SVITOV DOGODEK na PŠ Zagradec

V ponedeljek, 28. maja, je v sodelovanju ZD Ivančna Gorica in PŠ Zagradec na šoli potekal tako imenovani SVITov dogodek. NA pobudo Mateje Kocjan sestre v referenčni ambulanti, ZD Ivančna Gorica, so učenci izdelovali plakate, pisali pesmi in izdelovali izdelke povezane z zdravjem in spodbujanjem k skrbi za preprečevanje bolezni. Učenci so se pod vodstvom učiteljev in učiteljic zelo lepo odzvali na povabilo in tako je prireditev pospremila tudi razstava njihovih izdelkov. Obiskovalci so se pred šolo lahko sprehodili skozi model črevesja, in se seznanili z možnostmi bolj zdravega načina življenja in prehranjevanja.

Prireditev, ki sta jo povezovali Nika Prašnikar in Mojca Zupančič, učenki sedmega razreda, smo začeli s himno, nato nas je pozdravila ga. Marta Praznik, pomočnica direktorja ZD Ivančna Gorica. V svojem nagovoru je predstavila državni program SVIT, ki skrbi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka, na debelem črevesu in danki. Poudarila je, da se moramo za odzivnost na program truditi vsi, saj je zdravje temeljna vrednota našega skupnega bivanja.

Zbrane je z dobrodošlico in veseljem ob dobrem sodelovanju pozdravila tudi vodja šole, ga. Slavka Nahtigal, ki se je stare starše imenovala kar čarobni prah za naše otroke. Spodbudila je navzoče k aktivnemu življenju in vključevanju v dejavnosti, ki jih šola izvaja v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Zagradec, Ambrus in Krka.

Vse navzoče je pozdravil tudi ravnatelj OŠ Stična, g. Marjan Potokar, ki se je direktorju ZD Ivančna Gorica, dr. Janezu Zupančiču zahvalil za pobudo in zgledno sodelovanje ter poudaril, da je vzgoja za zdravje eden od pomebnejših zgledov, ki jih odrasli lahko dajejo svojim otrokom.

O svoji izkušnji s programom SVIT in prebolevanjem raka je z vedrino in optimizmom spregovorila tudi gospa Marija Hrvatin, ambasadorka SVITa. Izrazila je veselje, ker je bila prireditev zasnovana kod druženje treh generacij in z osebno izkušnjo skušala pokazati, kako pomembno je pravočasno odkrivanje bolezenskih stanj.

Seveda pa na prireditvi ni manjkal pester in zabaven kulturni program. Zapeli sto člani otroškega pevskega zbora PŠ Zagradec, pod vodstvom prof, Slavke Nahtigal in pevci ljudskih pesmi Studenček, pod vodstvom g. Borisa Klemenčiča. S humoristično točko sta se predstavila Žane Hren in Maša Žnidaršič, učenca 8. B razreda, ki ju je za nastop pripravila prof. Vesna Zimic Gluvić. Za zaključek  je zapel in zaigral še ansambel Divja Kri.

Ob sklepu prireditve se je vodja projekta, Mateja Kocjan, zahvalila vsem sodelujočim in vsem, ki so se v zares velikem številu udeležili prireditve. Med pomebnejšimi gosti sta bila tudi podžupan občine Ivančna Gorica, g. Tomaž Smole in predsednica KS Zagradec, ga. Biljana Gartner