V soboto, 18. 11. 2017, so se učenci OŠ Stična zbrali na matični šoli, da bi doživeli zanimivo popotovanje v nordijske dežele. V okviru projekta »Spoznavajmo dežele« smo na naši šoli že tretjič izvedli delavnice, tokrat na temo: »Pokukajmo na sever Evrope.«

Na raziskovalnem dnevu je sodelovalo 90 učencev (v dejavnosti so bili vključeni tako učenci matične šole kot tudi njihovi vrstniki s PŠ Višnja Gora in PŠ Zagradec).

Učenci so spoznavali Švedsko, Norveško, Finsko, Dansko in Islandijo: njihovo zgodovino in geografske značilnosti, mite in legende, vero in običaje, kulinariko, glasbo ter književnike, ki so se s svojimi deli uvrstili v sam vrh svetovne literature. Naše delo je potekalo v šestih skupinah – delavnicah, v katere so se učenci vključili po zanimanju.

Za prijeten začetek skupnega sobotnega druženja sta poskrbela navihana in razigrana Pika Nogavička ter njen zvesti prijatelj Ficko, pridružil pa se jima je tudi velemojster otroških pravljic – danski pravljičar Hans Christian Andersen, ki je zbranim učenkam in učencem na kratko predstavil potek delavnic.

Sledilo je potopisno predavanje o Islandiji, ki ga je za nas pripravil gospod Tadej Venta. Skrbno izbrane fotografije in zanimiva predstavitev so nas popeljale v samo osrčje Islandije, dežele,  ki s svojo prečudovito naravo ter umirjenim načinom življenja očara slehernega popotnika.

Sledilo je druženje z norveškimi vrstniki, ki so za naše učence pripravili prave, pravcate vikinške igre. Razdelili smo se v tri skupine po deset učencev: prva skupina se je na šolskem travniku v dveh ekipah pomerila v vikinški različici slovenske igre »zemljo krast«, pri kateri smo namesto trde asfaltne podlage uporabili travnik, kredo pa smo zamenjali z noži. Druga skupina se je pomerila v mini borilnih ročnih veščinah, tretja skupina pa v vleki vrvi.

Sledilo je delo v delavnicah …

Glasbena delavnica

V glasbeni delavnici so se učenci pod mentorstvom učiteljice Petre Rus Mušič in knjižničarja Kristijana Rešetiča (pridružila se jim je tudi novinarska ekipa) preko videokonference pogovarjali z Majo Keuc, slovensko predstavnico na Evrosongu leta 2011, ki že nekaj let živi na Švedskem. Naša simpatična in zgovorna sogovornica nam je povedala, da ji je življenje na Švedskem zelo všeč, da so tam ljudje prijazni, strpni in zelo napredni. V Stockholm se je preselila zaradi študija petja, ki ga je tudi že uspešno zaključila. Sedaj preživi večidel dneva v glasbenih studiih, kjer piše pesmi, vadi petje in snema pesmi. Na Švedskem jo moti v določenem delu leta predvsem mrak, tema in samo štiri ure dnevne svetlobe. Slovenijo pogreša, predvsem družino, prijatelje, domačnost, hrano in naravo. Povedala je še, da si bo svoj nastop na Evrosongu zapomnila za vedno in da jo še nikoli ni bilo tako strah kot takrat, ko je stala na evrovizijskem odru. Kot zanimivost nam je povedala nekaj švedskih besed; npr. švedska beseda »sova« pomeni v slovenščini »spati«. Zaupala nam je, da ji na začetku ni bilo enostavno, saj ni poznala nikogar in se je morala kar potruditi, da je vzpostavila svoj nov svet švedskih prijateljev in znancev. Tudi švedski jezik se ji je zdel zelo težek, a se ga je sčasoma (s trdim delom in veliko mero vztrajnosti) le uspela naučiti. Ker domovino pogreša, jo obišče vsak drugi mesec.

V glasbeni delavnici so učenci izdelali še plakat na temo »Evrovizija in sever Evrope« in prisluhnili izredno zanimivemu predavanju o Heavy metalu, ki ga je za nas pripravil gospod Ivan Cepanec.

Novinarska delavnica

V novinarski delavnici so se naši učenci prelevili v novinarje in se pogovarjali s slovenskimi izseljenci na Švedskem, Norveškem in Danskem. V sodelovanju z učenci glasbene delavnice smo izvedli tudi intervju s pevko Majo Keuc.

Z Danske sta se nam oglasila gospa Martina Tonin Podobnikar, ki je pred odhodom v tujino živela v Ljubljani. Trenutno živi v Kopenhagnu, glavnem mestu Danske. Povedala nam je, da njeni predniki izhajajo iz Zagradca in Ambrusa, njen pradedek Franc Lobe pa je bil prvi učitelj na Osnovni šoli Stična. Pogovarjali smo se tudi z njeno hčerko in sinom, ki sicer obiskujeta mednarodno šolo. Med pogovorom smo se posladkali z okusnimi cimetovimi piškotki, ki nam jih je naša sogovornica poslala po pošti.

Z Danske se nam je oglasil tudi gospod Matjaž Brvar, ki je kot podoktorski raziskovalec zaposlen na Syddansk Universitet (Južnodanski univerzi) v kraju Odense. Izvedeli smo, da zelo pogreša Slovenijo (svoje domače in činčilo, predvsem pa slovenske gore). Povedal nam je, da so Danci zelo ponosni na svojo zastavo in da se najraje vozijo s kolesi.

S skrajnega severa se je oglasila gospa Teodora Grča Pečar, Prekmurka, ki na Švedskem živi dobri dve leti. Med drugim smo izvedeli, da si prizadeva za vzpostavitev stikov med slovenskimi in švedskimi šolami in da je naselje, v katerem živi, oddaljeno 190 km od polarnega kroga, kar pomeni, da imajo obdobja s celodnevno svetlobo in temo. Zima traja sedem mesecev, torej od oktobra do maja. Poletne temperature narastejo do 30 0C, pozimi pa se temperature spustijo tudi pod –40 0C.

Z Norveške se nam je oglasila 17-letna gimnazijka Sergeja Cink, ki se je s svojo družino na Norveško preselila pred dvema letoma. Zaupala nam je, da je pred odhodom v tujino živela v Lescah na Gorenjskem in da je s seboj vzela tudi kužka. Tudi ona se je na življenje v novi državi že dobro navadila, še vedno pa se rada vrne v Slovenijo, kjer ima svoje sorodnike in prijatelje.

Vse pogovore z našimi intervjuvanci smo tudi dokumentirali, ker je bil temeljni cilj naše novinarske ekipe skrbno beleženje vsega, kar se je na delavnicah dogajalo. Pri tem so nam pomagale naše mlade fotografinje, ki so pod mentorstvom knjižničarke Branke Lah dogajanje na delavnicah spretno ujele v svoj fotografski objektiv.

Prispevki o sobotnih delavnicah in fotografije bodo objavljeni na šolski spletni strani, na šolskem prikazovalniku, v Časotepcu in Deteljici ter v Klasju in Višnjanu.

Likovna delavnica
V likovni delavnici so učenci pod mentorstvom učiteljic Anke Švigelj Koželj in Katje Tomažin na lesene meče in ščite natančno narisali vikinške motive (orle, kačo z dvema glavama, zmaja, volka, konja) in jih pobarvali s tempera barvami. Narisali in pobarvali so tudi Piko Nogavičko ter jo okrasili z blagom, volno in nogavicami.
Geografska delavnica

Na geografski delavnici sta učiteljici učencem predstavili Same (Laponce), njihovo preteklost in način življenja. Nato sta jim podali nekaj zanimivosti o vseh severnoevropskih narodih. Ob razvrščanju severnoevropskih držav na pravo mesto je sledilo prepoznavanje svetovno znanih glasbenikov (ABBA, Roxette, DJ Avicii itd.) in njihovo umeščanje v ustrezno državo.

Glavni del geografske delavnice pa je bil namenjen izdelovanju konkretnih izdelkov. Učenci so z lesom in mahom poustvarili vikinško hišo, s pomočjo odpadne embalaže so izdelali primer obmorskega ribiškega mesta s tipično raznobarvno arhitekturo, izdelali so maketo gejzirja in uspešno izvedli njegov »izbruh«, izdelali so 3 stopnje nastanka fjorda (nekdanje ledeniške doline, ki jo je zalilo morje), turoben rdeč pulover so okrasili z značilnimi skandinavskimi vzorci ter izdelali prikaz navideznega potovanja sonca nad obzorjem v času polarnega dne. Vse to so učenci ustvarjali ob glasbi severnoevropskih glasbenih velikanov in pokušanju tipične skandinavske slaščice. Mentorici delavnice sta bili Urška Petek in Tina Finc.

Literarna delavnica

Na literarni delavnici so udeleženci izbirnega predmeta gledališki klub poskušali izkoristiti čas za svojo kreativnost. Ko enkrat ta steče, potem nastanejo krasna dela. Tako so učenci in učenke pod mentorstvom učiteljice Andreje Robek Perpar poustvarjali pravljico danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Med različnimi pravljicami jih je najbolj pritegnila pravljica Bedak Jurček. Najprej so učenci pravljico prebrali ter jo analizirali. Zamislili so si dejanja, prizore, nastopajoče osebe, sceno, nato pa so si ogledali še risanko ter svoje ideje dopolnili. Razdelili so si vloge ter začeli improvizirati prvo dejanje, ki so ga pred vsemi tudi predstavili.

Z dramatizacijo izbrane pravljice bodo nadaljevali še pri urah gledališkega kluba, njihov zaključni izdelek – dramsko izvedbo izbrane Andersenove pravljice, pa si boste lahko ogledali na odru OŠ Stična ali pa morda še na katerem drugem gledališkem odru.

Zgodovinske delavnice

Učenci zgodovinske delavnice so pod mentorstvom učiteljic Uršule Zakrajšek, Štefke Klemenčič in učitelja Andreja Oberstarja izdelovali plakate na temo: »Nordijska mitologija in življenje Vikingov« (Kaj je mitologija na splošno, Bolj in manj znani nordijski bogovi in druga mitološka bitja iz nordijske mitologije, Vsakdanje življenje Vikingov (bivališča, delo), Odkritja novih dežel ter osvajanja Vikingov (dežele, ladje, odkritja), Običaji povezani z verovanji Vikingov, Legende in miti, povezani s nordijsko mitologijo, Nordijska mitologija, legende, miti in bogovi v filmski umetnosti, Starogermanska pisava – Rune, Legenda o Božičku).

Vsi izdelki naših učencev so razstavljeni na panojih na šolskem hodniku v prvem nadstropju naše šole oziroma se predvajajo na šolskih prikazovalnikih.

 Naše sobotne delavnice smo zaključili s kratko predstavitvijo posameznih delavnic in ogledom razstavljenih izdelkov, nato pa so se naši učenci nasmejanih obrazov in polni novih vtisov podali novim dogodivščinam naproti.

Pripravila: Nataša Rebec Lukšič v sodelovanju z ostalimi mentorji sobotnih delavnic.