Učenci 8. Z in 9. Z razreda PŠ Zagradec so v petek, 11. 11. 206, imeli res zanimiv dan. Gospa dr. Majda Zorec Karlovšek je učencem najprej predstavila alkoholno ključavnico v svojem avtomobilu. Ta ključavnica vozniku ne dopušča niti vžiga motorja, kaj šele vožnje pod vplivom alkohola.

V šolski telovadnici so nato učenci izvajali praktične vaje. Vsako izmed štirih vaj so najprej opravili brez očal, nato pa so si nadeli posebna očala, ki simulirajo opitost. Sami so izkusili, kako alkohol zmanjšuje njihove sposobnosti za opravljanje določenih aktivnosti. Bilo je kar nekaj smešnih situacij: roka ni prijela predmetov, črta ni bila več ravna, težko je bilo stati na eni nogi, vreči žogo v vedro, hoditi med stožci…

Po malici so učenci odšli v učilnici. Gospa Karlovšek je učence seznanila tudi s številom prometnih nesreč, vzroki, posledicami… Učenci so zavzeto prisluhnili predavanju o tem, kako alkohol ali druge opojne substance vplivajo na zaznavanje voznikov in na njihove reakcije. In tudi, kako pomembno se je na vsaki, še tako kratki vožnji, pripeti z varnostnim pasom!

Učence pa so obiskali tudi 4 invalidi Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, Rok, Jože, Bojan in Slavko. S svojimi osebnimi zgodbami so učence seznanili z vzroki njihove invalidnosti. Veliko poškodb je nastalo v prometnih nesrečah, ki so bile povzročene s strani vinjenih voznikov. Gostje so predstavili tudi zdravstvene in druge težave, s katerimi se srečujejo sedaj, ko so na invalidskih vozičkih: inkotinenca, preležanine…, zaparkirani parkirni prostori, arhitekturne ovire… Pokazali pa so tudi fotografije njihovih športnih aktivnosti (Bojan je celo 2x nastopil na paraolimpijskih igrah).

Učenci so aktivno sodelovali, prav gotovo pa je ostalo še kar nekaj neodgovorjenih vprašanj in možnosti tudi za pogovor v družinskem okolju.