V petek, 20. maja, smo se vsi 4. razredi matične šole in podružnic Ambrus in Krka odpravili na spoznavanje kulturne dediščine Ribnice. Spoznali smo zgradbo gradu, stali na tlorisu glavnega bivalnega poslopja, si ogledali obzidje.

Uf, strašljivo, kako pogosti so bili čarovniški procesi v času 16. stoletja! In če pomislimo, da so bile obtožene čarovništva ženske, ki so bile po večini izobražene in so se ukvarjale z zdravilstvom. V času ogleda starinskih artefaktov se je v ozadju vrtil posnetek zadnje obsojene čarovnice na Ribniškem Marine Češarek.

V eni od spodnjih soban smo si imeli priložnosti ogledati prenovljen in poučen sklop o ravnanju z odpadki na drugačen, zanimiv in duhovit način. Z zanimanjem smo strmeli v odpadke, ki so jih pobrali tamkajšnji jamarji.

Res je, »brskanje po odpadkih je lahko tudi razkrivanje zgodovine«, saj arheologi in antropologi po svetu s preučevanjem odlagališč ustvarjajo sliko življenja različnih človeških kultur v časovnih obdobjih.

Včasih so nakupovali s pletenimi košarami, cekarji, gajbicami … Na to gledamo kot na nekaj posebnega, kot na našo kulturno dediščino. Danes pa se vračamo nazaj, saj vidimo, da plastična vrečka ni nujno sinonim za napredek.

Suhorobarski mojster Mišo nam je v prostorih Rokodelskega centra Ribnica praktično predstavil postopek izdelovanja vitre, ki je osnova za vsako pleteno košaro. V tem se je preizkusil tudi učenec 4. razreda OŠ Zagradec in učenka 4. razreda PŠ Krka.

Bili smo tudi ena prvih skupin, ki smo si imeli čast ogledati tudi prenovljen muzej suhe robe in lončarstva na novi lokaciji. Saj nam je branje opisov izdelkov in ogled v veselje, a kaj, ko so predstavitve na tablicah mega fantastične!

Napisala: Nika Bracovič Blatnik
Foto: Nika Bracovič Blatnik