V četrtek, 7. aprila 2022, smo se učenci, ki obiskujemo izbirni predmet šolsko novinarstvo, z avtobusom odpeljali do Centra za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana – Iris.

Najprej smo prisluhnili kratkemu predavanju gospe Anje Detiček, ki nam je pobliže predstavila slepoto ter pripomočke, s katerimi vsakodnevno rokujejo slepi in slabovidni ljudje. S pomočjo magnetne table in kroglic nam je ponazorila princip braillove pisave, njena sogovornica Urška Mikolič pa nam je pokazala pisalni stroj za slepe ter dva primera knjig, napisanih v braillovi pisavi: berilo za 6. razred in tipno knjigo Kralj Matjaž, ki smo ju lahko prelistali.

Nato smo se s prevezo na očeh v družbi vrstnika oz. vrstnice sprehodili po poligonu Vrta čutil in na lastni koži občutili, kako je biti slep. Pomerili smo se tudi showdownu, nekakšnem namiznem nogometu za slepe in slabovidne, ter pri tem zelo uživali.

Zatem nas je pot vodila do Radia 1, kjer nam je Nina Igrutinovič, urednica vsebin, podrobneje predstavila delo na radiu ter vsebine, ki jih zaposleni v radijski hiši oblikujejo. Izvedeli smo, da je Radio 1 družinski radio; njegovi poslušalci so stari 25–55 let. Vsebine Radia 2 so namenjene ženskam, starim 35–55 let, Radio Antena pa poslušajo predvsem osnovnošolci, dijaki in študenti.

Po uvodnem nagovoru in predstavitvi radia ter radijskih programov smo se odpravili na ogled radijskih studiev. Najprej smo vstopili v studio Radia 1, v katerem smo se družili z Anjo Ramšak, Robertom Roškarjem in Tomažem Klepačem. Nato smo vstopili v studio Radia Antena, kjer nas je vljudno sprejel prijazen in zgovoren moderator Matic Herceg. Povedal nam je, da je delo radijskega povezovalca zelo zahtevno, vendar on v tem naravnost uživa.

Na koncu smo pokukali še v majhen studio Radia 2, se zahvalili naši vodički Evi Godini in se odpravili na malico v eno od bližnjih ljubljanskih restavracij s hitro prehrano.

Ob 17.30 smo si v Koloseju ogledali animirani film »Jaz, rdeča panda«, nato pa se z avtobusom odpravili proti Zagradcu.

Pot proti domu je bila zelo prijetna, saj smo si čas krajšali s petjem in poslušanjem glasbe na zvočniku.