Zaključek projekta je po drugih razredih naznanil  obisk  bralke Tince. To je knjižna junakinja iz zgodbe Ksenije Medved Kako sem postal zeleni bralček. Tinca je drugošolcem izročila zeleno majico kot nagrado za trud in kot znak zelenih bralcev. Majice sicer podarja župan Občine Ivančna Gorica, gospod Dušan Strnad, ki je promotor branja.

 

V teh zelenih majicah so učenci z Muljave, s Krke, iz Ambrusa in seveda iz Zagradca prišli na zaključno prireditev, ki je bila zares slavnostna. Posebni gostje, vsebina programa, enotna oblačila in prijeten ambient šolske knjižnice na PŠ Zagradec so dali projektu dodatno težo, na obrazu učencev pa je bilo prepoznati zadovoljstvo in ponos za pridobljeni naziv »zeleni bralec« oz. »zelena bralka«. Knjižničarke so mladim bralcem pripravile razgiban program. Najprej smo si  o zorenju bralcev ogledali  filmček Maje Miklavčič, ki je bil posnet na podlagi prej omenjene zgodbe. Ilustrator in avtor likovne podobe  zelenega bralca in zelene bralke – gospod Jure Kralj –  je skupaj z bralko Tinco ob nazornemu prikazu s kamišibajem predstavil postopek  nastajanja knjige po korakih – od ideje do domače knjižne police. Zbrane zelene bralce pa sta nagovorila tudi gospod ravnatelj in župan Občine Ivančna Gorica, ki sta prav tako poudarila pomembnost branja.

Projekt je za drugošolce v letošnjem šolskem letu zaključen. Verjamem, da se bo na šoli izvajal tudi prihodnja leta z novimi drugošolci. Proces zorenja bralcev se nadaljuje vsak dan, povsod in za vse.

 

Zapisala: Urška Korošec