V vikendu 30. 11.–1. 12. 2018 smo v Domu Zapotok na Kureščku organizirali astronomski tabor za nadarjene učence 8. in 9. razreda OŠ Stična. Tabora se je udeležilo 19 učencev. V domu smo prebivali skupaj z učenci OŠ Milana Šuštaršiča iz Ljubljane.

Ob prihodu smo si pripravili ležišča in se malo sprostili. Sledile so spoznavne delavnice, kjer smo se medsebojno spoznavali z učenci iz Ljubljane. Skupina učencev »kuharjev« se je lotila priprave večerje, kajti namenili smo se, da si bomo vse obroke pripravili sami. Glavno vlogo pri tem so imeli učenci iz OŠ Milana Šuštaršiča v okviru izbirnega predmeta sodobna priprava hrane. Ostali »astronomi« smo se spoznali z zvezdnimi kartami, programom Stellarium. Večerja je bila najboljši del dneva (makaroni »po astronomsko« in čokoladni puding »temna snov«), kajti na koncu nas je čakalo pomivanje posode – najboljša stvar!

Po večerji smo prisluhnili navdihujočemu predavanju Matica Smrekarja o tem, kako je nastalo vesolje. Predavanje je bilo zelo zanimivo, poučno in hkrati tudi zabavno. Ker nam vreme ni šlo na roko, smo zvečer imeli delavnice, kjer smo sestavili teleskop iz dveh zbiralnih leč in z modeli prikazali mrke ter lunine mene. Namesto opazovanja zvezd smo imeli opazovanje tabornega ognja. Nad ognjem smo si spekli slastne hrenovke, jabolka in naredili poseben toast. Tudi glasbe in plesa ni manjkalo.

Naslednje jutro smo reševali naloge iz astronomije in na zunanjem igrišču naredili model Osončja. Obiskalo nas je tudi Sonce, ki smo ga opazovali skozi posebna očala. Kmalu je bilo kosilo in že smo se morali odpraviti domov. Zaradi astronomskega tabora v Domu Zapotok na Kureščku nam je astronomija postala še bolj všeč.

VTISI:

Vesela sem, da sem se udeležila tabora, kjer sem spoznala veliko novih prijateljev. Bili smo kot eno, čeprav smo bili iz različnih šol.

Prvič in verjetno zadnjič pa je bilo zelo, zelo zabavno umivanje posode!

Astronomski tabor mi je bil zanimiv. Najbolj všeč mi je bila delavnica z zvezdnimi kartami.

Bilo je super, samo prekratko.

Bilo mi je všeč, ker smo imeli veliko časa za druženje.

Na taboru mi je bila všeč peka hrenovk na ognju in druženje s prijatelji. Zanimivo mi je bilo predavanje o vesolju.

Hrana je bila odlična, veliko smo se naučili in tudi zabave ni manjkalo.

Učiteljici: Suzana Klopčič in Vesna Zimic Gluvić