Preden smo podelili spričevala in odhiteli počitnicam naproti, smo na PŠ Zagradec v prazničnem večeru počastili dan državnosti in na ogled postavili nekaj bogate kulturne produkcije treh krajevnih skupnosti – Zagradec, Ambrus in Krka.

Glavni gost večera je bil – cvek.  O slavnem gostu s šolsko neslavnim imenom je spregovoril gospod Ivan Rošelj, ki je 800 let star žebelj izročil šoli in s tem postavil začetek šolski domoznanski zbirki. Veselje ob dejstvu, da nova šola v Zagradcu trdno stoji na temeljih bogate zgodovine šolstva v tem kraju, je izrazil tudi ravnatelj OŠ Stična, gospod Marjan Potokar. Vodja PŠ Zagradec, gospa Slavka Nahtigal je v svojem nagovoru poudarila vrednote ponosa in hvaležnosti, da smemo živeti, delati in ustvarjati v samostojni in svobodni domovini. In ravno ustvarjalnost je ta večer izvabila nasmeh na obraz obiskovalcev in spodbudila številne prisrčne aplavze.

Nastopil je šolski pevski zbor, pod vodstvom Slavke Nahtigal, učenke in učenci so pod mentorstvom učiteljic Anice Grčman in Mojce Pustovrh pripravili glasbeno plesno točko, navdušil je kvartet Amabile, z odlomkom gledališke predstave #Mularija, so se predstavili ambruški gledališčniki, ki jih vodi Maja Tratar. S prikupnim skečem so se predstavili učenci čebelarskega krožka PŠ Krka, skupaj z Jožetom Pečjakom, članom kulturnega društva Krka. Skeč je pripravil Marjan Volaj, pod režijo pa se je podpisala učiteljica Mateja Jere Grmek.  Za konec so učenke pripravile še zanimivo glasbeno ritmično toč69ko, v večerni venček pa so vse skupaj povezale še harmonike.

Prijeten večer, ki so ga z razstavo čudovitih ročnih del popestrile še članice aktiva podeželskih žena Lisičke, je dal vedeti, da so kraji ob Krki polni življenja, veselja in sijajnih načrtov za prihodnost.