V petek, 5. aprila 2019, so učenci 7. razredov PŠ Zagradec v okviru geografskega dne odkrivali Azijo – največjo celino sveta, ki te s svojo naravno in kulturno dediščino ter pisano sestavo prebivalstva naravnost očara. Spoznavali so zakonitosti monsunov in tajfunov, nato pa so se še pobliže seznanili s potresi in cunamiji.

Izdelovali so tudi plakate na izbrane teme v zvezi z naravnogeografskimi in družbenogeografskimi značilnostmi Azije, risali mandale, dekleta pa so se oblekla v tradicionalno indijsko oblačilo – sari.

V okviru geografskega dne smo na naši šoli gostili posebne goste z indijskega veleposlaništva v Ljubljani. S svojim obiskom nas je počastil gospod Param Jit Mann, indijski veleposlanik, ki je za nas pripravil izredno zanimivo predstavitev Indije, spremljali pa so ga še njegova tajnica ga. Mamta Talwar, učitelj joge g. Mukesh Chandra in prevajalka ga. Anja Podgornik. G. Mukesh Chandra je ob zvokih tradicionalne indijske glasbe za nas izvedel kratko demonstracijo joge, prav tako pa nam je prikazal kratko praktično vajo za odpravo stresa.

Naši prijazni gostje k nam niso prišli praznih rok. Za nas so pripravili okusno domače indijsko pecivo, s seboj pa so prinesli tudi veliko knjižnega gradiva, ki ga bodo lahko naši učenci prebirali v šolski knjižnici.

Nataša Rebec Lukšič