UDELEŽBA UČENCEV PŠ ZAGRADEC NA ZAKLJUČKU NATEČAJA OB MEDNARODNEM LETU PERIODNEGA SISTEMA

V petek, 26. 4. 2019 smo se z 22 učenci iz 8.Z in 2 učencema iz 9.bZ  udeležili zaključka natečaja ob mednarodnem letu periodnega sistema 2019 z naslovom Periodni sistem elementov – včeraj, danes, jutri v organizaciji Centra KemikUm, PeF v Ljubljani. Na natečaju so sodelovali osnovnošolci in dijaki.

Učenci so v avli Pedagoške fakultete v Ljubljani prikazali dela, ki so jih naredili na temo periodnega sistema elementov. Na razstavi smo si lahko ogledali različne družabne igre na temo periodnega sistema, pasjo kolekcijo za osebno nego, filme z različnimi eksperimenti, poslušali pesem z besedilom o periodnem sistemu in prelistali zanimivo zgodbo Perija na temo periodnega sistema. Na koncu smo si ogledali tudi dramsko igro Kemija v hrani.

Učenci 8.Z so v okviru izbirnega predmeta POK pripravili film o dejavnostih, ki so jih izvajali na temo periodnega sistema vrednot in so predstavljene tudi v šoli (izdelali so rebuse, uganke, misli, spise, značilnosti posameznega kemijskega elementa ter portret Dimitrija I. Mendelejeva). Učenci so povezali vsakodnevne življenjske vrednote s kemijo.

Vsi udeleženci so se lahko posladkali s kemijskimi palačinkami ter z domačim sladoledom, narejenim s pomočjo tekočega dušika.

Ob zaključku so podelili tudi nagrade. Učenci 8.Z so bili pohvaljeni za trud, Maša Žnidaršič in Žan Strmec iz 9.bZ pa sta prejela nagrado za napisano zgodbo Perija. Maša in Žan sta vabljena, da  predstavita krajši izsek iz svoje  zgodbe  na posebnem dogodku, ki bo 6. junija 2019 na Kemijskem inštitutu v Ljubljani v okviru 4. tedna Kemijskega inštituta.

 

Povezava za ogled filma 8.Z  https://www.youtube.com/watch?v=An6YCo5VvbE&feature=youtu.be

Mentorica: Suzana Klopčič