Zadnji šolski ponedeljek v mesecu so se učenci 8.aZ in 8.bZ ter 8.V z učitelji spremljevalci odpravili v Ribnico.

Zagraški učenci so se najprej ustavili v Rokodelskem centru v Ribnici. Na izbiro so imeli dve delavnici, lahko so izdelali katapult ali pa spletli košarico iz vrbovih vej. Vsa dekleta in Žan so se odločili za košarico, vsi drugi fantje pa za katapult.

Fantje so iz izdelanih kosov po navodilih učitelja naredili katapult, le-tega so tudi preizkusili v praksi. Enim je šlo zadevanje tarče zelo dobro, nekaterim pa malo slabše. A vsi so se pri tem zabavali in se seveda kaj naučili. Za dober zadetek je potrebno poznati kar nekaj fizikalnih lastnosti.

Dekleta so pa imela delavnico pletenja male košarice z vrbovimi vejami. Prijazna gospa jim je pokazala, kako naj ovijajo vrbove veje okoli nastavkov. Pri tem so morala biti dekleta zelo spretna. Gospa in naša učenka Karin sta nato pomagali vtakniti in oviti tudi ročaje. Nastala je lična košarica.

Po delavnicah se je prilegla malica, nakar smo odšli z vodičko v bližnji Ribniški grad, v katerem se nahaja Ribniški muzej. Ogledali smo si dve stalni zbirki (rokodelstvo in suhorobarstvo), nato pa v grajskem stolpu prisluhnili posnetku čarovniškega procesa. Kot smo zvedeli, je bilo na Slovenskem kar nekaj odmevnih čarovniških procesov, ki pa so se končali z ukazom Marije Terezije.

Na poti domov smo se ustavili še v Rašici pri Velikih Laščah, kjer smo prisluhnili pripovedi o Primožu Trubarju, njegovem delu ter razsvetljenstvu in si ogledali mlin ter Trubarjevo domačijo.

Darja Strah, prof.