V petek, 17. novembra 2017, smo na podružnični šoli v Zagradcu imeli praznično vzdušje. Na ta dan smo namreč obeležili dan slovenske hrane. Naši učenci so pripravili razstavo o svetovnem dnevu hrane, čebelarji o svetu čebel, organizatorji šolske prehrane pa so poskrbeli, da smo imeli na mizah kruh, maslo, med, jabolko in mleko lokalnih ponudnikov.

V avli šole je bila stojnica, kjer smo lahko poskusili domačo hrano. Za degustacijo je poskrbela kmetija Maver iz Češnjic pri Zagradcu ter čebelarja Ivan Janez Rošelj in Peter Miklič.

Več ur smo posvetili skrbi za zdravje, spoznavanju čebel in trajnostnemu razvoju podeželja. Čebelarja sta ob videoposnetku razložila pomen čebel, odgovarjala na vprašanja učencev in jim podarila knjigo z naslovom »Brez čebel ne bo življenja«, ki jo je poslal župan občine Ivančna Gorica.

V novi, lepo urejeni zagraški šoli in jesenski dekoraciji smo skupaj iz srca zapeli pesem Lojzeta Slaka: Čebelar.

 

Naši učenci o tradicionalnem slovenskem zajtrku:

Menim, da je tradicionalni slovenski zajtrk zelo hranljiv in bogat s hranilnimi snovmi. Zdi se mi zdi odličen, saj je zdrav in izpolnjuje jutranji jedilnik. Po zajtrku se počutimo odlično, saj smo pripravljeni, da začnemo dan. (Ana, 9. Z)

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj je obrok, ki nas zbudi in nam da energijo za nov dan. Jejte zajtrk in življenje bo lepše! (Maša in Nika, 9. Z)

Tradicionalni slovenski zajtrk je zakon! (Gašper, 6. aZ)

Pripravili: Slavka Nahtigal, vodja PŠ Zagradec, in Nataša Rebec Lukšič.