V  PETEK, 17. 11. 2018, SMO ŠLI K NAŠEMU  SOŠOLCU  DAVIDU  DOMOV, KER IMA KMETIJO. ŠLI SMO PEŠ – TAKOJ PO TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU.

NA KMETIJI MAVER  IMAJO  RAZNE  ŽIVALI:  KRAVE, BIKCA, KOKOŠI IN KUŽKA. OGLEDALI SMO  SI PREDVSEM,  KAKO  SE  DELA  MASLO. TO SE NAREDI TAKOLE: NAJPREJ  LOČIMO  SMETANO  OD  MLEKA S  POMOČJO POSNEMALNIKA.  SMETANO POTEM ZAVREMO IN JO DAMO V POSODO ZA HLAJENJE. OHLAJENO IN ZORJENO DAMO V STROJ ZA MASLO – V ELEKTRIČNO PINJO.

VSE TO NAM JE DAVIDOVA MAMICA TUDI POKAZALA. MEDTEM KO JE MASLO NASTAJALO V PINJI, SMO IMELI UČENCI PRAV POSEBNO NALOGO. V DVA STEKLENA KOZARCA SMO DALI TEKOČO SMETANO ZA STEPANJE. POKRILI SMO JU S POKROVČKOM. KOZARCE SMO POTEM TRESLI NA VSO MOČ, DOKLER NI NASTALO MASLO. TRESLI SMO VSI, KER JE BILO ZA ENEGA PRENAPORNO. ŠE DAVIDOVEMU OČIJU JE BILO TREBA POMAGATI. V TEM ČASU SE JE NAREDILO MASLO TUDI V PINJI. POTEM SMO GA STISKALI, DA SE JE IZLOČIL PINJENEC. NATO JE GOSPA NATAŠA MAVER, DAVIDOVA MAMICA, ZA NAS PRIPRAVILA KRUH, MED, MASLO, ČAJ IN SADNO BAZO, KI JO UPORABLJAJO ZA IZDELOVANJE SADNIH JOGURTOV. TO VSE SMO POSKUSILI IN SE TAKO „NAPOKALI“, DA NISMO MOGLI POJESTI ŠOLSKE MALICE. KO SMO POJEDLI, SMO MASLO  OBLIKOVALI S  POMOČJO MODELČKOV. MASLO JE BILO V OBLIKI STORŽA  ALI KOLAČKA IN LAHKO SMO GA VZELI DOMOV. ZA DOMOV JE VSAK DOBIL TUDI 1 JOGURT. VIDELI SMO CELO TOVORNJAK S CISTERNO. PRIŠEL JE, KER JE POBRAL MLEKO, DA BI GA ODPELJAL V LJUBLJANO V MLEKARNO. PREDEN  SMO SE VRNILI V  ŠOLO, NAM JE ANITA, DAVIDOVA SESTRA, POKAZALA  ŠE DVA ČISTO MAJHNA  TELIČKA.

IMELI  SMO  SE  ZELO  LEPO PA ŠE  NAUČILI  SMO  SE, KAKO SE NAREDI MASLO IN  KAJ  VSE  SE  DELA  NA  KMETIJI.

 

NAPISALI  UČENCI  2.Z  RAZREDA S  POMOČJO UČITELJICE URŠKE KOROŠEC