5. junija 2015 smo slovesno odprli novo šolo in vrtec v Zagradcu. Na prireditvi, ki so jo skupaj organizirali OŠ Stična, vrtec Ivančna Gorica, občina Ivančna Gorica in Krajevna skupnost Zagradec se je zbralo veliko število povabljenih gostov, krajanov in drugih obiskovalcev. Poleg ravnatelja OŠ Stične, gospoda Marjana Potokarja, ravnateljice vrtca, gospe Branke Kovaček, župana občine Ivančna Gorica, gospoda Dušana Strnada in predsednice krajevne skupnosti Zagradec, gospe Biljane Gartner, je navzoče nagovoril tudi častni govornik – predsednik državnega sveta Republike Slovenije, gospod Mitja Bervar. Ta je poudaril pomen šole za kraj in za posameznika, ki si ob pomoči izobrazbe šele ustvarja svojo življenjsko pot.

Na prireditvi, ki je kar prekipevala od mladostne energije in razigranosti, so se zvrstili številne kulturne točke. Igrala je godba Stična, zapel je združeni otroški pevski zbor podružničnih šol Zagradec, Ambrus in Krka, pa pevska zbora učiteljic in vzgojiteljic, zagraški tamburaši ter združeni suhokranjski zbori. Nastopili so otroci iz vrtca v Zagradcu in na Krki ter učenci vseh treh podružničnih šol, ki bodo odslej predstavljale okoliš nove šole. Kraj se je še posebej predstavil z nastopom gledališke in folklorne skupine. Program so povezovali bodoči učenci zadnje triade podružnične šole Zagradec – Eva Erjavec, Polona Lekan, Nika Škoda in Lukas Gregorič.

 

Novo šolo je ob prisotnosti domačega župnika Saša Kovača, blagoslovil novomeški škof in predsednik slovenske škofovske konference, monsinjor Andrej Glavan; zbrane pa je s prisrčnim nagovorom pozdravil tudi župan pobratene občine Hirschaid, gospod Klaus Homann. Ob zaključku prireditve je vodja šole, gospa Slavka Nahtigal vse obiskovalce povabila na ogled šole in pogostitev, ki so jo skupaj organizirali šola, vrtec, občina in aktiv kmečkih žena iz Zagradca.

 

 

 

 

Dragica Šteh