Po prijetni, približno deveturni vožnji z avtobusom, smo prispeli v Hirschaid, kjer so nas že čakali naši gostitelji s starši. Po kratkem uvodu so se učenci odpeljali novim dogodivščinam naproti.

Program izmenjave je bil zelo pester in bogat. Učenci so se ves čas družili s svojimi nemškimi vrstniki. Nekaj dela se je odvijalo na Realschule Hirschaid, kjer so se učenci med seboj spoznavali ter pripravili predstavitev o mestu Bamberg, po katerem so se nato tudi malce sprehodili. Poleg Bamberga so si ogledali tudi Nürnberg in zelo zanimiv muzej Turm der Sinne, kjer se niso mogli načuditi, kako lahko naše čute, ki jih vsakodnevno uporabljamo in jim zaupamo, hitro kaj zavede.

Nemški gostitelji so našim učencem pripravili tudi voden ogled mesteca Hirschaid s kratkim zgodovinskim pregledom, pravi sprejem pa so doživeli v Mestni hiši, kjer jih je gostil gospod Klaus Hommann, župan mesta Hirschaid.

Učenci so se sprehodili tudi po posebni stezici, ki se je med drevesi povzpela visoko nad krošnjami dreves in razkrila čudovit razgled daleč naokoli.

Že tradicionalno prosto popoldne so učenci preživeli z družinami na najrazličnejše načine: nekateri so obiskali bazen, drugi so se preizkusili v bowlingu, laser tagu, jahanju, plezanju, peki slaščic in še v marsičem.

Čeprav se je v času bivanja v občini Hirschaid, kjer se ljudje vsakodnevno sporazumevajo v nemškem jeziku, tu pa tam pojavila kakšna manjša jezikovna zagata, se je večina naših učencev domov vrnila z lepimi spomini, vsi učenci, ki so zbrali pogum, da so se udeležili izmenjave, pa si zaslužijo veliko pohvalo, saj je zagotovo največ vredna izkušnja, ki so jo pridobili in bo zagotovo koristna popotnica za življenje.

Alenka Kovač