V četrtek, 24. marca 2022, so učenci 8. a in 8. b v okviru geografskega dneva spoznavali naravnogeografske in družbenogeografske značilnosti Angloamerike in Latinske Amerike.

Tokratni dan dejavnosti dan je potekal malce drugače kot ponavadi. Na naši šoli smo namreč gostili 21 študentov in študentk geografije. Pod budnim očesom profesorice dr. Tatjane Resnik Planinc so izvedli nastope, ki so del njihovega obveznega pedagoškega usposabljanja za kasnejši učiteljski poklic.

Študenti in študentke so svoje delo vzeli zelo resno in za naše učence pripravili 4 izredno kreativne in poučne delavnice (ZDA, Havaji, Mehika in Brazilija), v okviru katerih so osmošolci spoznavali ameriške staroselce in življenje v multikulturni družbi. Zaplesali so brazilsko sambo, pripravili guacamole in se posladkali z vročo čokolado s čilijem ter kajenskim poprom. Prav tako so pod mentorstvom študentov izdelovali toteme, vulkane ter naredili simulacijo izbruha ognjenika.

Ko smo zaključili z delom, smo se vsi skupaj (skupine Aligatorji, Bizoni, Lame in Orli) preselili v šolsko telovadnico, kjer so vodje skupin na kratko predstavile potek delavnic, nato pa smo se še zavrteli ob ritmih poskočne brazilske sambe.

5 šolskih ur je minilo hitro, naši učenci in učenke pa so ob koncu aktivnosti vrstnikom in učiteljem navdušeno pripovedovali, kaj so na geografskem dnevu počeli in kaj vse so se naučili novega o Ameriki.

Nekaj vtisov osmošolcev:

Bilo je odlično! Izdelovali smo toteme, jedli guacamole, pili smo vročo čokolado s čilijem in kajenskim poprom. Najboljši nam je bil brazilski ples. Naučili smo se veliko novega o ZDA, Mehiki, Braziliji. Vsi študenti so bili zelo prijazni, radi so nam pomagali in, česar nismo vedeli, vse z veseljem razložili.

Bilo je zelo dobro. Najboljša delavnica je bila Mehika, kjer smo uživali v izdelavi guacamola. Poslušali smo prijazne študente, ki so bili tudi zelo zabavni. Zelo sem se zabavala pri plesu, izdelavi totema in vulkana. Upam, da se to še ponovi z istimi študenti.

Najbolj mi je bila všeč delavnica, na kateri so nam predstavili Havaje.

Na tem geografskem dnevu sem zelo užival, ker smo imeli različne delavnice. Najbolj mi je bila všeč Mehika, ker smo tam pripravljali in okušali tipične mehiške jedi.