V soboto, 14. 4. 2018, smo na šoli organizirali že drugi prazgodovinski dan, na katerem smo v obliki delavnic spoznavali Virsko mesto, v starejši železni dobi eno najpomembnejših postojank halštatske kulture v Srednji Evropi. Rdeča nit letošnjega srečanja je bilo železarstvo, obrt, ki je bila v obdobju od 800 do 200 let pred našim štetjem na Dolenjskem v polnem razmahu.

96 učencev in učenk z matične šole, s PŠ Zagradec in PŠ Višnja Gora ter 19 učiteljev mentorjev se je zjutraj zbralo na ploščadi pred športno dvorano, kjer sta nas v novo zgodbo popeljala kneginja Virna, lanskoletna junakinja prazgodovinskega dne, in knez Virej. Knežji par se je odločil omožiti hčerko Viro in ji poiskati najboljšega ženina. Ker so med snubci iz daljnih dežel tudi pretkani in pohlepni bojevniki, je knez Virej zaprosil šolarje, da Virskemu mestu pomagajo okrepiti moč.

Vse dejavnosti so se odvijale na Turistični kmetiji Grofija, na kraju, kjer je pred 2500 leti stalo Virsko mesto. Ob informativni tabli nam je arheolog, domačin Sašo Porenta, predstavil železnodobno naselbino in ostaline, ki jih danes še lahko vidimo.

Udeleženci so ustvarjali v desetih delavnicah, v katerih so – v vsaki na svoj način – spoznavali, kako je železo spremenilo življenje takratnih prebivalcev.

Več o prazgodovinskem dnevu si lahko preberete na spletni strani: http://www.os-sticna.si/?p=19483, kjer je tudi galerija fotografij.