V sredo, 17. 5. 2017, so drugošolci in tretješolci PŠ Zagradec preživeli malo drugačen dan v šoli. Šolske klopi smo zamenjali za učno dopoldne na kmetiji.

Družina Perko iz Zagradca nas je prijazno sprejela in nas seznanila z delom na kmetiji.

Najprej smo si ogledali hlev. Tam nam je gospodar pokazal živali, nam povedal njihova imena ter nam pripovedoval o svojih srečnih in nesrečnih dogodkih z njimi. Lahko smo jih tudi pobožali. Kmalu smo se lotili že prvega kmečkega opravila. Živalim smo nastlali z žagovino in pometli jasli, da smo pripravili prostor za svežo travo, katero smo šli nakosit z gospodarjema.

S kosilnico in prikolico smo se odpravili na bližnji travnik, kjer je gospodar pokosil travo, mi pa smo jo pograbili in znosili v prikolico. Sveže pokošeno travo smo odpeljali v hlev k živini in jim jo razdelili.

Po končanem delu nam je gospodar razkazal še stroje na kmetiji in nam razložil, za kaj se uporabljajo. Pokazal nam je tudi prostor, kjer shranjujejo seno, in opisal način sušenja trave s sušilno napravo.

Po ogledu kmetije so nam postregli z domačim sokom, pecivom in jagodami. Vse je bilo zelo okusno. Ko smo se okrepčali, smo na pašnik spustili še krave s teleti.

Polni vtisov in dobre volje smo se vrnili nazaj v šolske klopi.

Družini Perko se zahvaljujemo, da nas je sprejela v svojo sredino, nam razkazala kmetijo, omogočila, da tudi mi poprimemo za orodje, in za sladko ter slastno malico.

Učiteljici Mateja Oberstar in Helena Barle

Napisala: Helena Barle

Fotografija: Helena Barle