Prvi dan v Osilnici

Po dolgi vožnji smo končno prispeli v Osilnico. Sledilo je okusno kosilo, nato pa smo se odpravili na pohod po okoliških krajih, se dodobra nadihali svežega zraka ter si od blizu pogledali jelena. Prvi potep po deželi Petra Klepca smo zaključili s kratkim, a zanimivim predavanjem o občini Osilnica, ki je druga najmanjša občina v Sloveniji. Po večerji smo se pomerili v igranju namiznega nogometa; zmagovalki turnirja sta bili Nika in Pia L. s PŠ Višnja Gora. Nato pa smo se polni vtisov podali v svet sanj.

Drugi dan v Osilnici

Preživeli smo zelo zanimiv dan. Dopoldne smo se preizkusili v lokostrelstvu in plezanju po plezalni steni, kjer  je vrh dosegla le peščica učencev PŠ Zagradec, vsi pa smo na lastni koži občutili težavnost te športne discipline. Izvedeli smo zanimive stvari o medvedu, ki je v osilniški občini za ljudi čisto vsakdanja žival. Pravijo mu kralj kočevskih gozdov. Dobili smo koristne napotke, kako se obnašati v primeru srečanja z rjavim kosmatincem. Odšli smo tudi do preže in v blatu videli pravi odtis medvedje šape.

Popoldne smo raziskovali rastlinstvo. Naučili smo se o različnih vrstah rastlin, ki rastejo na tem področju, in jih prepoznavali. Po večerji si je ena skupina privoščila plavanje v bazenu, druga pa ogled filma.

Tretji dan v Osilnici

Tretji dan našega bivanja v Osilnici je bil športno-ekološko obarvan. Zopet smo se razdelili v dve skupini in pričeli z delom. Prisluhnili smo zanimivemu predavanju o vodi in o pomenu le-te za življenje na Zemlji, si ogledali biološko čistilno napravo, prav tako pa smo se sprehodili do reke Kolpe, kjer smo se lahko preizkusili v ribolovu in metanju kamenčkov v reko ali pa uživali v prečudovitem zimskem dnevu v osrčju narave.

Po okusnem kosilu so se učenci pomerili v igrah Petra Klepca, kolesarili in izdelovali rože iz krep papirja. Sledilo je še potopisno predavanje o potepanju po Nepalu, nato pa sproščanje v bazenu oziroma ogled animiranega filma.

Sonce, prijetno druženje z vrstniki, vrhunski animatorji in okusna hotelska hrana so zagotovo pripomogli k temu, da se je tudi ta dan zapisal v našo knjigo prijetnih spominov.

Šola v naravi je zakon!

Še včeraj smo se učili o rjavem medvedu – kralju kočevskih gozdov, danes pa so naše mlade literarne ustvarjalke že spesnile pesmico o teh mogočnih, a prikupnih kosmatincih, na katere so prebivalci Osilnice zelo ponosni.

MEDVEDI V OSILNICI

Z avtobusom smo v hotel prispeli,
da bi tu en teden preživeli.
V hotel Kovač smo se namestili
in si svoje sobe uredili.

Tukaj zdaj se o Osilnici učimo
in o medvedih govorimo.
Tu medved je najmogočnejša žival,
saj je že pred leti tukaj stanoval.

Medvedi orjaške so živali
in bi radi v miru stanovali.
Pri tem jih mi, ljudje, motimo,
ker v njihovem življenjskem okolju hodimo.

Medved največ se z rastlinstvom prehranjuje
in nas, ljudi, na svojem jedilniku sploh ne obožuje.
Medvedi se nam zdijo zanimivi,
ker so mehki, puhasti in igrivi.

Jerneja, Tara in Vanja iz 7. bZ