V torek, 9. aprila 2019, smo se učenci, ki obiskujemo izbirna predmeta šolsko novinarstvo in literarni klub, po pouku odpravili na zaključno ekskurzijo v ljubljanski svet medijev.

Najprej smo obiskali POP TV in Kanal A. Tam smo si sprva ogledali studio informativne oddaje »Svet na Kanalu A«. Prostor je bil velik in zelo visok. Na stropu je bilo zelo veliko luči in reflektorjev. Tu se nam je pridružil Gregor Trebušak, eden izmed voditeljev te oddaje. Predstavil nam je poklic TV-novinarja in nam razložil, kako nastane informativna oddaja.

Nato smo z gospo Elizabeto Šebela odšli v POP TV-jev studio, kjer snemajo osrednjo informativno oddajo 24 ur, Vreme, Pop in ter Preverjeno. Naša prijazna vodička nam je spregovorila nekaj besed o delu novinarjev na POP TV in o oddajah, ki nastajajo pod okriljem omenjene TV-postaje. Tudi sami smo se lahko preizkusili v vlogi TV-povezovalcev in posneli skupno fotografijo. Gospa, ki nam je razkazala studio, nam je pokazala tudi okolico studia in bili smo navdušeni.

Nazadnje smo si ogledali še studio, kjer snemajo med gledalci priljubljeno nedeljsko oddajo Zvezde plešejo. Izvedeli smo, da tekmovalci v njem vadijo ob sredah, četrtkih in petkih.

Nato nas je pot vodila do Radia 1, kjer sta nas sprejela simpatična in zgovorna Nina Igrutinovič in Rok Ostrež, ki sta za nas pripravila duhovito predstavitev Radia 1. Opazili smo, da govorita zelo hitro in brez mašil. Sledilo je še kratko, a prijetno druženje v studiu dveh primorskih kraljev – Tomaža Klepača in Iztoka Gustinčiča. Tam smo lahko prisluhnili kratkim poročilom in koristnim cestnim napotkom.

Stopili smo še v studio Radia Antena, kjer sta službovala voditelja Alen Podlesnik in Kaja Godeša. Nekaj punc je na koncu naredilo »selfi« z Alenom, ki se jim je podpisal na roko.

Po obisku Radia 1 smo odšli v Kolosej, kjer smo si ogledali zelo ganljiv film Mia in beli lev. Seveda brez kokic ni šlo. Po ogledu filma smo šli še v restavracijo s hitro prehrano in se prijetno okrepčani odpeljali proti domu. Imeli smo se odlično.

Inja Amon (7. bZ) in Ana Urbančič Novak (7. aZ), učenki izbirnega predmeta šolsko novinarstvo